časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla oceněná časopisem Světlo na výstavě art & interior9 2008

|

V rámci komerční části komplexu výběrových výstav art & interior9, který se ve Veletržním paláci v Praze na rozdíl od minulých let tentokrát konal v podzimním termínu (9. až 12. října), uděloval časopis Světlo své ceny již pošesté.
 
Na základě loňské zkušenosti vybírala odborná komise opět ze všech vystavených svítidel podle svého uvážení (firmy soutěžní exponáty do soutěže nepřihlašovaly a na dotazy komise jejich zástupci odpovídali přímo na místě). Z nominovaných deseti svítidel vybrala komise tři, kterým byly uděleny Ceny časopisu Světlo. Vedle tradičních cen byla letos již podruhé předána také Zvláštní cena časopisu Světlo Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově za jeden z vystavených exponátů, která byla důkazem toho, jak hodně záleží nejen na objektu samém, ale také na jeho vhodném
umístění. Za denního světla v prostoru Šenovského muzea mezi ostatními studentskými maturitními pracemi toto svítidlo téměř zaniklo, ale jako jeden ze světelných objektů dotvářející expozici časopisu Světlo zaujalo odbornou porotu na první pohled.
 

Složení odborné komise v letošním roce

prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. – vedoucí laboratoře světelné techniky, FEL ČVUT, prof. ak. arch. Jan Fišer – Asociace interiérových architektů, UVU ČR, Ing. Petr Žák, Ph.D. – ETNA – iGuzzini, Ing. Jiří Novotný – šéfredaktor časopisu Světlo, ak. sochař Karel Novotný – design svítidel, Ing. arch. Luboš Sekal – A. A. L. S. – atelier architektury, Václav Zeman – odborný učitel SUPŠS Kamenický Šenov – konstrukce a tvorba svítidel
 

Kritéria hodnocení svítidel

  1. Kreativita a originálnost řešení.
  2. Estetická úroveň řešení.
  3. Vhodnost použitých materiálů a jejich soulad.
  4. Dodržení bezpečnostních, ergonomických a hygienických požadavků (vyhovění příslušným ČSN, prohlášení o shodě).
  5. Funkčnost, respektování světelnětechnických požadavků (vhodnost rozložení světelného toku a účinnost, resp. činitel využití, omezení oslnění, resp. rozložení jasů pro daný účel).
  6. Vztah k životnímu prostředí (energetická úspornost při provozu a výrobě, doba života a recyklovatelnost).

Způsob hodnocení

Nominovaným exponátům byly v jednotlivých kritériích přidělovány body z šestibodové stupnice (6 – výjimečné, 5 – výborné, 4 – velmi dobré, 3 – dobré, 2 – vyhovující, 1 – nevyhovující). Větší důraz byl vzhledem k charakteru výstavy opět kladen na tzv. designová hlediska, tzn. kritéria 1 až 3. Výsledné hodnocení bylo prostým součtem přidělených bodů od všech hodnotitelů.
 

Vyhodnocené výrobky

 

Cena časopisu Světlo – bez udání pořadí:

 
1. firmě Selene spol. s r. o. za zajímavě řešený světelný objekt Mercury – Artemide, design Ross Lovegrove za originální design, spojující organické a technické pojetí
2. firmě Delta Light Czech s. r. o., za zářivkové stropní závěsné nebo nástěnné svítidlo Cyclon – Delta Light, designérské studio DD za minimalistické tvarové řešení; jednoduchá spojovací část je zároveň charakteristickým designovým prvkem
3. firmě Williams – Galerie světla za všestranné polohovatelné stojanové svítidlo Occhio terra z kolekce Sento, design Axel Meise za variabilní řešení optiky, technicky zajímavé ovládání a dokonalé zpracování
 

Zvláštní cena časopisu Světlo:

4. Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově za stojanové dekorativní svítidlo, design i výroba Monika Rauchová (maturitní práce 2008) za originální minimalistický design, založený na lomu a odrazu světla na leštěných skleněných válcových prvcích.
 

