časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vítejte na art & interior7

|


Vítejte na art & interior7

Jak již byli čtenáři časopisu Světlo informováni, uskuteční se ve Veletržním paláci v Praze od 20. do 23. dubna 2006 sedmý ročník komplexu výběrových výstav moderního designu nábytku, svítidel a interiérových doplňků art & interior7 a VII. Přehlídek českého a zahraničního designu, pořádaný společnostmi AC EXPO a Ing. Petr Ivanov – Tech & Line ve spolupráci s Národní galerií v Praze, Sbírkou moderního a současného umění.

Jako součást letošních Přehlídek se představí nizozemská výstava Vítejte doma s podtitulem Mistrovská díla současného nizozemského interiérového designu. Ve druhé části této výstavy bude návštěvníkům Veletržního paláce představen moderní nizozemský design, a to exponáty přivezené ze sbírek Drentského muzea v Asenu. Konfrontace moderního designu se současnou nejnovější špičkovou tvorbou nizozemských návrhářů a designérů upozorní českou veřejnost na dominantní trendy interiérového návrhářství, s nimiž se lze v Nizozemí v několika posledních letech setkat. Návštěvníci se mohou těšit na konkrétní exponáty (nábytek, svítidla, podlahové krytiny a nástěnné obklady, bytový textil, doplňky či sklo a keramiku) i na komplexní designérská řešení interiérů (prostřednictvím fotografií a videoprojekce), dále na grafický design využívaný v sektoru bytové tvorby (plakáty, publikace) či např. na design domácích spotřebičů. Kurátoři výstavy rovněž připravili expozici zaměřenou na design pro sociální integraci (bydlení pro invalidní občany, chráněné bydlení).

Druhou zahraniční Přehlídkou připravovanou pro VII. Přehlídky českého a zahraničního designu bude výstava s názvem Estonské rodinné domy 2002–2006, která prezentuje nejzajímavější rodinné domy a soukromé rezidence vybudované v Estonsku v prvních letech 21. století. Individuálně projektovaný dům vysílá jasné poselství o svém majiteli. Zohledňuje jeho potřeby stejně jako životní prostředí a vytváří tak komplexní expresivní architektonický celek, v němž se po dokončení žije pohodlně a ekonomicky. Výstava představí moderní, odvážně architektonicky řešené domy a jistě nabídne inspiraci mnoha českým odborníkům a architektům.

Třetí Přehlídkou je výstava současného českého a slovenského designu a módy nazvaná Design Match 2006 – CZE : SVK. Je organizována ve spolupráci s CZECHDESIGN.CZ, jenž je také autorem koncepce, Design centrem České republiky, Ferdinandem Chrenkou, vedoucím ateliéru Product Design na VŠVU v Bratislavě a Ľubicou Fábriovou za Design Slovakia. Nabídne jedinečnou příležitost spatřit vedle sebe tvorbu studentů designu, i profesionálních designérů obou zemí. Design Match je prostorově koncipován jako sportovní utkání, jednotlivými částmi bude návštěvníky provázet sportovní terminologie a atmosféru sportovních hřišť pomůže navodit i grafické uspořádání.

Ke komplexu výstav bude opět vydán katalog, v letošním roce ve skutečně velkorysém šestidílném vydání, v celkovém rozsahu asi 700 stran. Všech šest dílů bude distribuováno ve společném obalu. Jednotlivé díly jsou obsahově členěny podle výstav, které se v rámci komplexu budou konat – díly art & interior – Design, Home Office, e-Light, Dutch Art & Design, Architecture a Design Match budou kromě klasických informací o zúčastněných společnostech informovat o zajímavostech, výrazných osobnostech či firmách z oboru.

Podrobnější informace o chystané akci zájemci naleznou na internetové adrese www.artinterior.cz

(Mgr. Helga Hrabincová)