časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Venkovní osvětlení hotelu Pyramida ve Františkových Lázních

|


Venkovní osvětlení hotelu Pyramida ve Františkových Lázních

Ing. Radek Panchártek

V poslední době roste význam architekturních svítidel. Nároční klienti, jichž je stále více, vyžadují nejen dobrý zdroj kvalitního světla, ale zároveň estetický doplněk interiéru nebo exteriéru. Proto mnoho výrobců směruje svoji produkci od prostých funkčních svítidel k architektonicky hodnotným svítidlům, která je možné s úspěchem používat i v náročných aplikacích.

Přitom nejde o laciné „okrasy„, ale o funkčně promyšlené a řemeslně velmi kvalitně zpracované výrobky, na jejichž návrhu konstrukce se podílejí přední designérská studia.

Obr. 1.

Obr. 1. D24 Venezia v provedení s šedým tělem a opálovým difuzorem

Jednou z firem, která zachytila tento trend v samém začátku, je italská firma ing. Castalldi, zastoupená na českém trhu firmou Enika s. r. o. Nová Paka. Svítidla ing. Castalldi jsou známa kvalitou použitých materiálů a propracovaností jednotlivých konstrukčních detailů, takže dokážou naplnit představy náročných uživatelů v prestižních aplikacích.

Spokojení zákazníci se vracejí

Jednou z takových bylo osvětlení zahrad hotelu Pyramida I ve Františkových Lázních. Tento čtyřhvězdičkový hotel je novostavba z roku 1994. V roce 2004 prošel rekonstrukcí a přestavbou, která zohledňovala požadavky zákazníků, především německých klientů. Hotel dostal nový bazén, saunu a hostům jsou k dispozici nové léčebné procedury.

Známka kvality je, že společnost Lázeňský hotel Pyramida a. s. se po deseti letech působení na českém trhu prosadila i v zahraničí a začala stavět hotel Pyramida III v německém Bad Windsheimu. V České republice provozuje dva hotely Pyramida, přičemž klade důraz nejen na ubytování, ale také na zázemí a odpočinkové zóny pro ubytované hosty. U hotelů jsou budovány zahrady, u jednoho dokonce obora. Cílem vedení hotelu je vytvořit prostředí, ve kterém si hosté skutečně odpočinou.

Obr. 2.

Obr. 2. Díky svému jednoduchému nadčasovému designu svítidlo D24 Venezia koresponduje s moderním architektonickým stylem budovy hotelu

Spolupráce s firmou Enika s. r. o. na dodávce vnějšího světlení klidové zóny a příjezdové komunikace navazuje na úspěšnou dodávku svítidel pro interiéry hotelu Pyramida I, kdy byly použity světlomety Ypsilon od italské firmy SBP.

Obrovský kus práce při realizaci celého projektu odvedl technický ředitel hotelu p. Brabec, který se velmi pečlivě stará o jeho bezproblémový chod a velkým dílem se zasloužil o to, že se hosté do příjemného prostředí hotelu rádi vracejí, mnozí již poněkolikáté, a často s sebou přivádějí i své známé.

Obr. 3.

Obr. 3. Svítidla D24 Venezia umístěná v zeleni lázeňského hotelu Pyramida

Vzhledem k tomu, že se hotel Pyramida I vyznačuje ojedinělým a velmi moderním architektonickým řešením, požadovalo vedení hotelu svítidla, která svým vzhledem budou korespondovat s exteriérem budovy. Navíc byly vzneseny specifické požadavky na jejich vyzařovací charakteristiku.

Nerušit odpočívající návštěvníky

Zákazník požadoval svítidlo s výraznou a jasně identifikovatelnou vyzařovací charakteristikou. To znamená, že jak je hotel nepřehlédnutelný ve dne, měla být stejně výrazná jeho iluminace v noci. Protože svítidla jsou umístěna před okny hotelových hostů, logickým požadavkem bylo měkké světlo, jež v žádném případě nebude působit rušivě na hosty na procházce, při posezení před hotelem nebo odpočívajících v pokojích.

Obr. 4.

Obr. 4. Svítidla jsou osazena vysokotlakými sodíkovými výbojkami

Stále je nutné mít na paměti, že jde o lázeňské zařízení, kam hosté jezdí především si odpočinout. A k odpočinku je určena i klidová zóna před hotelem.

Po dlouhém a pečlivém zvažování předností a konkrétních technických řešení jednotlivých modelů byla vybrána svítidla D24 Venezia od italské firmy ing. Castalldi. Důvodů pro to bylo několik. Především moderní design svítidla, který koresponduje s celkovou koncepcí hotelu a ctí ducha nadčasové modernosti.

