časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Technický seminář SRVO

|

číslo 2/2004

Technický seminář SRVO

Slunečné počasí a příjemné prostředí Lednicko-valtického areálu na jižní Moravě přivítalo koncem dubna (22. a 23. 4. 2004) účastníky Technického semináře – Jarního setkání přátel veřejného osvětlení sdružené ve Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení. Konferenční prostory hotelu MY zaplnilo více než sto členů zmíněné společnosti a hostů.

Obr. 1.

Místo konání navrhl organizační garant setkání Ing. Libor Polanský z firmy SIKU. Seminář sponzorovala slovenská firma ELEKTROVOD OSVETLENIE.

Po úvodním slovu předsedy SRVO Ing. Jaroslava Kotka seznámil přítomné s programem její tajemník Ing. František Luxa, který seminář i dále uváděl.

Úvodní blok tří referátů patřil sponzorské firmě ELEKTROVOD OSVETLENIE: Představení firmy ELEKTROVOD OSVETLENIE (Ing. Peter Palmaj, ELEKTROVOD OSVETLENIE), Projekt Košice (Ing. Peter Palmaj, ELEKTROVOD OSVETLENIE) a Měření veřejného osvětlení v Košicích (doc. M. Šefčíková, TU Košice). Členové SRVO byli při té příležitosti pozváni do Košic, kde se budou moci seznámit s výsledky práce firmy v praxi.

V bloku odborných přednášek následovaly tyto referáty:

Představení firmy SIKU (Ing. Libor Polanský, SIKU), Veřejné osvětlení v Karviné (Ivo Herzig, TS Karviná), Co je obtěžující světlo (Ing. Tomáš Maixner, DQL), Co dělají čeští astronomové (Bc. Lenka Šarounová, Astronomický ústav AVČR), Novinky ve veřejném osvětlení v Praze (Ing. Pavel Sněhota, ELTODO-CITELUM), erénní sledování velkých souborů sodíkových výbojek (Ing. Jiří Skála, ELTODO-CITELUM), Osvětlení sportovních areálů (Ing. T. Novák, Metasport), Zpětný odběr nefunkčních světelných zdrojů a komponent VO (Ing. Bohumil Hrnčíř, Recyklace EKOVUK), Evropská norma pro veřejné osvětlení – vyhlášení EN 13201-2 až 4 s účinností od 1. 5. 2004 (Ing. Jaroslav Kotek, ELTODO EG, předseda SRVO). Přednesené příspěvky se setkaly s velkou odezvou posluchačů. Proto byl – vzhledem k délce následných diskusí – původně ohlášený příspěvek Ing. Trpišovského z firmy TYCO Prvky pro sítě VO přesunut až na podzimní setkání.

Součástí semináře byla také výstava výrobců z oblasti veřejného osvětlení. Firemní prezentace přednesli: Martin Švaňhal, COMLUX, Ing. Petr Vitner, EN CENTRUM, Ing. J. Pimper, TAXOM.

Závěr odborného bloku semináře patřil vnitřním záležitostem SRVO. S uspokojením bylo konstatováno, že pracovní skupiny, které byly ustaveny při setkání v Nymburku, zejména skupina pro spolupráci s městy a obcemi (referoval Ing. Tesař), zaznamenaly první výsledky své činnosti. Také skupina pro bezpečnost ve VO je aktivní (referoval Ing. Trpišovský).

Příjemné překvapení připravila účastníkům jihomoravského setkání v rámci předvedení výsledků své práce firma Comlux. Pohled na slavnostně osvětlený lednický minaret zrcadlící se v hladině rybníka (obr. 1) se naskytl všem, kteří využili pozvání firmy a ve večerních hodinách se vypravili na nádvoří Valtického zámku. Neformální část setkání pokračovala za doprovodu místní „cimbálky„ rautem spojeným s ochutnávkou moravských vín až do pozdních nočních hodin.

Podzimní setkání se na pozvání pana Josefa Dufka, obchodního ředitele ELEKTOSVIT Svatobořice, uskuteční ve Svatobořicích.

-jk-

Kontakty:
předseda SRVO: Ing. Jaroslav Kotek
tel.: 261 343 769, mobil: 606 632 786
fax: 261 341 705
e-mail: kotekj@eltodo.cz
tajemník SRVO: Ing. František Luxa
tel.: 261 343 712, mobil: 602 200 756
fax: 261 341 705
e-mail: luxaf@eltodo.cz
http://www.srvo.cz