časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla Reflex Easy od firmy iGuzzini

|

Světelné diody pronikají ve stále větší míře do různorodých oblastí použití. Vedle zdokonalování světelnětechnických parametrů jsou vyvíjeny také způsoby jejich použití v praxi. Mezi jeden z nejrozšířenějších způsobů, používaný např. ve směrových svítidlech nebo ve svítidlech pro veřejné osvětlení, patří použití jednotlivých LED provozovaných při proudech asi od 350 mA (1 W) do 700 mA (2 W). Jednotkové světelné toky se u takových LED pohybují, v závislosti na provozním proudu, teplotě chromatičnosti a indexu podání barev, v rozsahu od 50 do 200 lm. Vzhledem k relativně malému jednotkovému toku je pro výrobu větších svítidel třeba značný počet diod, což významně ovlivňuje konstrukci, rozměry i cenu svítidel.

LED moduly

V průběhu posledních dvou let se objevil nový způsob použití světelných diod ve svítidlech. Světelné diody jsou sdružovány to tzv. LED modulů (obr. 1), které mají výrazně větší jednotkové světelné toky (1 100, 2 000, 3 000 lm). Svým charakterem se tyto moduly více přibližují klasickým světelným zdrojům, kdy výslednou křivku svítivosti svítidla tvoří jeho optický systém, do kterého je světelný zdroj osazen.

U svítidel, která jsou osazena LED moduly, nelze, ve srovnání s využitím jednotlivých LED, vytvořit tak přesný tvar křivky svítivosti, avšak umožňují koncentrovat svíticí povrch s velkým výstupním světelným tokem na relativně malou plo chu. Do budoucna vyvstává otázka, jaké jsou rozdíly v přesnosti dosažení požadovaného tvaru křivky svítivosti při využití jednotlivých LED ve srovnání s použitím LED modulů a jaký je rozdíl v ceně těchto řešení. Odpověď na uvedenou otázku možná ovlivní další vývoj využití LED v praxi. Měrné výkony LED modulů (tab. 1) se v současné době (při srovnatelné teplotě chromatičnosti a indexu podání barev) přibližují měrným výkonů samotných světelných diod 1 a 2 W. Za povšimnutí stojí také způsob značení LED modulů, který by mohl být možným náznakem přechodu od identifikace světelných zdrojů pomocí příkonu k identifikaci pomocí světelného toku, který je z pohledu účelů použití světelných zdrojů i z pohledu vlastního osvětlování smysluplnější.

Dolnozářiče (downlight)*)

Mezi svítidla, kde se začínají LED moduly používat, patří dolnozářiče (downlight), přímá svítidla pro celkové osvětlení Tato svítidla jsou v současné době nejčastěji osazována kompaktními zářivkami, popř. svítidla pro rozlehlejší nebo vyšší prostory halogenidovými výbojkami. Pro instalaci kompaktních zářivek není tento typ svítidla příliš vhodný, jelikož významná část světelného toku je vyzařována do stísněného prostoru mezi zdroj a re flektor a jeho využití není, hlavně u dobře cloněných svítidel, příliš velké. Proto je účinnost zmíněných svítidel s dobrým cloněním (UGR ~ 19), používaných v pracovních prostorech (obr. 2), podle kvality optického systému, přibližně 40 až 60 %.

Použití světelných diod v popisovaných svítidlech je z pohledu jejich rozměrů a charakteru vyzařování logické. Využití jejich světelné toku v porovnání s kompaktními zářivkami je výrazně větší. Účinnost svítidel s LED moduly se proto pohybuje v rozsahu od 90 do 95 %. Porovnávání svítidel osazených kompaktními zářivkami a světelnými diodami není vzhledem k velkému rozsahu příkonů a různé účinnosti svítidel pro kompaktní zářivky příliš snadné. Nicméně při zjednodušeném porovnání současného sortimentu hlavních evropských výrobců dolnozářičů se světelnými diodami a dolnozářičů s kompaktními zářivkami s účinností 60 % mají LED svítidla při stejném světelném toku o 30 až 40 % nižší příkon.

Svítidla Reflex Easy

Novou řadu přímých svítidel Reflex Easy (obr. 3) italské firmy iGuzzini, uvedenou na trh v červnu tohoto roku, tvoří dolnozářiče (downlight) pro světelné diody. Svítidla mohou být osazena jedním ze tří typů LED modulů (DLM, SLM, Twist). Moduly DLM mají velký měrný výkon (až 90 lm/W) a velmi dobré barevné vlastnosti (Ra > 90). Moduly SLM mají kompaktní tvar, ale menší měrný výkon a standardní barevné vlastnosti (Ra > 80) a moduly Twist jsou nejlevnější, lze je snadno vyměňovat, ale jejich měrný výkon je menší (55 lm/W) a doba života kratší. Standardně jsou svítidla Reflex Easy dodávána s LED moduly se světelnými toky 1 100, 2 000 a 3 000 lm s teplotou chromatičnosti 3 000 nebo 4 000 K.

Optický systém svítidel Reflex Easy tvoří hliníkové reflektory s vakuovým pokovením, odolné proti poškrábání. Svítidla se podle optického systému dělí do čtyř skupin. Svítidla pro celkové osvětlení jsou určena k osvětlení chodeb, vstupních prostorů, komunikačních prostorů a prostorů zázemí. Svítidla cloněná jsou určena k osvětlení běžných pracovních prostorů, jako jsou kanceláře, konferenční místnosti apod. (UGR < 19). Svítidla s jednoduchou asymetrií jsou určena k osvětlení vertikálních ploch např. ve výstavních prostorech nebo obchodních centrech. Svítidla s dvojitou asymetrií jsou určena pro prostory, kde je třeba rovnoměrně osvětlit paralelní vertikální plochy, mezi kterými jsou svítidla umístěna, jako jsou např. obchody s regály, chodby apod.

Masivní žebrované tělo svítidla, které současně funguje jako chladič, zajišťuje dostatečné pasivní chlazení. Svítidla se vyrábějí v kruhovém nebo čtvercovém provedení. Dostatečně dimenzovaný chladič zaručuje příznivější teplotní poměry LED modulů. To má vliv na provozní parametry svítidel. Po 50 000 h poklesne světelný tok LED modulů na 80 % (L80) počáteční hodnoty.

Svítidla Reflex Easy jsou vyráběna ve verzích s nestmívatelným předřadníkem, se stmívatelným předřadníkem (DALI) a ve verzi s nouzovým modulem. K upevnění svítidel je určen pružinový mechanismus, který umožňuje instalovat svítidla do podhledových stropů s tloušťkou od 1 do 25 mm.


*) Problematice terminologie v oblasti svítidel je věnován článek ve Světle č. 2/2011, str. 52

ETNA s. r. o.
Mečislavova 2, 140 00 Praha 4
tel.: +420 257 320 595, +420 257 320 597
fax: +420 257 310 604
gsm: 724 912 091

e-mail: etna@etna.cz,
www.etna.cz

 
Obr. 1. Různé konstrukční verze LED modulů: zleva typ DLM, SLM, Twist (Philips)
Obr. 2. Použití přímých svítidel (downlight) k osvětlení kancelářského prostoru
Obr. 3. Svítidla Reflex Easy s LED moduly (iGuzzini)

Tab. 1 Parametry vybraných LED modulů (3 000 K)