časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla Philips s diodami LED pro osvětlování interiérů

|


Svítidla Philips s diodami LED pro osvětlování interiérů

Ing. Jakub Wittlich,
Philips lighting, s. r. o.

Stále se zlepšující výkonnostní i kvalitativní parametry diod LED otevírají před kreativně uvažujícími tvůrci osvětlení další oblasti pro jejich využití. Návazně vznikají nové výrobky, které umožňují realizaci těchto vizí. Často jde o druhy svítidel, které jsou obdobou klasických typů, ovšem na jiné technologické úrovni. Zejména se to týká miniaturizace, životnosti, měrného výkonu, tepelné zátěže atd.

Obr. 1. Spot LED a) BCG401, b) BCG402, c) BCG400
Obr. 3. Spot LED BDG400

Obr. 1. Obr. 3.

V následujícím textu bude představeno několik takových novinek z produkce Philips.

Obr. 2. Spot LED a) BBG400, b) BBG401, c) BBG402, d) BBG410, e) BBG411

Obr. 2.

Spot LED

Svítidla Spot LED jsou bodová, osazená vždy jednou diodou LED Luxeon® K2 firmy Lumileds Lighting. Tyto diody dosahují pro bílou barvu světla (Tcp 6 500 K) typického světelného toku většího než 140 lm a doby života 50 000 h (70 % jmenovitého světelného toku). Jejich příkon je 4 W.

Obr. 4. Flexible tube LED
Obr. 5. Origami; a) BCG730, b) BCG731, c) BCG732
Obr. 6. ColourChaser Wheel
Obr. 7. ColourChaser software

Obr. 4. Obr. 6. Obr. 7.

Vyrábějí se v provedení přisazeném (obr. 1a až c), zapuštěném (obr. 2a až e) a nástěnném (obr. 3). Průměr hlavy přisazeného svítidla 31 mm dává představu o jeho rozměrech (čtvercová základna s rozměry 90 × 82 mm). Optický sytém svítidel je k dispozici s dvěma úhly poloviční divergence: 2× 5° a 2× 12,5°. Těleso svítidla je hliníkové, barva světla bílá, modrá nebo jantarová.

Obr. 5.

Flexible tube LED

Lineární svítidlo Flexible tube (ohebný pásek) LED (obr. 4) je určeno pro vytváření souvislých, jemných barevných čar. Vysoký jas povrchu svítidla tvoří 79 diod LED na metr délky. Malé rozměry (v řezu 27,5 × 14 mm), flexibilita a rovnoměrný jas jsou ideální pro jeho integraci do architektonických prvků. Svítidlo se vyrábí v několika barvách: červené, jantarové (příkon 4,7 W na metr délky) a bílé, zelené a modré (příkon 6,6 W na metr délky). Základní délku 50 m lze stříhat po 152, popř. 91 cm. Pro vytváření různých struktur jsou nabízeny konektory (do T, L, X a přímé).

Obr. 8.
Obr. 9.

Obr. 8. Chladná atmosféra v létě
Obr. 9. Teplá atmosféra v zimě

Origami

Origami je difuzní svítidlo s homogenním jasem pro vytváření barevných efektů. Vyrábí se ve čtvercovém, obdélníkovém a kruhovém tvaru (obr. 5a až c). Svítidla nemají žádný rámeček, což umožňuje sesazovat pravoúhlá svítidla těsně k sobě a vytvářet tak souvislé svíticí stěny. V provedení RGB může vyzařovat rovnoměrně svítící povrch dlaždice téměř neomezenou řadu dynamicky se měnících barev. Origami je kompatibilní s protokolem DALI i s DMX, má i předprogramované sekvence pro samostatné použití. Řídicí prvek ColourChaser Wheel (obr. 6) umožňuje přímé manuální nastavení osvětlovací soustavy – barvy, intenzity, nebo výběr z předem naprogramovaných automatických barevných sekvencí. K tomuto ovladači lze připojit až 30 svítidel RGB řízených protokolem DMX. Ovládací systém ColourChaser DMX (obr. 7) dovoluje ovládat až 48 svítidel podle některé ze čtyř předprogramovaných sekvencí nebo za použití softwaru, který je součástí dodávky, vytvořit vlastní dynamické sekvence.

Jedním z možných příkladů využití svítidel Origami je osvětlení baru, jehož koncept navrhl známý designér James Irvin. Návrh vychází z výzkumů, z jejichž výsledků vyplývá, že lidé v jižních zemích dávají přednost studeným barvám světla, zatímco na severu jsou upřednostňovány teplé barvy. Hra s faktem, že člověk často touží po opaku toho, co má, je základem změny atmosféry baru léto-zima podle venkovní teploty. Za horkých, slunných dnů nabízí bar chladnou, svěží atmosféru (obr. 8). Je-li venku mrazivá zima, bar své hosty vítá útulnou, proteplenou náladou (obr. 9).

Philips ČR spol. s r. o. Lighting
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax: 239 099 326
e-mail: jakub.wittlich@philips.com
http://www.philips.cz