časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla Serie 16 a 17 firmy HALLA

|


Svítidla Serie 16 a 17 firmy HALLA

Ing. Petr Höchsmann, HALLA, a. s.

Svítidla Serie 16 a 17 jsou vhodná především pro dekorativní i funkční osvětlení interiérů. Oba typy svítidel jsou tvořeny tenkým rámem, který je vyroben z protlačovaného hliníkového profilu. Svítidla jsou osazena lineárními zářivkami T16 o průměru 26 mm (popř. T5 o průměru 16 mm) nebo dlouhými kompaktními zářivkami TC-L. Jsou standardně vybavena elektronickými předřadníky. Na přání lze oba typy svítidel vybavit stmívatelnými předřadníky.

Svítidla jsou k dispozici jako nástěnná, závěsná či stojanová. Díky velkému množství variant je velmi široké i jejich použití. Naleznou uplatnění v administrativních a reprezentačních budovách, v obchodech, galeriích, ale i v restauracích nebo obytných prostorech.


Serie 16

Svítidla Serie 16 jsou dvojího typu – závěsná a nástěnná. Tato řada svítidel slouží čistě k dekorativnímu osvětlování. Svítidlo je tvořeno eloxovaným hliníkovým profilem čtvercového průřezu. Celý tvar svítidla působí dojem obrysu obdélníku (obr. 1). Svítidla jsou k dispozici ve dvou délkách: 1 220 a 1 520 mm. Všechny varianty jsou vybaveny lineárními zářivkami T5.

Závěsná varianta je určena pouze k nepřímému osvětlení. Do profilu svítidla jsou rovnoběžně nainstalovány dvě zářivky.

Nástěnná varianta je určena především k osvětlování obrazů nebo pro zvýraznění stěny, na které je svítidlo namontováno. Světelný zdroj je nainstalován do profilu a překryt prizmatickým krytem, který přesně lícuje s tvarem profilu. Svítidlo je vybaveno vždy pouze jedním zdrojem a jedním předřadnikem. Ukázka realizace nástěnného svítidla je uvedena na obr. 2.


Serie 17

Svítidla této série jsou tvořena nízkým hliníkovým profilem, který je lakován práškovou vypalovací barvou. Barva vytváří na povrchu svítidla jemnou strukturu. Spodní optická část se skládá ze speciálního drátěného krytu (typu „tahokov“), který omezuje jasy v příčném směru, a tenké světlorozptylné fólie, zaručující rovnoměrný rozptyl světla na spodní optické části. Horní optická část je zcela otevřená. Svítidla jsou vždy vybavena dvěma nebo čtyřmi dlouhými kompaktními zářivkami TC-L.

Hlavním představitelem svítidel Serie 17 je stojanové svítidlo (obr. 4). Svítidlo je složeno ze tří částí. Hlava svítidla je sestavena z hliníkových profilů a speciální optiky. Je vždy vybavena dvoupólovým vypínačem, který ovládá světelné zdroje v její levé a pravé straně. Dále se svítidlo skládá z masivní ocelové stojky a podstavy zaručující vysokou stabilitu. Celková výška svítidla je 1 860 mm. Svítidlo je vhodné především, pro doplňkové osvětlení administrativních a reprezentačních prostor, recepcí nebo vstupních hal. Díky velké nepřímé složce osvětlení navozuje v prostoru příjemnou zrakovou pohodu.

Stojanové svítidlo doplňují další dvě varianty, nástěnná a závěsná. Ty slouží především jako designový doplněk tohoto typu svítidla. Samozřejmě je možné použít tato svítidla i samostatně. Použité materiály a povrchová úprava jsou stejné jako v případě hlavy stojanového svítidla – lakovaný hliníkový rámeček a speciální drátěný kryt s vloženou fólií rozptylující světlo.

Závěsné svítidlo je naprosto totožné s hlavou stojanového svítidla. Standardní rozměr je 600 × 325 × 46 mm.

Nástěnné svítidlo se standardně vyrábí o rozměrech 600 × 185 × 46 mm (tj. přibližně poloviční oproti závěsnému svítidlu). Nástěnné svítidlo je na obr. 4.


Obr. 1. Svítidlo Serie 16
Obr. 2. Ukázka realizace se svítidlem Serie 16
Obr. 3. Nástěnné svítidlo Serie 17
Obr. 4. Ukázka realizace se svítidlem Serie 17

HALLA, a. s.
Litvínovská 288
190 00 Praha 9
tel.: 286 880 161, 286 844 205
fax: 283 880 274
e-mail: prodej@halla.cz
http://www.halla.cz

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde