časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla oceněná časopisem SVĚTLO na výstavě art&interior 2004

|

číslo 2/2004

Svítidla oceněná časopisem SVĚTLO na výstavě art&interior 2004

Uběhl rok a časopis SVĚTLO již podruhé uděloval svoji cenu. Akce se uskutečnila v rámci udělování cen mediálních partnerů na komplexu výběrových výstav art&interior, konaném ve dnech 22. dubna až 26. května 2004 ve Veletržním paláci v Praze. Osmičlenná (loňskou sestavu rozšířil pan Václav Zeman, učitel na SUPŠS Kamenický Šenov) odborná komise vybrala z exponátů přihlášených v nomenklatuře světelná technika pouze dva, kterým byla bez udání pořadí předána Cena časopisu SVĚTLO.

Obr. 1.

Složení odborné komise

Karel Kobosil – ředitel Design centra ČR, prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. – vedoucí laboratoře světelné techniky, FEL ČVUT, Vít Weber – místopředseda Unie výtvarných umělců ČR, Ing. Petr Žák, CSc. – Etna – iGuzzini, Ing. arch. Luboš Sekal – A. A. L. S. – atelier architektury, ak. soch. Karel Novotný – design svítidel, Václav Zeman – učitel SUPŠS Kamenický Šenov – konstrukce a tvorba svítidel, Ing. Jiří Novotný – šéfredaktor časopisu SVĚTLO.

Kritéria hodnocení svítidel

  1. Kreativita a originálnost řešení.
  2. Estetická úroveň řešení.
  3. Vhodnost použitých materiálů a jejich soulad.
  4. Dodržení bezpečnostních, ergonomických a hygienických požadavků (vyhovění příslušným ČSN, protokol pro prohlášení o shodě).
  5. Funkčnost, respektování světelnětechnických požadavků (vhodnost rozložení světelného toku a účinnost, resp. činitel využití, omezení oslnění, resp. rozložení jasů pro daný účel).
  6. Vztah k životnímu prostředí (energetická úspornost při provozu a výrobě, doba života a recyklovatelnost).

Způsob hodnocení

Přihlášeným exponátům byly v jednotlivých kritériích přidělovány body z šestibodové stupnice (6 – výjimečné, 5 – výborné, 4 – velmi dobré, 3 – dobré, 2 – vyhovující, 1 – nevyhovující). Větší důraz byl vzhledem k charakteru výstavy kladen na tzv. designová hlediska, tzn. kritéria 1 až 3.

Vyhodnocené výrobky

Ceny časopisu SVĚTLO byly uděleny bez udání pořadí:

  1. firmě HAGOS za nástěnné/stropní svítidlo TETRAS (minimalistický designérský koncept přímo-nepřímého osvětlení využívající moderní úsporné světelné zdroje),

  2. firmě SELENE za stolní svítidlo KAIO LED (svítidlo využívá perspektivní světelné zdroje LED, což umožňuje subtilní tvarové řešení celého svítidla).

Obr. 2.

Charakteristika vyhodnocených výrobků

1. Svítidlo FABBIAN illuminazione TETRAS – design Giampiero Derai
Přisazené stropní nebo nástěnné svítidlo TETRAS (obr. 1) s kruhovými zářivkami 1 × 40 W a 1 × 22 W s elektronickým předřadníkem pro přímo-nepřímé osvětlení má elegantní jednoduchý tvar. Čtvercový difuzor o rozměrech 45 × 45 cm je vyroben z rotačně lisovaného polyetylenu v kombinaci s inoxem.

Pro své užitné vlastnosti a minimalistický design je vhodné k použití nejen v domácnosti, ale i v různých reprezentačních prostorách moderních budov.

2. Svítidlo Artemide KAIO LED – design Ernesto Gismondi
Ve stolním pracovním svítidle (obr. 2) jsou instalovány perspektivní světelné zdroje LED (včetně korekce podání barev). Tato technika umožňuje tvarové odlehčení vrchního dílu svítidla, protože světelné zdroje jsou umístěny v mezikruží hlavy. Svým subtilním tvarem se tak svítidlo odlišuje od obdobných řešení.

Je vyrobeno z polykarbonátu a osazeno 96 diodami LED (84 bílých, 12 červených) s celkovým příkonem pouze 13 W. Světelný tok je možné směrovat naklápěním a otáčením hlavy se světelnými zdroji.

Redakce časopisu SVĚTLO děkuje všem členům odborné komise za ochotu a odpovědný přístup k vyhodnocování soutěže.

-jk-