Kromě toho svítidlo oslovilo zákazníka zajímavou vyzařovací charakteristikou, a transparentní částí difuzoru, což umožňuje svítidlo jasně identifikovat mezi desítkami jiných.

Obr. 5.

Obr. 5. Svítidla D24 Venezia díky svému provedení mají malý rozptyl světla, což je v tomto případě přednost

Důvodem pro volbu svítidla D24 Venezia byl rovněž tvar a provedení krytu. Šedá barva RAL7040 jeho boční části vylučuje průchod světla a vymezuje vyzařovací charakteristiku tak, že světelný kužel osvětluje požadované plochy a jeho rozptyl směrem do stran je minimální. Tato vlastnost je ideální právě pro použití u uvedeného hotelu.

Realizace

Svítidla jsou umístěna tak, že v klidové zóně vznikají osvětlené ostrůvky lemující příjezdové komunikace a stezky pro pěší, navzájem propojené měkkými přechody s nižší, až intimní úrovní osvětlení, vybízející k odpočinku a meditaci.

Hosté obývající pokoje v prvním nadzemním podlaží vnímají jen měkké světlo slabé intenzity, které prochází horní transparentní částí difuzoru, a při pohledu ven snadno dokážou identifikovat horizontální plán osvětleného objektu.

Obr. 6.

Obr. 6. Celkový pohled na hlavní průčelí hotelu se svítidly D24 Venezia

Přestože jsou svítidla umístěna na stožárech výšky 4,5 m, přímé světlo svítí pod dolní hrany oken, takže hosté nejsou obtěžováni rušivým světlem (jak je vidět na obrázcích).

Svítidla D24 použitá pro nasvětlení klidové zóny hotelu Pyramida jsou vybavena neutrálním opálovým filtrem v horní části difuzoru.

Světelným zdrojem jsou halogenidové výbojky Osram HQIE-250D a halogenidové výbojky HIPE 150 W od firmy Venture lighting. Poskytují denní světlo s teplotou chromatičnosti 6 000 K.

Pro osvětlení areálu byla vybrána svítidla ve dvou výkonových řadách, 250 W pro příjezdové komunikace k hlavnímu průčelí hotelu a 150 W pro osvětlení klidové zóny směrem k dependanci hotelu. Na svítidlech byly použity zelené a modré filtry v horní části difuzorů, pro optické odlišení obou zón.

Obr. 7.

D24 Venezia

Svítidlo D24 Venezia je od renomovaného italského výrobce architekturních svítidel s pevným místem na evropském i českém trhu. Svítidla do ČR dodává Enika Nová Paka s. r. o. D24 Venezia patří mezi svítidla, která jsou díky modernímu, velmi střízlivému designu určena především do moderní zástavby. Jeho majitel se nemusí obávat toho, že by ztrácela svou užitnou nebo estetickou hodnotu. Tvarové řešení je nadčasové a nepodléhá módním vlnám.

Silnou stránkou zmiňovaného exteriérového svítidla je jeho mimořádně kvalitní provedení jak po konstrukční stránce, tak z hlediska použitých materiálů.

Další jeho předností je komplexnost řešení pro architekty. D24 Venezia je k dispozici ve verzi pro montáž na vrchol stožárů, které výrobce dodává ve třech různých typech s výškou 4 nebo 4,5 m. Na vrchol stožáru je možné svítidla umístit buď jednotlivě, nebo po trojicích nebo čtveřicích. Kromě toho výrobce dodává konzole pro upevnění svítidel na boční stěny staveb, takže vhodnou kombinací je možné osvětlení celého exteriéru komplexně řešit použitím jednoho dominantního svítidla.

Obr. 8.

Obr. 7. Svítidla D24 Venezia umístěná v klidové zóně směrem k dependanci hotelu
Obr. 8. Osvětlená plocha je pod dolní hranou oken v prvním poschodí, takže hosté nejsou rušeni

Vyzařované světlo lze oživit vložením barevných filtrů v horní části difuzoru. Kromě standardní verze s opálovým sklem je ke svítidlu možné objednat modrý nebo zelený filtr. Samotné tělo svítidla je k dispozici ve dvou barvách: černé v odstínu RAL9007 nebo šedé RAL7040, difuzor je vyroben z UV stabilního polykarbonátu.

Předností svítidla je možnost vytvořit symetrickou nebo asymetrickou vyzařovací charakteristiku pouhým posunutím světelného zdroje. Asymetrickou vyzařovací charakteristiku lze s úspěchem využít k osvětlování chodníků svítidly umístěnými na stožárech v jejich těsné blízkosti.

Díky zvolenému designu je svítidlo D24 Venezia atraktivní nepřehlédnutelný architektonický doplněk ve dne a díky vyzařovací charakteristice je snadno identifikovatelné i v noci.

Foto Václav Šourek