časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Úspory elektrické energie v průmyslových objektech

|

Bc. Martin Vacek, DiS., ELEKTRO-LUMEN, s. r. o.,
Ing. Pavel Hink, DNA CENTRAL EUROPE, s. r. o.
 
Aktuální vývojové tendence v osvětlení v rámci ČR, ale i celosvětově směřují k dosažení výrazných úspor elektrické energie. To se týká zejména průmyslových odvětví. Jednou z firem, která se rozhodla vyřešit problematiku zastaralé a nevyhovující světelné soustavy, je i společnost Barum Continental, spol. s r. o. v Otrokovicích.
 
Projekt rekonstrukce výrobní haly v Otrokovicích je důkazem toho, že optimální řešení osvětlení průmyslových prostor nejen uspoří elektrickou energii a v krátké době výrazně příznivě ovlivní náklady na provoz, ale přináší i další výhody, např.:
  • odstranění stroboskopického efektu,
  • zlepšení zrakové pohody na pracovišti,
  • okamžitý start světelných zdrojů,
  • zajištění osvětlení podle platných norem,
  • maximalizaci energetické a optické účinnosti soustavy.
Celá soustava osvětlení byla navržena a realizována firmou ELEKTRO-LUMEN, s. r. o. Již po doložení prvotního výpočtu bylo zřejmé, že návratnost investičních nákladů do nové osvětlovací soustavy bude velmi krátká. Nahrazením 400W svítidel s halogenidovými výbojkami zářivkovými svítidly Deimo CX 454 bylo uspořeno 200 W na jeden světelný bod. V hale je celkem 130 svítidel, povedlo se tedy okamžitě snížit instalovaný příkon o 47 %. Zářivkové svítidlo Deimo CX je konstruováno pro osvětlení průmyslových objektů, využívá speciálně zkonstruovaný vysoce leštěný a polohovatelný optický systém. Použité zářivky T5 OSRAM Constant pracují s vylepšenou vysokoteplotní amalgámovou technologií. Díky tomu lze provozovat zářivku se světelným tokem větším než 90 % jmenovitého světelného toku v rozsahu teplot +5 až +70 °C. Svítidlo Deimo splňuje nejvyšší požadavky na účinnost optické i elektrické části. Rovněž usnadňuje integraci pochůzkového a nouzového osvětlení, a proto bylo možné demontovat stará nevyhovující svítidla a omezit náklady na jejich údržbu. Pracovníci údržby a vedoucí pracovníci výrobní haly uvítali také výrazně jednodušší ovládání celé osvětlovací soustavy a její snadnou údržbu.
 
S použitím inteligentního regulačního systému byly sníženy další výdaje za elektrickou energii přibližně o 15 %. Oproti dříve používaným výbojkovým svítidlům mají nově zavedená zářivková svítidla velkou výhodu. Jejich světelný tok lze totiž plynule řídit v rozmezí 1 až 100 %, a tím dosáhnout splnění požadavků na použití minimálního potřebného elektrického příkonu daných normou.
 
Regulační systém v případě haly v Otrokovicích detekuje množství denního světla a automaticky reguluje světelný tok svítidel tak, aby s minimálním nainstalovaným příkonem byla na pracovní ploše vždy intenzita osvětlení předepsané hodnoty.
 
Řídicí systém tvoří tři základní komponenty: směrovač (router), čtyřkanálový konvertor a čidlo denního světla. Nejdůležitějším
prvkem je směrovač, což je zařízení, které shromažďuje a vyhodnocuje příchozí data z čidel a rozděluje příkazy směrem ke koncovým zařízením. Dalším důležitým prvkem je čtyřkanálový konvertor. Ten obsahuje čtyři kanály, na které je možné připojit různé zátěže využívající jeden z protokolů řízení (0 až 10 V, 1 až 10 V, DSI, PWM, DALI BROADCAST). Na každý kanál lze připojit až 50 koncových zařízení. Pomocí konvertoru je možné minimalizovat počet adres v systému, protože jednomu kanálu odpovídá jedna adresa. Použití čtyřkanálového konvertoru nejen spoří čas při adresaci a nastavování systému, ale také zlevňuje a optimalizuje využití plného potenciálu směrovače. Posledním prvkem je čidlo denního světla, které snímá hodnotu intenzity denního světla. Směrovač tuto hodnotu analyzuje a vydá příslušné příkazy koncovým zařízením (elektronickým stmívatelným předřadníkům). Uvedený, v zahraničí již běžně používaný způsob řízení osvětlení průmyslových hal, se pomalu stává standardem i u nás – Otrokovická „Barumka“ je toho příkladem.
 
Další realizace, kde byly podobným způsobem sníženy náklady na elektrickou energii, mohou zájemci sledovat na www.svetelnyaudit.cz.
 
ELEKTRO-LUMEN, s. r. o.
Hranická 505
753 61 Hranice IV – Drahotuše
Česká republika
tel.: +420 581 699 411
fax: +420 581 699 419
 
DNA CENTRAL EUROPE, s. r. o.
HELVAR Certified Partner
Lighting Control System
Podolí 30, 250 81 Nehvizdy
Česká republika
tel.: +420 326 992 511
fax: +420 326 994 892
e-mail: info@dna.cz
 
Obr. 1. Původní světelná soustava ve výrobní hale
Obr. 2. Nová, optimální světelná soustava ve výrobní hale
Obr. 3. Směrovač pracující s protokolem DALI