časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla pro lineární zářivky T5 od firmy THORN

|

číslo 1/2003

Svítidla pro lineární zářivky T5 od firmy THORN

Ing. Martin Vítek, Torn Lighting, spol. s. r. o.

Svítidla s lineárními zářivkami T5 se stala již samozřejmostí v nabízeném sortimentu každé společnosti vyrábějící tyto produkty. Při jejich navrhování jsou využívány všechny výhody uvedených zářivek. Vestavná svítidla se vyznačující velmi malou vestavnou hloubkou. Je možné vyrobit přisazená nebo závěsná svítidla subtilních rozměrů a rozmanitých designových provedení. Firma Thorn se může pochlubit nejširší nabídkou zmiňovaných svítidel.

Obr. 1.

Vedle základních typů vestavných svítidel CINQUELINE, INDI, MENLO, MODULIGHT, TEMA, závěsných GEMINI, JUPITER, KLICK, MODULIGHT, OPTUS, QVINTUS a dekorativních ARROWSLIM, LYRIC, MICROPACK, NOVALINE, PRISMA, nacházejí zářivky T5 své místo také v průmyslu – svítidla AQUAPROOF, INDUS. Speciální nabídkou jsou svítidla pro osvětlování architektur CORNICHE.

Tento článek však bude zaměřen na designová svítidla, která napoví o široké nabídce firmy a uspokojí náročné požadavky architektů a investorů. Všechna svítidla jsou osazena vysoce leštěnými optickými systémy s vysokou účinností a splňují požadavky na omezení jasu do hodnoty 200 cd/m2 v úhlu gama větším než 60°. U všech typů je samozřejmostí varianta se stmívatelnými elektronickými předřadníky.

Spojením vysoké účinnosti mřížek svítidel Cinqueline a systému nepřímého vyzařování, charakterizujícího svítidla Menlo, vznikla nová řada vestavných svítidel SOFTLINE L. Kombinací přímého vyzařování a měkkého osvětlení bílým reflektorem se světelným efektem způsobovaným perforovaným krytem mřížky nabízí architektům široké možnosti použití.

Obr. 2. Obr. 3.

Doplněním známé řady svítidel Menlo novou verzí MENLO C je svítidlo stejného principu měkkého osvětlení, ale s kruhovým tvarem reflektoru. Do tělesa již existujících svítidel Menlo byl navržen nový reflektor pro kruhové zářivky. Světelný zdroj je opatřen dekorativním krytem s drážkovou perforací. Zajímavá je varianta se dvěma zářivkami různých rozměrů.

Čočkovitý úzký profil svítidel LINE na první pohled upoutá moderním designem. Za perforovanou část v bocích svítidla je možné vložit barevné pásky a vytvořit tak zajímavý barevný efekt. Výhodou je možnost oddělit ovládání přímé a nepřímé složky osvětlení. Kromě varianty se zrcadlovou mřížkou je nabízen i typ s matovou optikou. Svítidla lze spojit do souvislých pásů.

Převážně nepřímé vyzařování svítidla SIGMA XS zaobleného tvaru a s úzkým profilem tělesa navodí příjemnou atmosféru při aplikaci v různých vnitřních prostorech. Volbou čel různých barev je možné dokonale sladit vzhled svítidla s interiérem. Výhodou je opět možnost oddělit ovládání přímé a nepřímé složky osvětlení. Svítidla je možné spojit do souvislých pásů.

Pozoruhodný tvar svítidel BOOMERANG navozuje představu, jako by se svítidlo vznášelo. Jeho větší šířka usnadňuje umístění dvou zářivek pro nepřímé osvětlení stropu a tak poskytuje i dokonalou rovnoměrnost osvětlovaného prostoru. Přímé osvětlení zajišťuje jedna zářivka, která je kryta mřížkou splňující požadavky na omezení oslnění počítačového pracoviště. Uvedené svítidlo se vyrábí i ve verzích s lineárními zářivkami T8 a kompaktními zářivkami TC-L. Svítidla je opět možné spojit do souvislých pásů.

Obr. 4. Obr. 6.

