časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla pro osvětlování kulturních památek

|

číslo 3/2002

Svítidla pro osvětlování kulturních památek

Miroslav Hajzler, Enika s. r. o. Nová Paka

V souvislosti s článkem na straně 14 o architekturním osvětlení je účelné blíže představit svítidla pro osvětlování budov, parků a dalších scenérií, které na český trh dodává firma především typy Leo, 5 Stars, Comet, Ypsilon a Criket. Tato svítidla mají rozdílné vyzařovací charakteristiky a jejich vzájemnou kombinací je možné vytvořit dokonalé osvětlení objektů. Nespornou výhodou těchto svítidel je univerzálnost použití světelných zdrojů – výbojek – a množství příslušenství, jako jsou clony, ochranné mřížky, mřížky proti oslnění, výložníky, třmeny na stožár apod.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 4.

Základním zástupcem je svítidlo Comet (obr. 1) Vyrábí se ve variantách pro příkony 70 až 150 W, s integrovaným předřadníkem nebo pro příkony 250 a 400 W a s vnějším předřadníkem, připevněným k základnímu tělesu svítidla. Toto těleso je odolný hliníkový odlitek, jenž je ošetřen černou polyesterovou práškovou barvou proti stárnutí. Reflektory jsou z vysoce leštěného hliníku a vyrábějí se ve dvou základních variantách: se symetrickým a asymetrickým vyzařováním.

Obr. 3.

Svítidlo Leo (obr. 2) má širší použití. Je tomu tak proto, že jeho základní vyzařovací charakteristiky jsou tři: symetrická, asymetrická, rotačně souměrná; navíc se vyrábí i provedení pro uliční osvětlení. Příkon svítidla je 50 až 400 W. Jeho základní těleso je oproti stejnému tělesu svítidla Comet tvarově elegantnější a nabízí se v metalizovaném šedém odstínu RAL 9006. Velkou výhodou je možnost použít dvoupaticové halogenidové výbojky Osram ve třech teplotách chromatičnosti, takže lze velmi snadno sladit barevný tón světla různých světelných zdrojů. To bylo s úspěchem využito právě při osvětlování hradu Český Šternberk.

Svítidla větší velikosti o příkonech 250 až 1 000 W zastupuje systém 5 STARS 2 (obr 3). To jsou velmi kvalitní svítidla s širokou škálou vyzařovacích charakteristik (symetrická, asymetrická 45°, asymetrická 55°, rotačně souměrná a tzv. motýlková) a univerzálním použitím pro osvětlování různých objektů, ale i pro běžné využití v průmyslu. Celkově propracovaný design pláště i reflektoru svítidla umožňuje navrhnout osvětlovací soustavu s minimálním světelným znečištěním. Svítidlo je možné osadit halogenidovou nebo vysokotlakou sodíkovou výbojkou s příkonem 250 až 1 000 W a u některých verzí i dvoupaticovou výbojkou. Svítidlo příkonu 1 000 W je doplněno ventilem s uhlíkovou vložkou pro vyrovnávání tlaků při ohřevu a chladnutí svítidla. Tento ventilový systém zaručuje stálost krytí svítidla IP65 a zabraňuje vnikání nečistot do svítidla. Samozřejmostí jsou úhloměry pro nastavení horizontálního i vertikálního směrování svítidla.

S současné době se připravuje verze pod označením 5 STARS 1 pro 70W a 150W výbojky. Opět půjde o svítidlo s mnoha typy vyzařovacích charakteristik.

Obr. 5. Obr. 6.

Pro doplňkové osvětlení se používají kompaktní svítidla Ypsilon (obr. 4), konstrukčně navržená pro příkon 70 a 150 W. Používají se s reflektorem s asymetrickým nebo rotačně souměrným vyzařováním. Svým provedením (elektrická výzbroj je uvnitř svítidla) a rozměry nepůsobí při instalaci přímo na objekty rušivým dojmem. Navíc lze pomocí jejich doplňků (kruhovou clonou a mřížkou proti oslnění) snadno dosáhnout požadovaných charakteristik osvětlení.

Obr. 7.

Pro instalace, kde je nutné svítidla umístit tak, aby nepůsobila rušivě, je k dispozici řada zemních svítidel Criket (obr.5). Uvedená svítidla se vyrábějí v ucelené příkonové řadě Criket 16 pro příkony do 50 W, Criket 26 pro příkony do 100 W, Criket 40 pro příkony do 250 W. Všechna zmíněná zemní svítidla se vyznačují vysokým krytím IP67 a při správné instalaci do pevného podloží vykazují značnou odolnost. Snesou přejezd vozidla do hmotnosti 2 500 kg při přejezdové rychlosti 20 km/h. Mimořádně odolné je provedení Criket 40, které má extrémně odolné pouzdro z korozivzdorné oceli s vnitřním výliskem z polyamidu, vydrží přejezd vozidla o celkové hmotnosti 15 000 kg (4 000 kg na jedno kolo) pojezdovou rychlostí až 30 km/h. Jeho předností je možnost vytvořit asymetrickou vyzařovací charakteristiku vychýlením výbojky až o 25° nebo zúžit vyzařovaný světelný svazek nastavením výbojky do nižší polohy. Svítidla Criket nabízejí možnost používat různé světelné zdroje – od úsporných kompaktních zářivek, přes halogenové žárovky, rtuťové výbojky (vhodné pro osvětlení zeleně), sodíkové výbojky s nažloutlými odstíny až po halogenidové výbojky s bílým světlem. Všechna svítidla se dodávají s širokou škálou doplňků (mřížek, skel a barevných filtrů) a osazovacími rámečky v různých barvách. To dává architektům možnost, podle přání zadavatele, svítidla maximálně skrýt, nebo naopak přiznat a přitom vybrat takovou barvu světla, která je v nejlepším souladu s celkovou barevnou kompozicí.

Obr. 8.

Pro osvětlení stěn budov z větší vzdálenosti je ideální svítidlo se symetrickým rozložením světelného toku, naopak při umístění svítidel v blízkosti objektu je vhodnější asymetrická charakteristika. Pro osvětlení vysokých a štíhlých staveb, jako jsou věže, jsou vhodné světlomety s rotačně souměrným vyzařováním, ty je možné doplnit prizmatickým kruhovým sklem, které změní rotační charakteristiku na elipsovitou. Toho je možné využít v případě, že světlomet musí být umístěn ve větší vzdálenosti od paty takového objektu.

ENIKA spol. s r. o.
Nádražní 609
509 01 Nová Paka
tel.: 493 773 311
fax: 493 773 322
e-mail: enika@enika.cz
http://www.enika.cz