časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla iTeka, iGuzzini – Design: J. M. Wilmotte

|

Ing. Petr Žák, Ph.D., ETNA s. r. o.

 

Jedna z řad svítidel, kterou tento rok představila italská firma iGuzzini na veletrhu Euroluce v Miláně, nese název iTeka. Svítidla svým jednoduchým, elegantním tvarem a minimálním pohledovým účinkem evokují japonské skládačky z papíru origami. To byl také jejich původní navrhovaný název, který byl však později změněn.
Většina konstrukčních částí svítidla je vyrobena z hliníku tlakovým litím nebo protlačováním. Asymetrický reflektor svítidel je z vysoce čistého hliníkového plechu (99,96 %). Optický systém je chráněn krytem ze sodnovápenatého tvrzeného skla v rámečku. Rámeček je k hlavě svítidla upevněn dvojicí závěsných čepů a zajištěn dvěma šrouby. Svítidla iTeka se vyrábějí v provedení pro vnitřní i venkovní použití.
 

1. Pro vnitřní prostory

Svítidla iTeka pro vnitřní prostory jsou k dispozici v provedení pro halogenové dvoupaticové žárovky do příkonu 150 W a pro halogenidové výbojky 70 a 150 W. Svítidla pro halogenidové výbojky jsou osazena elektronickým předřadníkem, který je umístěn v hliníkovém předřadníkovém pouzdru. Jsou určena pro montáž na strop nebo na stěnu. Ke svítidlům se jako příslušenství dodávají barevné filtry, rozptylná skla a lamelové clony. Díky asymetrickému vyzařování, možnosti naklápět hlavu (+30/–10°) svítidla a vysoké účinnosti optického systému lze velmi dobře využít světelný tok světelných zdrojů.
Svítidla pro halogenové žárovky jsou vhodná především pro osvětlovací soustavy s nepravidelným nebo krátkodobým provozem, popř. s požadavkem na stmívání svítidel. Při nástěnné montáži je možné je použít pro nepřímé osvětlení, např. v moderních interiérech, při stropní montáží pro plošné osvětlení stěn, např. s uměleckými předměty. Svítidla pro halogenidové výbojky montovaná na stěnu jsou vhodná pro přímé i nepřímé osvětlení rozsáhlejších veřejných prostorů, jako jsou vstupní atria a haly. