časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla oceněná časopisem Světlo na výstavě art & interior 2005

|

číslo 3/2005

Svítidla oceněná časopisem Světlo na výstavě art & interior 2005

V letošním roce uděloval časopis SVĚTLO svoje ceny potřetí. Akce se opět uskutečnila v rámci udělování cen mediálních partnerů na komplexu výběrových výstav art & interior, konaném ve dnech 21. dubna až 24. května 2005 ve Veletržním paláci v Praze. Pro letošní ročník připravili organizátoři nový samostatný projekt e-Light - nultý ročník výstavy moderního designu svítidel, osvětlení, osvětlovací techniky a technologií. Kromě tradičních vystavovatelů tak na výstavě přibyla i řada nových. Oproti loňskému roku bylo na výstavě mnohem více svítidel a světelných objektů. To se odrazilo i v nárůstu počtu soutěžních svítidel. Odborná komise v trochu pozměněné sestavě (Ing. Petra Žáka z firmy Etna, která se letos soutěže také zúčastnila, v komisi nahradil Ing. Petr Hutla z oddělení energetiky VÚZT Praha, ředitele Design centra ČR Karla Kobosila, zaneprázdněného souběžnou výstavou Český design zastoupil za Design centrum ČR prof. ak. arch. Jan Fišer) měla letos nelehkou a časově velmi náročnou úlohu. Vybrat z kvalitní nabídky přihlášených svítidel pouze tři, kterým byla bez udání pořadí udělena Cena časopisu SVĚTLO.

Obr. 1.

Obr. 1. Nástěnné svítidlo ELIANA

Složení odborné komise v letošním roce
Prof. ak. arch. Jan Fišer za DC ČR, prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. – vedoucí laboratoře světelné techniky, FEL ČVUT, Ing. Petr Hutla, CSc. – VÚZT Praha, oddělení energetiky, Ing. arch. Luboš Sekal – A. A. L. S. – atelier architektury, ak. soch. Karel Novotný – design svítidel, Václav Zeman – učitel SUPŠS Kamenický Šenov – konstrukce a tvorba svítidel, Ing. Jiří Novotný – šéfredaktor časopisu Světlo.

Kritéria hodnocení svítidel

  1. Kreativita a originálnost řešení.
  2. Estetická úroveň řešení.
  3. Vhodnost použitých materiálů a jejich soulad.
  4. Dodržení bezpečnostních, ergonomických a hygienických požadavků (vyhovění příslušným ČSN, protokol pro prohlášení o shodě).
  5. Funkčnost, respektování světelnětechnických požadavků (vhodnost rozložení světelného toku a účinnost, resp. činitel využití, omezení oslnění, resp. rozložení jasů pro daný účel).
  6. Vztah k životnímu prostředí (energetická úspornost při provozu a výrobě, doba života a recyklovatelnost).

Obr. 2.

Obr. 2. ELIANA - použití jako stolní svítidlo

Způsob hodnocení

Přihlášeným exponátům byly v jednotlivých kritériích přidělovány body z šestibodové stupnice (6 – výjimečné, 5 – výborné, 4 – velmi dobré, 3 – dobré, 2 – vyhovující, 1 – nevyhovující). Větší důraz byl vzhledem k charakteru výstavy kladen na tzv. designová hlediska, tzn. kritéria 1 až 3.

Vyhodnocené výrobky

Ceny časopisu Světlo byly uděleny bez udání pořadí:

1. firmě EKVA s.r.o. - ALHAMBRA za svítidlo ELIANA - design Manel Ybargüengoitia, výrobce B-LUX (Nástěnné svítidlo vyniká souladem estetického a konstrukčního řešení, které umožňuje směrování světelného toku při použití progresivního světelného zdroje.)

2. firmě ETNA spol. s r. o. za svítidlo Le Perroquet - design Renzo Piano, výrobce iGuzzini (Originální technický design svítidla, který umožňuje mnohostranné využití při aplikaci různých světelných zdrojů v rámci celé typové řady.)

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Obr. 3. Le Perroquet - závěsné svítidlo do lišty
Obr. 4. Le Perroquet - svítidlo pro montáž na strop nebo stěnu
Obr. 5. Le Perroquet - pro běžné aplikace lze použít závěs a napájecí kabel dodávaný se svítidly (Expozice skla na zámku v Pardubicích - architektonický návrh arch Libor Toman, návrh osvětlení Petr Žák) (foto P. Janžura)
Obr. 6. Le Perroquet - pro atypické prostory je možné závěs i napájecí kabel dodat v atypické délce (Uměleckoprůmyslové muzeum Brno – architektonický návrh arch. Viktor Rudiš, návrh osvětlení Ladislav Tikovský) (foto P. Janžura)

Obr. 6.

