časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Venkovní svítidla FLAMINIA firmy iGuzzini

|

číslo 4/2003

Venkovní svítidla FLAMINIA firmy iGuzzini
Design: Jan Wickelgren

Ing. Petr Žák, Ph.D.,
Etna, s. r. o.

Flaminia je nový systém venkovních svítidel, který představila italská firma iGuzzini na letošním veletrhu Intel v Miláně. Obr. 1. Vzhled svítidel vychází z rozdílného kulturního zázemí a zkušeností jeho tvůrců. Skandinávský design Jana Wickelgrena je změkčen středomořským designem a obohacen progresivními technických prvky z oblasti svítidel i světelných zdrojů. Tvarové řešení a vzhled jednotlivých typů svítidel Flaminia (A, B, C a D) vycházejí z jednotné tvarové koncepce. Každý typ je určen pro určitou oblast aplikací. To umožňuje řešit mnoho různorodých situací nočního osvětlení v městském prostředí a zároveň zachovat tvarovou jednotnost osvětlovací soustavy. Technické řešení svítidel Flaminia vychází ze základních požadavků kladených na veřejného osvětlení: nízká energetická náročnost, dlouhá životnost, minimální náklady na údržbu a omezení negativních vlivů veřejného osvětlení na okolí (světlo unikající do nežádoucích směrů).

Konstrukce svítidla

Vlastní svítidlo tvoří hliníkový díl, vyrobený technologií tlakového lití a standardně dodávaný v šedé barvě (RAL9007), a čirý polykarbonátový kryt, jenž je vyroben technologií vstřikování. Kryt odolává účinkům UV záření a vyznačuje se vysokou mechanickou odolností proti nárazům a úderům pevnými předměty. Kryt lze na vyžádání dodat v mléčném nebo matovaném provedení. Svítidla se vyrábějí ve dvou rozměrových verzích: malá (d/h): 340/663 mm a velká: 380/812 mm. Obr. 2. Kryt je ke svítidlu připevněn bajonetovým spojem a zajištěn čtyřmi šrouby z korozivzdorné oceli. Krytí svítidla zajišťuje silikonové těsnění. Elektrovýzbroj svítidla je osazena na nosné desce uvnitř svítidla. Nosnou desku s elektrovýzbrojí lze snadno vyjmout po povolení dvou šroubů a odpojení dvou konektorů. Konektory zajišťují propojení napájecího kabelu se svítidlem a předřadníku se světelným zdrojem. Svorkovnice pro připojení napájecího kabelu je umístěna uvnitř ochranného pouzdra a napájecí kabel je pevně uchycen upevňovací svorkou (pro zaručení třídy ochrany II). Svítidla Flaminia A a B jsou určena pro montáž s orientací dolů i nahoru. Svítidla Flaminia C jsou určena pro montáž s orientací pouze dolů a svítidla Flaminia D se používají pro montáž s orientací nahoru. Na svítidla Flaminia typu B a D lze upevnit kryty ve tvaru klobouku.

Základní technické údaje svítidel
krytí IP66
mechanická odolnost IK10
třída ochrany II
značka F
zkušebna IMQ

Světelné zdroje

Progresivním použitým prvkem z oblasti světelných zdrojů, z jistého pohledu diskutabilním, jsou nové kompaktní zářivky (TC-T) o výkonu 57 W, provozované s elektronickým předřadníkem. Svým světelným tokem přibližně odpovídají sodíkovým výbojkám 50 W. Použití zářivek ve veřejném osvětlení je sporné proto, že si zatím nenašly svoji stabilní pozici. Mezi hlavní důvody tohoto stavu patří teplotní závislost světelného toku zářivek a jejich rozměry, které neumožňují vývoj přesnějších optických systémů. Jednou z oblastí aplikace kompaktních zářivek ve veřejném osvětlení by mohlo být osvětlení městských center s převážně pěším provozem, kde je vyžadován vysoký index podání barev. Dalším prvkem, který se stává běžným, jsou předřadníky, které dovolují provoz sodíkových i halogenidových výbojek. Díky tomu je možné volit barevný tón světla bez ohledu na použité svítidlo. Svítidla Flaminia se vyrábějí pro halogenidové výbojky s keramickým hořákem 70, 100 a 150 W, pro sodíkové výbojky 70, 100 a 150 W, pro rtuťové výbojky 80 a 125 W a pro kompaktní zářivky 57 W.

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Optický systém

Svítidla typu Flaminia A jsou cloněná (cut-off) a dodávají se ve třech různých verzích co se týče křivky svítivosti: silniční, symetrická a asymetrická. Uvedený typ svítidel je určen pro osvětlování komunikací s převážně automobilovou dopravou, parkovacích ploch a větších městských prostorů. Obr. 6. Svítidla Flaminia typů B, C a D se symetrickým vyzařováním slouží k osvětlování náměstí, pěších zón, zahrad a parků. Vyzařování světelného toku těchto typů lze řídit pomocí lamelových hliníkových clon. Asymetrické clony, které je možné vložit do lamelových clon, napomáhají omezit tzv. obtěžující světlo, kterým je zpravidla označováno světlo vyzařující ze soustavy veřejného osvětlení, které vniká okny do interiérů budov.

Stožáry a výložníky

Jednou z dalších technických inovací je tvarové provedení stožárů, které jsou vyráběny technologií válcování zatepla. Původně kónické sloupy jsou v místě otvoru pro pojistkovou rozvodnici rozšířeny. Při jejich řešení byla zkombinována myšlenka nového vzhledu sloupu s technickým požadavkem na větší prostor v místě pojistkové rozvodnice. Sloupy jsou dodávány v zápustném nebo přírubovém provedení ve výškách 3,5, 4,5, 6 a 7 m. Jsou vyrobeny z žárově zinkované oceli a jejich povrch je opatřen strukturovanou práškovou barvou.

ETNA s. r. o.
Mečislavova 2
140 00 Praha 4
tel.: 257 320 595 (97), 241 742 748 (50)
fax: 257 310 604, 241 742 759
e-mail: etna@etna.cz
http://www.etna.cz