Jednoduché, velmi působivé provedení a nepřímé rozložení světelného toku, to jsou základní vlastnosti svítidel řady LESS. Perforovaná část, jež je ve spodní části svítidla zakryta dekorativním krytem, jen částečně propouští přímou složku světelného toku a vytváří tak příjemné měkké světlo. Kryty je možné vybírat z čirého, opálového či matového akrylátu nebo skla. Dekorativní kryt je k tělesu svítidla nenásilně připevněn chromovanými úchyty. Less je vyráběn v závěsné nebo nástěnné verzi.

Elegantní tvar svítidel nové řady ZEP vhodně doplňují pozinkovaná čela. Různé rozložení světelných toků nabízejí tři typy mřížek: matová, voštinová a tzv. soft. Plně difuzní světlo vytváří kryt z leptaného skla. Varianty s jednou, dvěma nebo třemi zářivkami rozšiřují možnosti použití popsaného svítidla.

Charakteristickým rysem subtilních svítidel BASIC LINE je technicky pojatý tvar tělesa s dekorativně propracovaným krytem předřadné části, upevněné do drážek v bocích svítidla. Do stejných drážek je připevněno i příslušenství pro zavěšení. Polykarbonátová čela i kryt předřadné části zvýrazňuje šedá barva, jež je tmavší než barva tělesa. Přisazená verze svítidla má přímé vyzařování a závěsná verze smíšené vyzařování.

Obr. 7. Obr. 8.

Hlavním společným rysem ucelené řady svítidel PLANAR zůstává extrémně plochý obdélníkový tvar tělesa, který představuje design svítidel budoucnosti. Je možné vybírat z typů určených pro závěsnou nebo stropní přisazenou montáž, k dispozici je i nástěnná nebo stojanová verze. Speciální prizmatický akrylátový kryt ve spodní části svítidla zajišťuje co nejefektivnější vyzařování přímé složky světelného toku, při dokonalém omezení oslnění. U nástěnné verze je systém vyzařování obrácen.

Unikátní design závěsných svítidel HAVANA připomíná exkluzivní doutník, který byl inspirací při pojmenování této řady. Mřížková konstrukce hliníkového tělesa vyvolává představy vzducholodě. Rozložení světelného toku je převážně přímé.

Závěsná svítidla řady SPINE s technicky pojatým designem je možné použít i pro stropní přisazenou montáž. Mřížka s matným povrchem je vyráběna s oboustranným symetrickým reflektorem, s jednostranným asymetrickým reflektorem nebo bez bočních reflektorů. Rozložení světelného toku u mřížky s oboustranným reflektorem je převážně přímé.

Řadu svítidel MIRAGE charakterizují výrazné geometrické tvary. Nepřímé rozložení světelného toku nabízí příjemné difuzní osvětlení. Svítidla jsou vyráběna v závěsném nebo nástěnném provedení. Těleso z ocelového plechu závěsné verze je dekorativně perforováno. Závěsné držáky antracitové barvy na bocích svítidla nebo pod ním jsou z litého hliníku. Kontrast mezi rovnými a zaoblenými částmi vytváří zajímavý design závěsných nepřímých svítidel MENLO uplight. Zaoblené části jsou dekorativně perforovány a magneticky zajištěny. Tato nepřímá verze rozšiřuje již existující řadu vestavných svítidel Menlo. Rozložení světelného toku je nepřímé.

Obr. 5. Obr. 9. Obr. 10.

Kruhové zářivky T5 se staly inspirací pro navržení elegantního tvaru nové řady dekorativních svítidel SOUL. Konstrukce ve tvaru vlny s kapkou uprostřed zdůrazňuje esovité zakřivení. Štěrbinky v horní části tělesa vytvářejí působivý efekt nad svítidlem. Je možné zvolit mřížku nebo opálový kryt světelného zdroje.

Thorn Lighting CS, spol. s r. o.
Jaselská 6/275
160 00 Praha 6
tel.: 00420 224 315 252
fax: 00420 233 326 313
e-mail: thorn@thornlight.cz

Pellicova 33
602 00 Brno
tel.: 00420 543 212 660
fax: 00420 543 212 661
e-mail: thorn.brno@thornlight.cz

Výstavní 8
709 00 Ostrava
tel.: 00420 696 664 211
fax: 00420 6966 64 376
e-mail: thorn.ostrava@thornlight.cz