časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

V. přehlídka českého a zahraničního designu v rámci art & interior5

|

číslo 1/2004

V. přehlídka českého a zahraničního designu v rámci art & interior5

Mgr. Helga Hrabincová

Jak jsme již čtenáře informovali, připravuje společnost AC EXPO pátý, jubilejní ročník komplexu výběrových výstav moderního designu nábytku, svítidel, bytových doplňků a interiérového vybavení art & interior5. Uskuteční se v prostorách Veletržního paláce ve dnech 22. až 25. dubna 2004.

Tradiční součástí komplexu výstav art & interior jsou Přehlídky českého a zahraničního designu, pořádané ve spolupráci s Národní galerií v Praze, Sbírkou moderního a současného umění. Tato akce bude trvat až do 30. května 2004.

Obr. 1.

Ti, kteří zmíněný komplex výstav již někdy navštívili, dobře vědí, že se jedná o mimořádnou výstavu, která své návštěvníky seznamuje s posledními novinkami ve světě interiérového designu, s mezinárodně uznávanými značkami a nejlepšími českými i světovými architekty a designéry. Organizátoři každoročně zvou některou ze slavných osobností tohoto oboru. Ani letošní ročník nebude výjimkou.

Pro V. přehlídku českého designu připravují organizátoři tyto projekty: Funeral art & design, Jindřich Halabala a Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně, Česká typografie (výstava společnosti Typo design Club) a Public design – výstava městského mobiliáře.

Například projekt Funeral art & design, Schránka pro tělo, duši a vzpomínky, je ojedinělým globálním, multikulturním a interdisciplinárním projektem, který se pokusí zmapovat historii způsobů pohřbívání člověka ve všech doposud známých civilizacích od počátku kulturní historie lidstva s přesahem do nejbližší budoucnosti. Přes padesát českých umělců a designérů v něm nabídne své vize pohřbívání ztvárněné v návrzích nebo již realizovaných předmětech.

V. přehlídka zahraničního designu představí např. projekty Vyrobeno v Itálii – sovětský avantgardní nábytek dvacátých let, výstavu afghánských koberců s motivy války a míru, výstavu společnosti Electrolux nazvanou Od valchy po mikročip – historie a budoucnost designu domácích elektrospotřebičů, a slovenský Electrolux for Free space.

V rámci projektu Vyrobeno v Itálii – sovětský avantgardní nábytek dvacátých let bude možné shlédnout 21 replik nábytku navrženého pod vlivem stylistického hnutí Malevičova suprematismu. Budou ukázány formy a styl suprematistické školy, charakteristické abstraktními geometrickými tvary a použitím pouze tří barev – bílé, červené a černé. Exponáty zahrnují škálu běžných prostředí té doby a ilustrují i specifické přístupy různých uměleckých škol.

Pátý ročník výstav art & interior zajisté bude přínosem a inspirací pro odborníky i pro laiky, kteří vyznávají eleganci, luxus, dokonalé provedení a především špičkový moderní design.