časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tilia, dokonalé spojení designu, kvality a technické úrovně

|

číslo 1/2002

Tilia, dokonalé spojení designu, kvality a technické úrovně

Při volbě druhu osvětlení je vždy nutné přihlížet k funkci a očekávaným vlastnostem, které má svítidlo plnit. Prostory, ve kterých se pohybují zákazníci a obchodní partneři, kladou zvláštní důraz na pozitivní dojem, jakým působí sebemenší detail. Svítidla, jako jeden z dominantních prvků architektonického uspořádání takovýchto prostorů, proto musí splňovat ty nejpřísnější požadavky technické, ale i estetické. Pro tyto účely vyvinula společnost Beghelli-Elplast novou řadu designově orientovaných svítidel Tilia s nepřímým vyzařováním světla, která splňují oba již zmiňované požadavky.

Obr. 1.

Široký rámec aplikací v praxi

Významným hlediskem při konstrukci svítidel série 02 Tilia bylo skloubení kvalitních technických vlastností s nadčasovým a příjemným vzhledem. Ladný tvar svítidel působí elegantním a dynamickým dojmem, který lze využít v široké škále aplikací. Díky dvěma konstrukčním variantám je možné svítidla Tilia použít pro funkci hlavního i doplňujícího osvětlení. Jako zvlášť vhodná se tato svítidla jeví pro osvětlení reprezentativních kanceláří, přijímacích hal a v neposlední řadě přepážkových klientských prostor. V nich je kladen obzvláště silný důraz na vysoký komfort osvětlení, jehož lze dobře dosahovat právě nepřímým osvětlením. Místnosti s takovým využitím lze většinou nalézt v bankách, pojišťovnách a dalších institucích, ve kterých jde především o reprezentativní vystupovaní. Právě projekt osvětlení klientských prostor společnosti Winterthur v italském Milánu se stal jednou z profilových aplikací tohoto svítidla. Podobně úspěšně se toto svítidlo začíná prosazovat i v České republice. Velmi kvalitní design a vysoký technický standard svítidla dodávají prostředí, ve kterém je instalováno, na prestiži a důvěryhodnosti.

Technické vlastnosti svítidla Tilia

Široký rámec jeho použití v praxi je dán technickým řešením svítidla, které je standardně nabízeno v jednozdrojovém nebo v dvouzdrojovém provedení. Kromě samostatné montáže na zeď či na trubkové závěsy (v případě dvouzdrojové verze výhradně na závěsy) lze svítidla také propojovat do souvislých pásů. Tato vlastnost dál rozšiřuje možnosti různorodých architektonických aplikací svítidel Tilia. V systému osvětlení je možné tato svítidla projektovat i do kombinací podle požadované intenzity osvětlení v jednotlivých místech osvětlovaného prostoru (tzv. odstupňovaná či kombinovaná soustava osvětlení). Vysoký technický a estetický standard je umocněn použitými zdroji, kterými jsou výhradně progresivní zářivky typu T5. Ty lze pořídit s požadavkem na světelný výkon (typ FQ) nebo s důrazem na úspory elektrické energie (typ FH). Světelné zdroje T5 se provozují výhradně s elektronickými předřadníky, které kromě energetických úspor zlepšují provozní vlastnosti zdrojů a tím zvyšují komfort v osvětlovaném prostoru. Zamezení vzniku stroboskopického efektu je zde samozřejmostí. Při použití stmívatelných předřadníků mohou svítidla Tilia v kombinaci s naprojektovanými vlastnostmi osvětlovacích soustav vytvářet dokonalou světelnou kompozici podle individuálních požadavků uživatele.

Obr. 2.

Prakticky řešený optický systém

Základem vynikajících světelnětechnických vlastností nepřímého osvětlení je kvalitní optický systém, který musí zajišťovat maximální světelnou účinnost svítidla. U Tilie je tento systém tvořen parabolickým reflektorem, jenž je vyroben z vysoce leštěného hliníkového plechu Miro. Reflektor je chráněn transparentním plastovým krytem, který brání znečištění optických komponent prachovými nánosy. Díky použitému materiálu se s ním lehce manipuluje a snadno se čistí. Znečištění činných ploch svítidla je častým nedostatkem právě u svítidel s nepřímým rozložením světelného toku, proto je zde tento kryt více než praktickým doplňkem. Tvarově reflektor kopíruje obrys svítidla, a proto nijak nenarušuje výsledný estetický dojem.

Příslušenství

Ke svítidlům Tilia je možné objednat i další komponenty ze široké nabídky příslušenství. Řada doplňků je určena hlavně k montážním účelům a jejich objednávka se řídí požadavkem na způsob montáže svítidla. To se týká hlavně trubkových závěsů a lišt pro nástěnnou montáž. Při propojení do souvislých řad je nutné objednat také speciální plastová koncová čela.

Při vývoji svítidel Tilia si společnost Beghelli-Elplast položila za cíl nabídnout svým zákazníkům produkt, kterým budou velmi dobře reprezentovat instituci, v níž bude použit. Výsledkem této snahy je esteticky velmi zdařilé svítidlo s vynikajícími technickými vlastnostmi. Tilia dokáže velmi vhodně umocnit příjemný dojem, kterým působí reprezentativní prostory, a zvýraznit ty nejlepší vlastnosti uživatele.

mtk

Beghelli-Elplast, a. s.
Brno
Poříčí 3a
659 08 Brno
tel.: +420-5-43 32 12 60
fax: +420-5-43 21 01 90
e-mail: beghelli@beghelli.cz

Bratislava
Rožňavská 17
831 04 Bratislava
tel.: +421-2/44 61 18 21
fax: +421-2/44 63 18 22
e-mail:beghelli@beghelli.sk