časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Udržitelný rozvoj a světlo

|

Lidstvo se přes všechny přírodní pohromy a války neustále rozvíjí, množí a bohatne. V podvědomí mnoha obyvatel planety Země však doutná přesvědčení, že to nemůže trvat věčně. Bez jakýchkoliv zábran se těží nerostné suroviny, drancují deštné pralesy, loví se všechno živé v řekách a oceánech. Při této kolonizaci přírody se mnozí chovají jako by se zbláznili a nemyslili na zítřek.
 
V bohatší části světa má kdekdo pohodlné bydlení vybavené technikou, auto, telefon, počítač, sportovní náčiní a mnoho dalších věcí. Přitom se mnozí navenek pokrytecky tváří, jak šetří energii, přírodu, tedy žijí tzv. ekologicky. Naproti tomu téměř stále plýtváme, celoročně vyhříváme bazény, chladíme zimní stadiony a pro každý přesun používáme dopravní prostředky, nejčastěji auta.
 
Co je hlavní, zásadní, nezbytné, životně důležité, o tom většina z nás málo přemýšlí.
 
Podle filozofického názoru na životní prostředí patří k základním podmínkám života na zemi voda, vzduch, půda a energie (čtyři živly – voda, vzduch, země a oheň). Se všemi těmito dary zacházíme špatně, nehospodárně. Znečišťujeme řeky a oceány, vzduch, půdu a plýtváme energií.
 
K základním podmínkám života však patří hlavně přírodní světlo a při současném stylu života lidí také kvalitní umělé světlo. To, že hlavním zdrojem rozvoje vyspělejších států koncem 19. a ve 20. století bylo zvládnutí elektrických světelných zdrojů a elektrického osvětlení, je již známo. Vývoj stále dokonalejšího a účinnějšího vnitřního i venkovního osvětlení umožnil postupné zvyšování osvětleností. (Optimum pro většinu prací a činností je přes 1 000 lx.)
 
Nyní přichází doba, kdy i při osvětlování je možné dobře svítit a zároveň šetřit energii. Cesty jsou známé: používat účinnější světelné zdroje a svítidla, svítit tam, kde a kdy je to třeba. Současný nástup účinných výkonných světelných diod do osvětlovací praxe zatím brzdí vysoké ceny, některé uživatelské problémy a pochopitelná nedůvěra k neověřeným věcem.
Další možností úspor energie je použití novodobých řídicích prostředků, které jsou schopny ovládat osvětlení v závislosti na denním světle a přítomnosti osob.
 
Podrobnosti čtěte v časopisu Světlo.

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor