časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Technika osvětlování XXII v Nečtinech

|


Technika osvětlování XXII v Nečtinech

Opět po roce, ve dnech 22. až 23. května 2006, se v prostorách školicího a rekreačního zařízení ZČU na zámku v Nečtinech konal seminář zaměřený na aktuální problémy umělého a denního osvětlení, Technika osvětlování XXII. V rámci semináře, pořádaného Českou společností pro osvětlování, regionální skupiny Plzeň, Fakultou elektrotechnickou Západočeské univerzity v Plzni a Zdravotním ústavem Plzeň, se uskutečnila i malá propagační výstava produktů osvětlovací techniky.

Obr. 1.

Pro účastníky z řad provozovatelů, uživatelů a projektantů osvětlovacích soustav, pracovníků hygienické služby, zdravotních ústavů a pro další zájemce o světelnou techniku byl připraven kvalitní odborný program. Během dvou dnů byly předneseny tyto příspěvky:

Náhrada žárovek a úprava optiky svítidel při využití diod LED – prof. Ing. Jiří Habel, DrSc., Ing. Radek Doktor, Prostorové snímání barev digitálním fotoaparátem – prof. Ing. Jiří Habel, DrSc., Ing. Pavel Sněhota, Odrazné vlastnosti leštěných materiálů – prof. Ing. Jiří Habel, DrSc., Ing. Jan Málek, Informace o riziku ultrafialového záření – Ing. Petr Vrbík, Informace o normalizaci v osvětlování – Ing. Jiří Novotný, Údržba vnitřních osvětlovacích soustav – Ing. Vladimír Dvořáček, Metodika měření jasových poměrů – doc. Ing. Jiří Plch, CSc., prof. Ing. Karel Sokanský, CSc., Ing. Květoslav Kutal, Osvětlování sportovišť – Ing. Pavel Holub, Vysoký komfort při řízení osvětlení není v rozporu s vysokými úsporami energie – Ing. Josef Kunc, Systémy řízení umělého osvětlení v závislosti na denním osvětlen – Ing. Petr Novotný, Světelnětechnická zpráva a hygienické posuzování – RNDr. Marie Juklová, Zpráva o stavu nebe nad ČR – Ing. Tomáš Maixner, Možnosti prezentace výpočtu oslnění – Ing. Pavel Staněk, Možnosti energetické optimalizace stávajících zářivkových osvětlovacích systémů – Ing. Jaroslav Polínek, Jasové poměry na noční obloze – prof. Ing. Karel Sokanský, CSc., Ing. František Dostál, LED – nová generace – Ing. Luboš Kruliš, Posouzení účinnosti umělého osvětlení – Ing. Lukáš Hurt, Možné způsoby stanovení udržovacího činitele – Ing. Pavel Stupka, Údržba osvětlovacích soustav v praxi – Ing. Jana Lepší, Využití integrálních charakteristik pro sledování úrovně osvětlení – doc. Ing. Josef Linda, CSc. Součástí programu byly prezentace firem Telelarm a Siteco.

Po skončení odpoledního bloku přednášek zbyl první den semináře čas i na relaxaci spojenou s výletem do přírody. Po téměř tropickém dni ale některé z posledních vracejících se výletníků zastihl prudký déšť doprovázený příjemným ochlazením, které vydrželo až do druhého dne. Neformální společenský večer s bohatou tombolou, vtipně uváděnou neúnavnou hygieničkou Alicí, příjemně zakončil první den semináře.

-jk-