časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Technika osvětlování XXI v Nečtinech

|

číslo 4/2005

Technika osvětlování XXI v Nečtinech

Ve dnech 19. až 20. května tohoto roku se v prostorách školicího a rekreačního zařízení ZČU na zámku v Nečtinech konal další ročník semináře zaměřeného na aktuální problémy umělého a denního osvětlení, Technika osvětlování XXI. Tuto akci tradičně pořádala Česká společnost pro osvětlování, regionální skupina Plzeň, Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni a Zdravotní ústav Plzeň. V rámci semináře se uskutečnila i propagační výstava výrobců a prodejců osvětlovací a měřicí techniky.

Obr. 1.

Pro účastníky z řad provozovatelů, uživatelů a projektantů osvětlovacích soustav, pracovníků hygienické služby, zdravotních ústavů a pro další zájemce o světelnou techniku byl připraven kvalitní odborný program. Po celou dobu konání semináře hovořili přednášející k téměř plnému sálu posluchačů. Během dvou dnů byly předneseny následující příspěvky: prof. Ing. Jiří Habel, DrSc., Ing. Jan Šilhán – Praktické ověření zábrany rušivého oslnění, prof. Ing. Karel Sokanský, CSc., Ing. Petr Höschmann – Příklady výpočtu nejistoty v laboratorním měření, Ing. Vladimír Dvořáček – Nové trendy ve světelných zdrojích, prof. Ing. Jiří Habel, DrSc., Ing. Radek Doktor – Nové trendy v osvětlování automobilů, prof. Ing. Karel Sokanský, CSc., Ing. Květoslav Kutal, Ing. Luděk Hladký – Výsledky srovnávacího měření osvětlení, Ing. Josef Kunc – Snadné a vysoce komfortní ovládání osvětlení v EIB systémové instalaci, Ing. Tomáš Novák, Ph.D. – Řízení osvětlovacích soustav, Ing. Jiří Novotný – Normalizace v oboru osvětlování – současný přehled, RNDr. Marie Juklová – Posuzování osvětlení v projektové dokumentaci, Ing. Tomáš Maixner – Stav nebe nad ČR (Světelné znečištění? Neexistuje!), Ing. Petr Vrbík – Osvětlení pracovišť s obrazovkami, doc. Ing. Josef Linda, CSc. – Poznámky k normám ČSN EN 12665 a ČSN EN 12464-1, Ing. Pavel Staněk – ČSN EN 12464-1 – Národní příloha, Ing. Jiří Slezák – Měření osvětlení a norma ČSN EN 12464-1, Ing. Lukáš Hurt – Ověření parametrů denního a umělého osvětlení ve velkých posluchárnách FEL-ZČU, Ing. Pavel Stupka – Jak osvětlit školní tabuli v souladu s novými předpisy, Ing. Jana Lepší – Požadavky na osvětlení ve školách.

Organizátoři akce mysleli nejen na vzdělání, ale i na obnovu duševních sil posluchačů. Po skončení odpoledního bloku přednášek byl čas i na výlet do krásné přírody okolí zámku. Neformální společenský večer s bohatou tombolou byl příjemnou tečkou za prvním dnem semináře.

-jk-