Charakteristika oceněných výrobků

1. Světelný objekt Mecury, design Ross Lovegrove, výrobce Artemide (Itálie) Svítidlo Mecury pro nepřímé osvětlení je k dispozici v provedení stropním přisazeném nebo závěsném, v barvě aluminium šedá a chrom. Nosný disk a bubliny se světelnými zdroji jsou vyrobeny z hliníku, ostatní bubliny z pokoveného plastu.
 
Svítidlo je osazeno dvěma halogenovými žárovkami 200 W s paticí R7s. Cena bez DPH je 45 047,88 Kč, včetně DPH 53 606,98 Kč.
 
2. Svítidlo Cyclon, designérské studio DD, výrobce Delta Light (Belgie)
Svítidlo Cyclon je dostupné v provedení závěsném, nástěnném nebo stropním; poskytuje přímé i nepřímé osvětlení.
 
Dvě části tvaru čočky (polykarbonát) jsou spojeny pryžovým kroužkem, který usnadňuje výměnu kruhové zářivky bez použití nářadí.
 
Díky svému jedinečnému designu zvítězilo svítidlo Cyclon v roce 2007 na mezinárodní soutěži IF Product Design Award 2007.
 
3. Stojanové svítidlo Occhio terra z kolekce Sento, design Axel Meise, výrobce Axelmeiselicht (Německo)
Všestranné polohovatelné stojanové svítidlo Occhio terra umožňuje uživatelům osvětlovat prostor bílým i barevným světlem. Barvu světla lze měnit dichroickými filtry různých barev ručně, pomocí jednoduchého mechanismu. Filtry i čočky jsou k dispozici jednotlivě i v souboru.
 
Svítidlo je dodáváno v provedení matný nebo leštěný chrom. Konstrukcí jde o spotřebič 1. třídy s krytím IP20. Jako světelné zdroje je možné použít halogenové žárovky 100 W, B15d, halogenidové výbojky s keramickým hořákem 20, 35, 70 W.
 
Svítidlo lze zakoupit v různých variantách s otočnou stojinou v různých výškách, 180cm verze je osazena dvěma hlavami, které lze ovládat (stmívat) každou zvlášť; Verze 160 cm a 125 cm jsou osazeny jednou hlavou. Existují také varianty s dotykovým (senzorovým) ovládáním.
 
Celá kolekce Occhio obsahuje širokou škálu možností a variant, např. stropních, nástěnných, závěsných, stojanových a stolních.
 
Ceny svítidel se pohybují podle vybavenosti od 9 000 do 90 000 Kč.
 
4. Stojanové dekorativní svítidlo, design i výroba Monika Rauchová (maturitní práce 2008)
Skleněná část svítidla je sestavena z několika válcových prvků nařezaných ze silnostěnné trubky, jejichž jednotlivé vyleštěné hrany se vzájemně částečně překrývají a částečně vyčnívají ze základního tvaru. Tím je na leštěných skleněných plochách dosaženo efektního lomu a odrazu světla. (Světelný efekt ještě zdůrazňuje skleněné mezikruží umístěné na základně svítidla.) Skleněná část je volně zasazena do ocelové trubky o průměru 120 mm upevněné na základně svítidla, kterou tvoří kruhový kryt z ocelového plechu o tloušťce 1 mm. Světelným zdrojem je reflektorová žárovka 60 W. Kovové části jsou nastříkány modrou nitrobarvou se stříbrným nádechem. Celková výška svítidla je asi 70 cm. Na přívodním třížilovém vodiči je nášlapný vypínač. Konstrukcí jde o spotřebič 1. třídy s krytím IP20.
 
Redakce časopisu Světlo děkuje všem členům odborné komise a těší se na další spolupráci.
 
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Světelný objekt Mercury, design Ross Lovegrove, výrobce Artemide (foto Jana Kotková)
Obr. 2. Svítidlo Cyclon, designérské studio DD, výrobce Delta Light (foto archiv firmy Delta Light nv)
Obr. 3. Stojanové svítidlo Occhio terra z kolekce Sento, design Axel Meise, výrobce Axelmeiselicht (foto Jana Kotková)
Obr. 4. Stojanové dekorativní svítidlo (maturitní práce 2008), design i výroba Monika Rauchová (foto Jana Kotková)