časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Technický seminář SRVO v Harrachově

|


Technický seminář SRVO v Harrachově

Ve dnech 3. až 4. listopadu 2005 uspořádala Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení další z pravidelných Technických seminářů nazvaný Podzimní setkání přátel veřejného osvětlení v hotelu FIT FUN v Harrachově-Rýžovišti. Organizačním garantem a sponzorem byla firma ART METAL CZ s. r. o.

Obr. 1.

Technického semináře se zúčastnilo 72 osob, z toho 52 členů SRVO s hlasovacím právem. Mezi přítomnými byli také hosté, se kterými SRVO plánuje navázat spolupráci nebo se na jejich činnosti podílet. Ti na úvod přednesli příspěvky, ve kterých představili činnost organizací, které zastupovali (Ing. Oskar Mužíček, ředitel Okresní hospodářské komory v Jablonci nad Nisou, p. Julius Růžička, předseda Unie elektrotechniků ČR, Ing. Iva Hybnerová, tajemnice Euroregionu Nisa, Ing. S. Spaidzik, hlavní inženýr firmy ART METAL z Gdaňsku). Technický seminář navštívil i starosta města Harrachova p. Václav Cajthaml. Součástí semináře byla výstava výrobců z oblasti veřejného osvětlení. Setkání uváděl tajemník SRVO Ing. František Luxa. Zajímavý referát o pohledu architekta na osvětlení historických center nebyl pro onemocnění přednášejícího uveden. Organizátoři se k této tematice chtějí brzy vrátit.

V bloku odborných přednášek zazněly tyto referáty:

Představení činnosti Hospodářské komory Libereckého kraje v oboru elektro – Ing. Oskar Mužíček, ředitel OHK v Jablonci nad Nisou, Informace o unii elektrotechniků – Julius Růžička, předseda Unie elektrotechniků ČR, Představení činnosti Euroregionu NISA a příhraniční spolupráce v ČR, PL, SRR – Ing. Iva Hybnerová, Vedoucí Sekretariátu české části ERN, Představení společnosti – Jiří Tesař, ředitel ART METAL CZ s. r. o.: ART METAL CZ s. r. o. a ART METAL sp. j., Problematika návrhů podpěrných částí světelného bodu a jejich ověření výpočtem v Polsku – Ing. Slawek Spaidzik, hlavní inženýr firmy ART METAL, Připojování stožárů veřejného osvětlení – Ing. Vladimír Trpišovský, TYCO Electrics CZ, Úskalí certifikace svítidel, značení svítidel a příslušenství pro veřejné osvětlení dle EN – ČSN – Ing. František Jandura, EZÚ Praha, Osvětlovací stožáry – návrh a ověření výpočtem, porovnání stupňovitého a kuželového stožáru – Ing. František Kocourek, ELV.S Morava, s. r. o. V rámci firemních prezentací své produkty představili zástupci firem EN CENTRUM (p. Heřman), ELTODO Power (p. Kuška) a S- -LAMP (Ing. Horák).

Obr. 2.

Po skončení přednáškového bloku se konala Valná hromada SRVO. V úvodu večerního neformálního setkání byl promítnut krátký film o historii Harrachova, který zapůjčil starosta města. Na bohatý raut obohacený červeným ležákem – specialitou připravenou ve Vratislavickém pivovaru, přítomné pozval organizační garant a sponzor p. Jiří Tesař. Účastníci tak měli možnost lépe se poznat a vyměnit si zkušenosti a poznatky při neformální diskusi.

Druhý den byly pro zájemce uspořádány exkurze do historické sklárny Novosad a syn a do bývalých rudných dolů poblíž Mumlavských vodopádů. Obě se setkaly se značným zájmem a byly organizačně velmi dobře zajištěny.

Poděkování patří všem, kteří se na přípravě semináře podíleli.

Ing. Jana Kotková