časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Umísťování značek únikových cest

|


Umísťování značek únikových cest

Ve světě je již propagováno umísťování značek únikových cest nízko nad podlahou. Po informaci o kladném hodnocení tohoto způsobu orientace unikajících osob při zakouření únikových cest Univerzitou v Ilmenau (zmíněno v našem časopise) se objevil článek v č. 3/2005 časopisu Licht: Lichttechnische Anforderungen an die Notbeleuchtung od Prof. Dr. Ing. Bruno Wiese z Wormsu. Jsou v něm seřazeny hodnoty a požadavky, které vycházejí z norem. Srovnány jsou požadavky evropské normy EN 1838, německé normy DIN 5035, zmíněna je i aktivita CIE a ISO a jejích technických komitétů, jakož i další dokumenty.

Zvláštní pozornost je věnována potřebě umísťovat značení únikových cest a směrů k únikovým východům blízko k podlaze. Fotografie z pokusů dokazuje, že vrstva vzduchu asi 0,5 m nad podlahou zůstává i při zakouření relativně čistá a jsou v ní dobře viditelné značky ukazující směr úniku. Ve větší výšce než 0,5 m tyto značky již nejsou viditelné.

V souvislosti s tím je v článku zmíněn bezpečnostní předpis BGV A8, jehož § 10 je na tuto věc zaměřen.

I komitét TC-5-19 CIE připomíná svůj návrh (bude projednán na příštím zasedání CIE v Bernu), v němž je požadováno umístění značek nízko nad podlahou všude tam, kde jsou předměty či konstrukce z jakýchkoliv hořlavých materiálů.

Systémy vizuálního vedení lidí při úniku se zabývá i návrh normy ISO/DIS 16069.Rovněž tak je třeba myslet na spolehlivé vedení nevidomých a slabozrakých osob na těchto cestách. K tomu dobře poslouží vodicí drážky v podlaze.

Požáry nejsou nijak mimořádně vzácné a zmíněné náměty mohou být jednou z významných cest ochrany lidských životů při nich.