časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla Pacific – pokročilá technika ve scénickém osvětlení

|

Marta Vintrová, Jan Brok,
Osvětlovací technika Vít Pavlů, s. r. o.
 
Společnost Selecon, světový výrobce scénického osvětlení, pochází z Aucklandu na Novém Zélandu. Tým společnosti je veden lidmi ze světa divadla, kteří jsou si vědomi všech aspektů práce s divadelními světly.
 
Řada svítidel Pacific byla navržena již z počátku jako modulární.
 
Koncepce svítidel této řady kombinuje inovace z oblasti designu, optiky, povrchové úpravy a rovněž nové poznatky vedoucí ke snižování spotřeby elektrické energie. Modularita svítidel je výrazným posunem a výhodou v oboru scénického osvětlení a je v podstatě novým průmyslovým standardem. Svítidlo Pacific je vybaveno unikátním systémem elipsoidního reflektoru s univerzální zdrojovou základnou, do které může být instalován jakýkoliv ze šesti světelných zdrojů – od 80V halogenové projekční žárovky, přes standardní zdroje napájené napětím 230 V po halogenidové výbojky MSR/MSD 575 a 70, 150, 250 CMD. Po osazení světelným zdrojem 70, 150 a 250 CMD je svítidlo mimořádně vhodné pro vcelmi náročné instalace osvětlení interiéru (muzeí, galerií aj.).
 
Jedna základna pro světelné zdroje, šest světelných zdrojů, dvanáct optických tubusů. Tato převratná koncepce zahrnuje tubusy objektivů s vyzařovaním 5° s vysokou účinností, 20°, 30°, 40°, 50° a 90° s pevným úhlem svazku a zoomy (objektivy s proměnnou ohniskovou vzdáleností) 5,5° až 13°, 7,5° až 19°, 12° až 28°, 14° až 35°, 23° až 50° a 45° až 75°.
 

Jaké jsou výhody svítidel?

  • Propracovaná konstrukce pro snadné používání a úprava mechanismu umožňují kontrolovat světelný paprsek. Design optických prvků Seleconu dovoluje plně kontrolovat rozložení paprsku světla od bodového (+3 : 1) po plošný. Distribuce světelného kužele umožňuje, aby byly přiléhající světelné toky překryty, a bylo tak dosaženo vizuálně rovnoměrného efektu. Rovnoměrné rozložení světla v obrazové rovině je nezbytné pro efektivní projekci promítané předlohy.
  • Objektivy jsou vzájemně zaměnitelné: lze volit mezi pevnými a proměnnými – pacific 23° až 50° Zoomspot.
  • Pro odvod tepla je zabudován aktivní systém. K výrobě byly použity hliníkové odlitky a plastové díly, které zůstávají na dotek chladné. Světlomety dodávají chladný kužel světla směřujícího na scénu, zatímco je odváděno více tepla z ovládacích prvků a citlivých komponent, jako je světelný zdroj, propojovací prvky a kabeláž. Ovládací prvky určené pro obsluhu jsou chladné i po mnoha hodinách nepřetržitého používání, doba potřebná ke zchladnutí světlometu je minimalizována, protože patice světelného zdroje a kabeláž nejsou vystaveny tepelné zátěži.
  • Díky chladicímu systému a s vybranými zdroji světla lze použít i předlohy k projekci na plastovou transparentní fólii nebo standardní goba.
  • Záruka na výrobky firmy Selecon je tři roky.
  • Je zaručena kompletní kontrola rozložení světelného svazku, od bodového k plošnému, unikátním a snadno použitelným nastavovacím mechanismem.
  • K dispozici je otočný tubus objektivu o 360° se dvěma držáky pro projekci gob a se slotem pro irisovou clonu, včetně bezpečnostního automatického dvoupólového odpojovače potřebného při výměně modulu světelného zdroje.
  • Chladicí systém svítidel řady Selecon Pacifik usnadňuje jeho používání a zaručuje maximální bezpečnost (certifikáty CE a ETL).
Pro více fotometrických údajů navštivte www.seleconlight.com/optical
 
Obr. 1. Výměnné držáky světelných zdrojů
Obr. 2. Výměnné optické systémy
Obr. 3. Princip scénického svítidla Selecon Pacific
Obr. 4. Držáky světelného zdroje umožňují přesně nastavit rozložení světelného svazku
Obr. 5. Možnosti tvarování světelné stopy světlometu při osvětlování scény