časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Veletrh Light+Building – nový impulz pro obor osvětlování

|

Cílem inovačních procesů v oblasti žárovek je snížit energetickou náročnost, a tím i emise CO2. Plán postupného stahování žárovkových světelných zdrojů do roku 2016, který vstoupil v platnost 1. září 2009, je viditelným začátkem nové éry. Směrnice se však týká i méně efektivních nízkonapěťových a vysokonapěťových žárovek.
 
Výrobci osvětlovací techniky jsou na tuto změnu připraveni a nabízejí spotřebitelům širokou škálu náhradních řešení, mezi něž patří např. energeticky úsporné zářivky, halogenové žárovky a diodové světelné zdroje (LED). Tuto pestrou a velmi zajímavou paletu světelných zdrojů budoucnosti zájemci naleznou na veletrhu Light+Building 2010.
 
Největší světový veletrh architektury a techniky otevře své brány ve Frankfurtu nad Mohanem 11. dubna, potrvá do 16. dubna 2010 a nabídne svého druhu unikátní platformu pro nové energeticky úsporné výrobky a systémy. Tato největší celosvětová scéna výrobců osvětlení nabídne celé spektrum osvětlovacích technik, počínaje různými druhy technických svítidel a světelných zdrojů pro všechny typy použití, přes bohatou nabídku moderních i klasických designových svítidel až po součásti a doplňky technického osvětlení. Veletrh Light+Building 2010 uvítá přibližně 1 500 vystavovatelů a je největším výstavním prostorem tohoto druhu na světě.
 
Většinou není problém nahradit obyčejné žárovky úspornými zářivkami, které spotřebují o 80 % méně energie při dosažení stejné svítivosti a – podle provedení – vydrží až patnáctkrát déle. Energeticky úsporné zářivky jsou k dostání v širokém sortimentu tvarů, velikostí a výkonů, pro každý druh použití, požadavek a vkus spotřebitele. Na trhu jsou i úsporné zářivky, které vydávají teplé bílé světlo.
 
Halogenové žárovky nové generace lze také použít jako náhradu za klasické žárovky. Podle provedení uspoří 30 nebo 50 % energie a vydrží dvakrát až třikrát déle než obyčejné žárovky. Vnější skleněné baňky jsou ve tvaru žárovky klasické, svíčkové nebo kulaté s paticí E14 nebo E27. Na rozdíl od energeticky úsporných zářivek vytvářejí jasné halogenové žárovky velmi příjemnou a teplou světelnou atmosféru.
 
Ve střednědobém výhledu se budou místo žárovek moci použít i světelné diody (LED). Zatím jsou tyto malé polovodičové součástky vhodné jen pro nižší výkony, ale jejich oblast použití se postupně rozšiřuje, protože neustále roste jejich světelná účinnost. Na trhu je již mnoho různých LED světelných zdrojů i v klasickém provedení, např. ve tvaru svíček nebo kulatých žárovek s paticí E14 či E27, vhodných pro běžná svítidla i reflektorové zdroje podle varianty provedení s paticí E27 nebo GU10, které rovněž vydávají teplé bílé světlo.
 
LED světelné zdroje jsou racionální a současně trvale udržitelnou náhradou klasických žárovek, protože jsou až o 90 % úspornější a mají mnohem delší životnost (15 000 až 25 000 h). Kromě toho nemají zpožděný náběh, neobsahují rtuť a přes svou vyšší cenu se rozhodně vyplatí, protože ušetří mnoho energie.
 

Další informace na www.light-building.com.