časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Udržitelný rozvoj

|


Udržitelný rozvoj

Člověk si osvojuje stále dokonalejší výrobní prostředky. Nejdříve to byly jen jednoduché nástroje, zbraně a dopravní prostředky, které poháněla tažná zvířata. Už v tomto stadiu začal vyrábět víc, než mohl spotřebovat, a tak začaly, kromě zbraní, zásob potravin a oblečení na horší časy, vznikat také věci, které bychom mohli považovat za zbytečné – dnes mluvíme o nadvýrobě. Můžeme sem řadit ozdoby, obrazy, náboženské symboly a stavby a postupně i písemnosti, tedy vlastně kulturu. Produkce nutná a zbytná se prolínala, nádoby na potraviny, oděvy, zbraně, nástroje, záznamy i náboženské předměty a shromaždiště se zdobily a všechno se stávalo předmětem obchodu. Ten, kdo měl lepší zbraně či nástroje a žádanější výrobky se stával vládcem, a mohl tak ještě rychleji rozmnožovat bohatství, slávu a moc.
V současné době už vlastně ani mnohdy nevíme, co potřebujeme a co nikoliv. V našem majetku jsou památky po předcích, starožitnosti, předměty každodenní potřeby, sportovní načiní, auta, jachty, letadla atd. atd. U každého podle jeho postavení a úspěšnosti. Přitom většina chudých chce mít všechno, co mají ti bohatší, snad kromě nepatrných výjimek.
Na světě je nás už opravdu hodně (téměř 6,5 mld.). Na výrobu, provoz, obnovu a získávání nových, nesporně zajímavých, dnes už většinou zbytných předmětů spotřebováváme ohromné množství surovin a energie. Suroviny bereme ze země a energie vznikla a neustále je doplňována činností Slunce. Sami vlastně umíme jen všechno upravovat pro vlastní spotřebu. Tomuto zřejmě nezastavitelnému vývoji říkáme rozvoj nebo pokrok. Někteří myslitelé již řadu let hovoří o udržitelném rozvoji, varují před energetickou krizí, před katastrofickými následky oteplování atd.
Zdá se, že se objevují určité náznaky rozumnějšího chování živočišného druhu homo sapiens. Jednou z cest je přímá přeměna sluneční energie na elektrickou využíváním tzv. fotovoltaických článků. V poslední době se výroba stále účinnějších a dokonalejších solárních fotovoltaických panelů velmi rychle rozvíjí, takže můžeme doufat, že budou také stále dostupnější. Kromě jednoduchých mikroelektráren fungujících na tomto principu, napájejících kalkulačky, telefony, hodinky a podobné spotřebiče, už existují mnohem zajímavější systémy. Např. dobře izolovaný dům s tepelným čerpadlem, tepelnými rekuperačními výměníky a tepelnými kolektory s oběhovým čerpadlem napájeným fotovoltaickým panelem může být i v naší zeměpisné oblasti téměř soběstačný z hlediska vytápění. Dalším aplikacím jsou věnovány dva články v tomto čísle časopisu. Problémem zůstává vysoká pořizovací cena. Ale to, co je dnes spíše nenávratným příspěvkem k ekologii, zítra může být velmi rychle návratnou investicí.
Přispějte na ekologii i vy.

Ing. Jiří Novotný,
šéfredaktor