časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tisková konference TridonicAtco

|


Tisková konference TridonicAtco

Tisková konference společnosti TridonicAtco, Gmbh & Co. KG, se konala 20. a 21. června 2007 za účasti třinácti pozvaných představitelů tisku a distributorů ze střední a západní Evropy v konferenčním sálu Bora Hotelu Loipersdorf Spa v Loipersdorfu ve Štýrsku (Rakousko).


Program prezentace:
  1. Přivítání účastníků a představení firmy – GŘ TridonicAtco Walter Ziegler

  2. Přednáška na téma LED – technika se zářnou budoucností – produktový manažer LED Wofgang Flatz

  3. Prezentace na téma Užití LED a projekty – Wolfgang Flatz

  4. Přesun do střediska TridonicAtco Optoelectronic do nedalekého Jennersdorfu a prohlídka výroby LED, modulů, řetězců a zdrojů LED, tedy komponent dodávaných prvovýrobcům svítidel, svíticích znaků apod.

  5. Prezentace na téma LED a nouzové osvětlení – produktový manažer Emergency John Kears

  6. Prezentace na téma Řízení a ovládání osvětlení – produktový manažer Controls Armin Jud

  7. Prezentace na téma Možnosti digitálních stmívatelných předřadníků – produktový manažer pro stmívatelné předřadníky Joachim Maier


K 1. bodu programu

V současné době má společnost s více než padesátiletou tradicí TridonicAtco, jejíž ústředí je v Dornbirnu, 52 zastoupení na pěti kontinentech a mnoho dalších distributorů a partnerů. TridonicAtco je stoprocentní dceřinou společností Zumtobel Group.

Hlavní vývojová a/nebo výrobní pracoviště:

  • Dornbirn, Rakousko,
  • Spennymore, Velká Británie,
  • Ennenda, Švýcarsko,
  • Jennesdorf, Rakousko,
  • Shenzhen, Čína,
  • Insbruck, Rakousko,
  • Fürstenfeld, Rakousko,
  • Melbourne, Austrálie,
  • Auckland, Nový Zéland,
  • Malajsko.

Současný výrobní program zahrnuje elektromagnetické, elektronické a stmívatelné elektronické předřadníky pro zářivky, řídicí systémy osvětlení luxControl, předřadníky pro výbojky, záložní zdroje napájení, transformátory, moduly LED včetně napájecích zdrojů, napájecí jednotky a spojovací zařízení. O některých výrobcích z jejího sortimentu byly již v časopisu Světlo publikovány dílčí informace, např. v tomto čísle na str. 32 je článek o nové funkci stmívatelných předřadníků.


K 2. bodu programu

Perspektivy luminiscenčních diod se vzhledem ke zlepšování jejich chromatičnosti v barevných i bílých odstínech světla, světelného toku a měrného výkonu v poslední době značně rozšiřují. Jejich snadné spínání s okamžitým plným výkonem, dlouhý život a relativně menší závislost na teplotě prostředí (zejména při nižších teplotách) umožňují jejich použití pro venkovní architekturní osvětlení, velkoplošné reklamní panely, pro nouzové osvětlení i pro náladové osvětlení interiérů.

Společnost TridonicAtco používá pro bílé LED patentované luminofory na bázi ortosilikátu baria (barium orthosilicate phosphors), které transformují modré světlo na bílé s definovanou chromatičností 3 000, 4 200 a 6 500 K s tolerancí ±150 K a indexem podání barev Ra > 80. Tyto parametry zůstávají beze změn i po 50 000 h provozu. Dále firma vyrábí výkonné až dvanáctičipové moduly LED EOS, pásy se speciálním žlutobílým barevným tónem vhodné pro prosvětlování velkých reklamních panelů a nápisů, a ke všem uvedeným prvkům příslušné kvalitní síťové napáječe. V případě potřeby se pro LED nebo moduly LED vytvářející náladové osvětlení speciálně vyrábějí přesně podle požadavku zákazníka technické komponenty jako optika, chladiče, zařízení a systémy pro řízení světla a barev a příslušné konektory. To vše zaručuje dokonalou souhru zdrojů LED, konvertorů LED a vhodné řídicí techniky.


K 3. bodu programu

Moduly LED, jako pásy a řetězce s výkonnými diodami osazovanými nejnovější technologií chip on board (COB), se prosazují při výrobě světelných značek, zejména pro podsvětlování svíticích panelů, a jsou ve srovnání se svíticími trubicemi a zářivkami vhodnější při instalaci i v provozu, a tudíž ekonomičtější.

