časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Úvodník - Dobré osvětlení potřebujeme

|

V časopisech, v televizi, na internetu i v nabídkách výrobků se ve všech pádech skloňují úspory všeho druhu. Zejména šetříme energie, suroviny a životní prostředí. Proč tedy roste spotřeba, znečištění moří, vodních toků, hromadí se odpady a zadluženost lidí i celých států? Zřejmě se přání rozchází s životní praxí a chováním většiny lidí. Zdá se, že bohatí si chtějí užít všech svých možností a chudí touží stát se bohatými, aby i oni si mohli pořizovat ne/zbytné věci – lepší oblečení, větší byty nebo domy a kvalitnější potraviny. Na smetištích se často objevují vcelku zánovní a použitelné předměty, které nestačí uklidit ani bezdomovci, ani úklidové služby. Do tohoto spotřebitelského systému se masivně zapojuje obchod, reklama, banky i soukromí půjčovatelé. Jak se tento vývoj projevuje ve světelné technice a osvětlování? Tisíce let si lidé vystačili s ohněm a spalovacími světelnými zdroji. Necelých sto let byla hlavním zdrojem žárovka. Asi sedmdesát let se rozšiřovalo používání výbojových světelných zdrojů a již nastupují polovodičové zdroje – světelné diody LED.

Některé státy začaly administrativně omezovat nebo zakazovat světelné zdroje s menší účinností přeměny elektrické energie na světlo, především obyčejné žárovky. Zdá se, že nejradikálněji v tomto směru postupuje Evropská unie, která v příslušných nařízeních motivovaných tzv. ekodesignem postupně zakazuje výrobu a prodej žárovek a dalších světelných zdrojů i mnoha jiných méně účinných domácích spotřebičů. Důsledky uskutečňování tohoto záměru, jehož hlavním cílem jsou úspory energie a omezování zátěže životního prostředí, lze jen obtížně předpovědět. Pozitivně lze hodnotit snahy po co nejlepším využití obnovitelných zdrojů energie, především energie slunečního záření. Sem patří nejen fotovoltaické a větrné elektrárny, ale i promyšlená konstrukce budov a výstavba celých městských areálů. Nejdříve se prosadily budovy s vnějším pláštěm ze skla a oceli, které byly sice investičně méně nákladné, avšak provozně neúnosně drahé. V letním období vyžadovaly mnoho energie na chlazení, v zimě opět mnoho energie na vytápění. Dnes se již staví domy s co nejmenší spotřebou energie, s optimalizovanou velikostí světelných otvorů pro dosažení dobrého denního osvětlení v místnostech, účinnou tepelnou izolací a automatizačními prostředky k regulaci spolupůsobení slunečního záření a vnitřních světelných a tepelných zdrojů.

V tomto směru lze pozitivně hodnotit vznik evropské normy pro hodnocení energetické náročnosti budov a záměr věnovat se po řadě norem pro osvětlení vnitřních i venkovních prostorů zaměřených hlavně na umělé osvětlení také dennímu světlu. Zde je třeba uvést, že Česká republika má normy pro denní a sdružené osvětlení a odborníky pro tuto oblast, kteří mohou přispět k tvorbě příslušných evropských norem v rámci Evropského výboru pro normalizaci CEN.

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor