časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Veletrh skla, porcelánu, keramiky a svítidel Silicium Bohemica

|

číslo 3/2003

Veletrh skla, porcelánu, keramiky a svítidel Silicium Bohemica

V termínu od 9. do 12. října 2003 se v Pražském veletržním areálu Letňany uskuteční 12. veletrh skla, porcelánu, keramiky a svítidel Silicium Bohemica. Souběžně s tímto veletrhem se budou konat oborově blízké veletrhy interiérů, dekorací a umění pod společným názvem TENDENCE.

Obr. 1.

Se změnou koncepce veletrhu oproti loňskému roku dojde i ke změně jeho uspořádání. Návštěvníkům se budeme snažit ve spolupráci s vystavujícími firmami představit některé části České republiky sortimentem charakteristickým pro danou oblast, město nebo společenství. Tuto myšlenku se nám již podařilo zrealizovat s Kamenickým Šenovem. V současné době zde vznikla spousta dílen i malých dílniček, které navazují na historii a tradici proslulé sklářské a lustrařské výroby. Na společném „ostrově“ své výrobky a služby tedy představí Kamenicko-šenovská svítidla společně se vzniklou sklářskou hutí společnosti Glassicenter s. r. o. Tato huť navazuje na tradiční výrobu hutního skla rodiny bratří Jílků a mimo jiné také vyrábí lustrové díly pro místní výrobce a designéry. Společně se jmenovanými podniky bude své produkty prezentovat i firma Siedek, která vyrábí odlitky z barevných kovů. Dále to bude firma Nemlein a firma Pasířství Rudolf Pospíšil – specialisté na renovaci a výrobu stylových a atypických svítidel pro jakýkoliv interiér, firma Glass Metal s. r. o. s nabídkou svítidel typu Marie Terezie a mnoho dalších.

Veletrh v letošním roce také poprvé oživí soutěž SVĚTLO – vytvoření nápadité kompozice osvětlení v interiéru. Firmám tak nabízíme možnost prezentovat se na veletrhu v podobě tzv. aktivního vystavovatele (se stánkem), nebo být pouze účastníkem soutěže. Soutěže se mohou zúčastnit výrobci, prodejci, dekoratérská studia, designéři, architekti aj., kteří splní požadavky stanovené soutěžními podmínkami. Odborná komise, pod vedením předsedy prof. Ing. Pavlo Horňáka, DrSc., první den konání veletrhu vybere ty nejlepší, kteří pak od společnosti Terinvest obdrží zajímavé a hodnotné ceny. Všichni výherci se budou moci příštího ročníku veletrhu zúčastnit za zvýhodněných podmínek.

Již teď se mohou návštěvníci těšit na expozice několika firem přihlášené do soutěže Světlo:

TGK – technika, sklo a umění s. r. o. se zabývá především prodejem barevného plochého skla a všech potřebných materiálů pro vitráže, tzv. Tiffany techniku, spékáním a ohýbáním skla, skleněnou mozaikou apod., rovněž vyrábí atypická svítidla a skleněné díly pro osvětlení. Firma Jaroslav Rejzek vychází ze starých a osvědčených originálních předloh z období secese a ve svých svítidlech se pokouší kombinovat moderní techniku ohýbaného skla s dnes již klasickou Tiffany technikou.

Obr. 2.

Netradiční spojení keramiky a skla – především v oblasti zatékání teplého skla do keramických objektů – vytváří Cyril Grolmus. Široký sortiment zejména klasických křišťálových svítidel, mosazná odlitková svítidla s ověsy i bez nich mimo jiné nabízí firma ArtGlass s. r. o. Především zpracování plochého skla do vitrážových výplní, prostorovým vitrážím, tvarování skla, jeho spojování opět Tiffany technikou a výrobě svítidel se věnuje firma Taťána Hlavenková.

K expozici soutěže Světlo návštěvníky přivede přístupová cesta označená zahradními dekoračními svítidly od firmy Stone-Land GmbH.

V rámci doprovodného programu veletrhu se uskuteční také tradiční soutěže Prostřený stůl (ve spolupráci s ATOK) – vytvoření hezkého stylového prostředí ve stolování, Studentský design (ve spolupráci s Design centrem ČR) – výtvarná nekomerční akce k podpoře mladých českých designérů – studentů odborných uměleckých škol. O víkendu obohatí veletrh víkendové keramické trhy. Z široké nabídky užitné i dekorativní keramiky si vybere jistě každý. Trhy se budou konat na venkovní ploše před vstupní halou a pro návštěvníky budou v rámci veletrhu přístupné zdarma.

Ve spolupráci se Silikátovým svazem bude na ploše 100 m2 připravena nabídka nejrůznějších informací o zákonech, předpisech a službách pro keramiky, včetně odborných přednášek z oblasti keramiky.

Účastníci veletrhu Silicium Bohemica budou jistě se zájmem sledovat prezentace vystavovatelů formou ukázek výroby, rádi využijí možnost vyzkoušet si svůj um v malé výtvarné sklářské dílně či zhmotnit vlastní představu v keramické hlíně apod.

V současné době je v České republice i v zahraničí v běhu cílená mediální kampaň zaměřená na návštěvníky zmiňovaného veletrhu.

Věříme, že se nám v Praze podaří vytvořit úspěšný oborový projekt. Těšíme se na setkání s vámi.

Kateřina Hejduková,
manažer veletrhu