časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla oceněná časopisem Světlo na výstavě art & interior 2003

|

číslo 2/2003

Svítidla oceněná časopisem Světlo na výstavě art & interior 2003

Jako každý rok udělovali na komplexu výběrových výstav art & interior, konaném ve dnech 3. dubna až 4. května 2003 ve Veletržním paláci v Praze, mediální partneři své ceny. Nově i časopis Světlo, který se tento rok poprvé výstavy aktivně zúčastnil. Sedmičlenná odborná komise vybrala v nomenklatuře světelná technika z přihlášených exponátů tři, kterým byla ve třech kategoriích (design, využití netradičních materiálů a individuální experimentování s osvětlením) udělena Cena časopisu Světlo.

Složení odborné komise

  • Karel Kobosil – ředitel Design centra ČR,
  • prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. – ČVUT – FEL, vedoucí laboratoře světelné techniky,
  • Vít Weber – místopředseda Unie výtvarných umělců ČR,
  • Ing. Petr Žák, CSc. – Etna – iGuzzini,
  • Ing. arch. Luboš Sekal – A. A. L. S. – atelier architektury,
  • ak. soch. Karel Novotný – design svítidel,
  • Ing. Jiří Novotný – šéfredaktor časopisu Světlo.

Obr. 1. Obr. 2.

Kritéria hodnocení svítidel

  1. kreativita a originálnost řešení,
  2. estetická úroveň řešení,
  3. vhodnost použitých materiálů a jejich soulad,
  4. dodržení bezpečnostních, ergonomických a hygienických požadavků (vyhovění příslušným ČSN, protokol pro prohlášení o shodě),
  5. funkčnost, respektování světelnětechnických požadavků (vhodnost rozložení světelného toku a účinnost, resp. činitel využití, omezení oslnění, resp. rozložení jasů pro daný účel),
  6. vztah k životnímu prostředí (energetická úspornost při provozu a výrobě, doba života a recyklovatelnost).

Způsob hodnocení

Přihlášené exponáty byly hodnoceny v jednotlivých kritériích šestibodovou stupnicí (6 – výjimečné, 5 – výborné, 4 – velmi dobré, 3 – dobré, 2 – vyhovující, 1 – nevyhovující). Větší důraz vzhledem k charakteru výstavy byl kladen na hlediska tzv. designová, tzn. kritéria 1 až 3).

Obr. 3. Obr. 4.

Vyhodnocené výrobky

  1. V kategorii design firmě Selene (obr.1)
    za inovativní využití diod LED jako světelných zdrojů v harmonickém spojení s nekonvenčním designem a technologickým zpracováním svítidla Artemide typu SUI.

  2. V kategorii využití netradičních materiálů firmě Hagos (obr. 2)
    za použití silikonu pro difuzor svítidla zvyšující bezpečnost a užitné parametry svítidla FABBIAN illuminazione typu From Gom D44.

  3. V kategorii individuálního experimentování s osvětlením firmě Elios lighting (obr. 3)
    za interaktivní osvětlovací systém, umožňující individuální experimentování s dynamickým barevným osvětlením ZumtobelStaff – typ Active Light ALW 250.

Charakteristika vyhodnocených výrobků

1. Svítidlo Artemide SUI – design Carlotta de Bevilacqua
Stolní přenosné svítidlo s elektroluminiscenčními diodami (LED) a vlastním akumulátorem. Jedná se tedy vlastně o svítilnu, kterou je pro její skladnost možné brát s sebou i na cesty (obr. 4). Svítidlo o celkových rozměrech 23 × 24 cm je zhotoveno z polykarbonátu, osazeno osmnácti LED s celkovým příkonem 2,16 W a lithiovým akumulátorem 6 V, který se nabijí externí nabíječkou, podobně jako mobilní telefony. Při plném nabití vydrží svítidlo svítit 8 až 10 h.

Obr. 5. Obr. 6a.

Svítidlo má téměř rotačně souměrné vyzařování a poskytuje ve vzdálenosti 23 cm od vyzařovací roviny LED maximální intenzitu osvětlení rovnoběžné roviny 275 lx a průměrná osvětlenost kruhové stopy světelného svazku o průměru 29 cm na této rovině je 139 lx. Úhel poloviční svítivosti je 2 × 30° (viz polární diagram svítivosti na obr. 5).

2. Svítidlo Fabbian illuminazione From Gom D44 – design Mark Adler
Přisazené stropní nebo nástěnné svítidlo pro halogenovou lineární žárovku 150 W nebo tvarovou zářivku 2D 16 W. Velmi jednoduché svítidlo kruhového tvaru s hliníkovým tělesem a opálovým difuzorem ze silikonové pryže (obr. 6), který je pružně navlečen na obvodovou obrubu tělesa svítidla, zajišťuje krytí IP44 a snadno se čistí, např. i v pračce. Svítidlo je nabízeno s tělesem v barvě bílé, modré a oranžové.

Zmíněné svítidlo je svým jednoduchým tvarem, konstrukcí a použitými materiály vhodné pro vnitřní i venkovní prostory, např. pro osvětlení vstupních hal a místností v obytných domech, a také do dětských pokojů nebo heren (nerozbije se nárazem míče a má velký světelný tok), ale také pro osvětlení venkovních přístupových prostorů k domům apod., kdy může být spínáno s použitím detektoru přítomnosti osob.

Obr. 6b. Obr. 7.

3. LUXMATE emotion – systém pro aktivní světlo – produkt firmy Luxmate Conrols GmbH
Tento systém, umožňující programově nebo manuálně ovládané změny barvy a intenzity světla v interiéru, byl podrobně popsán v č. 1/2003 časopisu SVĚTLO, str. 10. Na obr. 7 je pohled na světelný panel tohoto systému v momentu zobrazujícím barevnou duhu.

Redakce časopisu Světlo děkuje všem členům odborné komise za ochotu a odpovědný přístup k vyhodnocování soutěže.

-jk-