časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla na veletrhu TENDENCE

|

číslo 4/2004

Svítidla na veletrhu TENDENCE

Od 7. do 10. října 2004 mohli zájemci v Pražském veletržním areálu Letňany navštívit devátý ročník mezinárodního kontraktačně-prodejního veletrhu nábytku, dekorací a vybavení interiérů TENDENCE 2004. Předpokládaný zvýšený zájem vystavovatelů zúčastnit se akcí zaměřených na vybavení interiéru, související zřejmě s hromadnou výstavbou nových obytných objektů v poslední době, se projevil i zde. Na hrubé výstavní ploše 22 000 m2 (čistá 9 363 m2 ) se představilo 519 vystavujících firem.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 4.

Obr. 4. Cena za první místo v soutěži INLIGHT 2004 (autoři: Dagmar a Miloslav Hořínkovi, ART GLASS CENTER)

V letošním roce se veletrh Tendence poprvé nekonal jako komplex dílčích veletrhů, ale jako jeden ucelený veletrh, přehledně rozdělený na několik částí. Oproti loňskému roku byly expozice vystavovatelů na podstatně vyšší úrovni, a to jak po stavební, tak vzhledové stránce. Různorodá a kvalitní nabídka vystavovatelů přilákala rekordních 42 000 návštěvníků – potenciálních zákazníků.

Obr. 3.

Ti jistě ocenili i nepřehlédnutelné posílení nomenklatury svítidla v části Silicium Bohemica a především možnost vybírat z širokého a rozmanitého sortimentu firem EGLO, SELENE, ACW, ORION, MUGENDO-TRADING, PASÍŘSTVÍ ČERMÁK, ARTGLASS, APROLUX aj. Ani letos nechyběl stánek časopisu SVĚTLO (obr. 1). Zde bylo možné získat nejen zmíněný časopis, ale i další produkty vydavatelství FCC PUBLIC, jako např. časopisy AUTOMA a ELEKTRO, nebo knihy Osvětlení Prahy – proměny sedmi století, Ročenka ELEKTRO, Biomasa – obnovitelný zdroj energie, Technický receptář aj. Rozhodně je třeba připomenout svítidla – ručně vyráběné výtvarné objekty – z expozice českého výrobce HG Ateliér Design (obr. 2), umístěné mezi „skláři„. Například dekorativní celoskleněné účelové stolní svítidlo (obr. 3) z produkce této firmy zaujalo nejednoho milovníka užitného umění.

Neodmyslitelnou součástí každého veletrhu je doprovodný program, v rámci něhož probíhají nejrůznější soutěže. Pro časopis SVĚTLO byl zajímavý druhý ročník soutěže INLIGHT, konaný v rámci doprovodných programů části Silicium Bohemica. Do této soutěže se mohli přihlásit výrobci i prodejci svítidel, dekoratérská studia, designéři a studenti z různých odborných a uměleckých škol. Jejím hlavním úkolem bylo představit svítidlo, které bude maximálně odpovídat účelu svého použití. Hodnotila se jeho funkčnost, originálnost a design. Odborná komise pod vedením profesora Ing. Jiřího Habela, DrSc., vedoucího laboratoře světelné techniky na FEL ČVUT, vybrala tři exponáty, jimž byla udělena cena organizátora, společnosti TERINVEST. Hezkou a originální cenu INLIGHT 2004 pro první místo (obr. 4) dodal výrobce skleněných skulptur, společnost ART GLASS CENTER.

Obr. 5. Obr. 6. Obr. 7.

Svítidla oceněná v soutěži INLIGHT

1. místo: Závěsné svítidlo MOBILE (obr. 5)

Firma: EGLO Česko-moravská svítidla s. r. o.
Popis: Svítidlo je zavěšeno na lanku délky 2 500 mm, umožňujícím libovolné vertikální nastavení vzdálenosti svítidla od země. Stabilitu nastavení zajišťuje zavěšené závaží, udržující lanko napnuté. Kovové části jsou v provedení nikl mat, na skleněné pískované části je motiv pěti proužků. Svítidlo je napájeno 230 V, přívod kabelem. Nevyžaduje zvláštní instalaci. Svítidlo je osazeno žárovkami 2 × 60 W (E14), šířka svítidla je 185 mm.

Zdůvodnění: Porota ocenila, že jde o jednoduché závěsné vertikálně polohovatelné svítidlo pro osvětlení problémových částí interiérů, např. točitých schodišť apod.

2. místo: Stojanové svítidlo AL 1244 (obr. 6)

Firma: APRO LUX, s. r. o.
Popis: Podnoží a držák optické časti svítidla jsou vyrobeny z benátského extra čirého skla, hrany leštěné, nosič optické části s kardanovým kloubem je z hliníku. Napájecí napětí je 230 V, přívod kabelem, nožní vypínač. Světelný zdroj: diody LED 15 × 1 W, rozměr D111 mm, patice G53 (čtyři provedení: bílá, modrá, červená, zelená), napájení – transformátor 230/12 V.

Parametry Hodnoty
bílá barva
trichromatické souřadnice x = 3 354
y = 3 638
teplota chromatičnosti 5 500 K ±500 K
světelný výkon 7 300 lx, L = 1 m
modrá barva
trichromatické souřadnice x = 1 284
y = 1 502
světelný výkon 2 900 lx, L = 1 m
zelená barva
trichromatické souřadnice x = 2 255
y = 7 306
světelný výkon 4 900 lx, L = 1 m
červená barva
trichromatické souřadnice x = 7 020
y = 2 979
světelný výkon 2 900 lx, L = 1 m

Zdůvodnění: Porota ocenila, že jde o svítidlo využívající moderní typ světelných zdrojů pro dokreslení světelné atmosféry interiérů.

3. místo: Závěsné svítidlo GKS 51.409.06 (obr. 7)
(Pozn.: Toto svítidlo obsadilo v hlasování návštěvníků první místo.)

Firma: LUMINEX, s. r. o.
Popis: Povrchová úprava pevných částí – chrom (dodává se též v provedení matný nikl, leštěná a matná mosaz). Svítidlo o rozměrech 54jeno 230 V, přívod kabelem. Světelné zdroje: tři halogenové žárovky o max. příkonu 35 W, 12 V, GY6,35.

Zdůvodnění: Porota ocenila vertikální polohovatelnost svítidla a dotykové stmívání. Přitom doporučila dořešit relativně vysokou povrchovou teplotu kovové nosné části.

Redakce časopisu SVĚTLO přeje slečně Gabriele Kupčové, manažerce části Silicium Bohemica, i celému týmu organizátorů veletrhu hodně sil při přípravě desátého ročníku veletrhu Tendence, který se bude konat 13. až 16. 10. 2005 opět v Pražském veletržním areálu Letňany.

-jk-