časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Unikátní exponáty na výstavě Spoutané paprsky

|

číslo 3/2005

Unikátní exponáty na výstavě Spoutané paprsky

Jitka Lněničková

V minulém čísle časopisu SVĚTLO byl poprvé představen projekt výstavy věnované osvětlování a svítidlům Spoutané paprsky. Během dubna práce na výstavě intenzivně postupovaly a exponáty se již stěhují do výstavních prostor. Většina z nich byla dlouhá desetiletí uzavřena v depozitářích a mnohé budou veřejnosti představeny poprvé.

Obr. 1. Obr. 3.

Obr. 1. Lampa se zabudovaným rádiem vyrobená kolem roku 1935. Barrandov studio s. r. o. – fundus (foto Marek Vaneš)
Obr. 3. Tři mimořádně velké svícny z dvojdutého stříbřeného skla z 90. let 19. století. Muzeum Šumavy v Sušici a Kašperských Horách (foto Marek Vaneš)

Popišme si nyní několik zajímavých předmětů, jimž je společné to, že jsou neobvyklé a unikátní.

Například lze zmínit lampu čistých funkcionalistických linií, jejíž chromovaný povrch odráží i nejmenší detaily okolního světa. Na první pohled jde o běžný typ lampy, která stojí ještě dnes na mnohých pracovních stolech. Proč je tedy unikátní? Odpověď lze najít v její noze poměrně velké tloušťky. V ní se totiž skrývá rozhlasový přijímač malých rozměrů, jehož zvuk propouštěla textilní membrána na spodku nohy a jehož hlasitost bylo možné regulovat páčkovými přepínači na jejím boku. Tuto lampu vyrobila československá firma SilTon kolem roku 1935. Takovéto lampy kombinované s rozhlasovými přijímači se zřejmě neujaly, protože použití reproduktoru, který směřoval k ploše, na níž lampa stála, bylo v praxi omezené.

Obr. 2.

Obr. 2. Rámeček s malou žárovkou určenou pro použití v náhrdelnících z roku 1883. Národní technické muzeum v Praze (foto Marek Vaneš)

Druhý předmět se váže k roku 1883. V tomto roce daroval František Křižík tehdejšímu Českému průmyslovému muzeu malou žárovku určenou pro použití v náhrdelnících. Šlo o tehdy nejmenší žárovku na světě, která byla na dobu svého vzniku zcela výjimečná. Rozměry celého původního rámečku na obr. 2 jsou 10 × 7 cm a délka žárovky je přibližně 1 cm.

Třetím představovaným exponátem je skupina svícnů, které pocházejí zhruba ze stejné doby jako předchozí žárovka, ale na rozdíl od ní jsou unikátní především svými velkými rozměry. Svícny z dvojdutého stříbřeného skla (pro bližší představu – je to sklo podobné termoskovým lahvím) jsou složeny z několika dílů umístěných na kovové tyči. Jejich výška je ve srovnání s výškou běžné produkce svícnů tohoto typu zcela udivující – 64 až 69 cm (běžná výška bývá 25 cm). Je s podivem, že se tak křehké předměty dochovaly v podstatě nepoškozené až do současnosti.

Zde popsané předměty jsou jen malou ukázkou před otevřením výstavy, na které budou moci návštěvníci zhlédnout mnoho dalších svítidel nejrůznějších tvarů, typů, stylů a pro různé použití.

Výstava bude pro veřejnost otevřena od 29. května do konce října 2005.
Otevírací doba: denně od 9.00 do 17.00 h mimo pondělí
Bližší informace: ředitelství Muzea Šumavy, tel.: 376 528 850