časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Veřejné osvětlení měst a obcí

|

číslo 4/2005

Veřejné osvětlení měst a obcí

Ve velkém sále kulturního domu Peklo v Plzni se 1. června 2005 uskutečnil Technický seminář SRVO – Jarní setkání 2005, tentokrát poprvé v kooperaci s akcí jednoho z členů společnosti, firmou Osvětlení s. r. o. z Plzně. Toto řešení se však oproti tradičním setkáním projevilo jako méně šťastné. Organizačně seminář výhradně zajišťovala firma Osvětlení s. r. o. Plzeň, a patrně právě proto vznikly problémy s rozesíláním pozvánek podle starší databáze členů SRVO. Z toho důvodu se následně někteří setkání nezúčastnili. Na prezenční listině bylo podepsáno 114 účastníků, z toho 74 členů SRVO. Součástí semináře byla také dobře zastoupená výstava výrobců a prodejců materiálu pro veřejné, slavnostní a vánoční osvětlení. Ta byla netradičně umístěna kromě přilehlých prostor také v přednáškovém sále. Bohužel tak obchodní jednání rušila přednášky a rozptylovala pozornost posluchačů.

Obr. 1.

Během dvou přednáškových bloků byly předneseny tyto příspěvky:

Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení – Ing. Jaroslav Kotek, Projektování veřejného osvětlení – Ing. Tomáš Nosek, ČSN, EN – které normy jsou závazné – Ing. Jaroslav Kotek, Likvidace světelných zdrojů – Ing. Bohumil Hrnčíř, Zpráva o stavu nebe nad Českou republikou – Ing. Tomáš Maixner, Evidence zařízení – VO – Ing. Jiří Skála, Stav veřejného osvětlení v ČR po 15 letech – p. Miroslav Tichý, Revize ve veřejném osvětlení – p. Václav Černý, Osvětlení mostů a nadjezdů – přechodů pro chodce – p. Jiří Voráček, Životnost světelných zdrojů na komunikacích s tramvajovým provozem – Ing. Jiří Skála, Nahlédnutí do údržby – p. Josef Nikl, Zahraniční okénko – p. Edvard Kajfosz, Pozvánka do Bratislavy – Ing. Gašparovský, Vánoční výzdoba – p. Miroslav Tichý, Světelné zdroje – OSRAM – p. Vladimír Hejduk, Parkovací automaty – Ing. Martin Stružka.

Program byl zakončen posezením v příjemném prostředí reprezentačních prostor plzeňského pivovaru Prazdroj.

Na závěr lze říci, že takto organizovaná akce patrně experiment podle reakcí zúčastněných, zvyklých na určitý standard organizačně velmi dobře zajištěných tradičních setkání SRVO, působila trochu rozpačitým dojmem. Účastníci vzpomínali především na podzimní setkání SRVO, konané za vydatné podpory firmy Elektrosvit Svatobořice (viz Světlo 1/2005) na Moravě. Plzeňská akce byla spíše seminářem firmy Osvětlení a podíl SRVO zde bohužel téměř zanikal.

-jk-