časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Unikátní publikace mapující historii osvětlení Prahy právě vychází

|

číslo 4/2003

Unikátní publikace mapující historii osvětlení Prahy právě vychází

Osvětlení Prahy – Proměny sedmi století

Kniha popisuje vývoj osvětlení hlavního města Prahy od nejstarších časů do konce dvacátého století. Texty mají tři základní obsahové linie, jež se vzájemně prolínají – všeobecné dějiny teoretických poznatků, objevů a vynálezů v oboru osvětlování, dějiny osvětlování Prahy a postupné proměny tohoto města.

Obr. 1. Obr. 2.
První kapitola stručně popisuje dědictví starověkých civilizací, které ovlivnilo následný vývoj, druhá kapitola se zabývá nejstaršími počátky města, jeho pravděpodobnou podobou a dobovými způsoby osvětlování – přenosnými světly. Třetí kapitola, počínající příchodem novověku, se již zabývá první a nejstarší stálou soustavou osvětlení jádra města volně hořícími ohni v železných klecích a na pánvích. Čtvrtá kapitola je věnována období olejových lamp. Obsahuje stručný popis nejstarší soustavy stálého osvětlení olejovými lampami a jejich technicky zdokonalené podoby, zvané argandské lampy. Pátá kapitola popisuje počátky plynového osvětlení města, další pak první velkou rekonstrukci veřejného osvětlení v roce 1867, pro niž byly navrženy výtvarně řešené skladebné prvky, několik druhů stožárů, konzol a jednotný druh lucerny. Mnohé z nich byly později elektrifikovány a osvětlují části historického jádra dodnes. Další tři kapitoly jsou zaměřeny na elektrické osvětlení a jeho rozvoj. Samostatnou část tvoří přehled vývoje slavnostního a svátečního osvětlení, od časů nejstarších do současnosti, kdy je chápáno jako doplňující součást kulturního obrazu města v noci. Přehledně jsou popsána atypicky řešená osvětlení mostů, předpolí významných budov a individuální výtvarná řešení osvětlovacích soustav. Knihu uzavírá celkový přehled významnějších údajů o pražském osvětlení během všech jeho vývojových období. Pro orientaci čtenáře nevládnoucího češtinou je určen seznam obrázků v anglickém jazyce.

Autor, Ing. arch. Ladislav Monzer, CSc., shromažďoval podklady pro tuto publikaci již od skončení studia. Bez této systematické, několik desítek let trvající práce a bez hlubokých znalostí světových dějin v historických souvislostech by takové dílo nikdy nemělo šanci vzniknout. Můžeme se tedy nechat vést slovem autora doprovázeným bohatou obrazovou dokumentací a obdivovat kus cesty, kterou lidstvo ušlo nejen ve vývoji osvětlení v průběhu sedmi století až do současnosti.

-jk-

Ladislav Monzer: Osvětlení Prahy
Praha, ELTODO/FCC PUBLIC, 224 stran, 256 obrázků,
formát A5, vazba V2, cena 288 Kč, po 20% slevě 230 Kč.