3. firmě Profi Lighting, s. r. o. za svítidlo Tendo Pendelleuchte - design Hans W. Hegger, výrobce Schmitz – Leuchten (Minimalistický design zářivkového svítidla s dokonalým zpracováním umožňuje plynulou změnu jeho délky.)

Charakteristika vyhodnocených výrobků

1. Svítidlo ELIANA - design Manel Ybargüengoitia, výrobce B-LUX
Nástěnné svítidlo z nerezavějící oceli s povrchovou úpravou kovové šedi. Je osazeno 13W zářivkou T2 a elektronickým předřadníkem.

Velmi efektně působí v interiéru kombinace většího počtu svítidel umístěných vedle sebe. Svítidlo je možné instalovat na pevný vývod, nebo pomocí flexibilního kabelu. To pak umožňuje jeho snadné sejmutí ze zdi a použití jako stolní svítidlo. Při osazení zářivkou se spektrem denního světla je vhodné k osvětlování obrazů.

2. Svítidlo Le Perroquet – design Renzo Piano, výrobce iGuzzini
Svítidla Le Perroquet (v překladu papoušek) byla navržena pro osvětlení nově rekonstruovaných výstavních prostorů v objektu Centre Pompidou (architektonický návrh R. Rogers a R. Piano).

Hlava svítidla je vyrobena technologií tlakově litého hliníku, zadní část je z termoplastu. Konstrukce vychází ze základní koncepce oddělení předřadných přístrojů (transformátorů, předřadníků) od vlastních světelných zdrojů, aby se co největší měrou vyloučilo vzájemné tepelné ovlivňování. Obě části jsou odděleny hliníkovou tepelnou clonou. Svítidla se vyrábějí ve čtyřech velikostech pro následující světelné zdroje: halogenové reflektorové žárovky 12 V, halogenové žárovky 12 V, halogenidové výbojky a sodíkové výbojky (SDW-T). Pro běžné aplikace lze použít závěs a napájecí kabel dodávaný se svítidly. Pro atypické prostory je možné závěs i napájecí kabel dodat v atypické délce. Fixování svítidel kolem svislé i vodorovné osy zajišťuje třecí mechanismus. Ke svítidlům se dodává příslušenství, které je určeno pro clonění svítidel (boční clony a clonicí klapky), k úpravě křivky svítivosti (Fresnelovy čočky, difuzní skla) a k úpravě spektrálního složení světla (barevné filtry). Svítidla pro halogenové žárovky jsou v nestmívatelném i stmívatelném provedení. Zajímavou inovací svítidel Le Perroquet je rozšíření původní řady do velmi širokého typového sortimentu. Svítidla si zachovávají svůj tvar, ale liší se možnostmi použití. Původní nabídka závěsných svítidel byla rozšířena na tyto typy:

Obr. 7.

Obr. 7 Svítidlo Tendo Pendelleuchte

  • závěsná svítidla do lišty,
  • svítidla pro montáž na strop nebo stěnu,
  • svítidla do lišty,
  • svítidla s odrážečem pro nepřímé osvětlení,
  • stojanová svítidla,
  • povedení s optickým systémem Professional.

3. Svítidlo Tendo Pendelleuchte - design Hans W. Hegger, výrobce Schmitz – Leuchten
Moderní závěsné subtilní zářivkové svítidlo obdélníkového tvaru v barevném provedení eloxovaný hliník. Dva samostatné svítící posuvné celky s akrylátovým satinovaným sklem, přímo-nepřímý výstup světla. Vyrábí se ve výkonové řadě 2 × T16, 28 W, patice G5 s elektronickým předřadníkem (na přání možno dodat stmívatelný analogový, digitální předřadník)

Rozměry:
stropní připojovací rozeta: 240 × 40 × 40 mm
závěs: max. 1500 mm (2 × ocelové lanko, pr. 1 mm, 2 × přívodní transparentní vodič, pr. 5 mm)
svítidlo:

Obr. 8.

Obr. 8. Svítidlo Tendo Pendelleuchte použité v historizujícím interiéru

  • délka 1200 mm (základní nastavení – linie vedle sebe)
  • délka 1600 mm (max. délka při roztažení obou částí linie)
  • šířka 115 mm
  • výška 80 mm

Další varianty svítidel TENDO - jednoliniová. Všechny typy svítidel řady TENDO lze dodat s 60° matným rastrem „darklight„.

Svítidlo nabízí širokou škálu použití v převážně pracovním prostředí – jednací místnosti, kanceláře; nasvícení podkrovních rekonstruovaných prostor; dekorativní a účelové osvětlení prodejních prostor.

Redakce časopisu Světlo děkuje všem členům odborné komise za ochotu a odpovědný přístup k vyhodnocování soutěže.

-jk-