Společnost TridonicAtco směřuje k produkci takových standardních prvků, jež by poskytovaly výrobcům nábytku a svítidel možnost snadno je vestavět a připojit. Tyto součásti s názvem „světelné napáječe“ (light-engine), které v sobě zahrnují zdroj LED, optiku, chladič, upevňovací prvky a přívody spolu s elektrickými převodníky (converter), tvoří komponenty velmi výhodné pro jejich další uživatele. Zmíněné tzv. světelné napáječe pro nouzové osvětlení jsou již k dispozici pod označením e-LED, a to ve verzi pro únikové cesty – označení ER (escape route) a v provedení AP (antipanic) pro antipanické osvětlení.


Ke 4. bodu programu

Velmi zajímavou součástí celé prezentace nesporně byla exkurze do optoelektronického střediska v Jennersdorfu, kde mohli všichni účastníci vidět robotizovanou výrobu diod LED, jakož i některých dalších komponent na bázi LED. Výroba zde začínala vlastními polovodiči LED dodávanými v maticích asi 20 × 30 o rozměru přibližně 2 × 3 cm na jednom formátu A4. Tyto miniaturní diody po založení celé matice do stroje ručka robotu podává okem nesledovatelnou rychlostí na příslušný pás podkladního materiálu, dále se instalují přívody a kryty jednotlivých diod. Obdobně se na jiných robotizovaných linkách vyrábějí další komponenty LED. Ruční práci bylo vidět jen při kontrole a pečlivém balení výrobků. Před vstupem do výrobních prostor si všichni museli obléknout pláště a návleky na boty, což bylo zdůvodněno požadavky na čistotu a zábranu statické elektřiny.

Podle sdělení vedoucího výroby v tomto závodě 30 pracovníků ročně vyprodukuje až několik set tisíc diod a různých modulů LED.


K 5. bodu programu

Pro nouzové osvětlení nabízí společnost dva typy zdrojů LED: první, s označením e-LED ER, poskytuje průměrnou osvětlenost 0,5 lx únikové cesty šíře 2 m a délky 8 m při závěsné výšce 3 m, druhý, s označením e-LED AP, s LED o příkonu 1 W může zajistit osvětlenost 0,5 lx plochy 7,2 × 7,2 m při téže závěsné výšce. Pro tříhodinový provoz postačí tři baterie o kapacitě 2 A·h. Při srovnání s osvětlením jednou 58W zářivkou T8 za stejných ostatních podmínek je třeba pro 3 h provozu použít čtyři baterie o kapacitě 4 A·h.

Dále byly představeny znaky pro nouzové únikové cesty s vnitřním osvětlením diodami nesoucí označení e-LED ES, několik typů měničů pro napájení nouzových svítidel a nové dlouhoživotnostní metal-hydridové akumulátory, které umožňují různé nabíjecí režimy.

Společnost má k dispozici kompletní program svítidel a znaků pro nouzové osvětlení včetně příslušných měničů. Tento sortiment zahrnuje také výrobky umožňující autonomní ověřování provozuschopnosti, tzv. selftest, a verze EM powerLED PRO mohou být začleněny do systému DALI.


K 6. a 7. bodu programu

Přehled elektronických předřadníků a řídicích systémů TridonicAtco zde není třeba popisovat, protože o něm pravidelně informuje společnost Schäfer a Sýkora, která TridonicArco zastupuje na českém trhu.

Tisková konference TridonicAtco byla organizátory velmi dobře připravena. Poskytla všem účastníkům celkový přehled o společnosti a její činnosti. Pro čtenáře je zřejmě nejzajímavější rozsah a rozmanitost nabízených výrobků s diodami LED.

Ing. Jiří Novotný

Obr. 1. Konferenční budova Hotelu Loipersdorf Spa
Obr. 2. Účastníci tiskové konference
Obr. 3. Večerní odpočinek v Buschenschenku Vagner
Obr. 4. Budova TridonicAtco Optoelectronic
Obr. 5. Použití řetězců powerLED chain P510 red pro vnitřní osvětlení pásu atiky
Obr. 6. Použití řetězců powerLED chain P511 white daylight pro vnitřní osvětlení firemních nápisů

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde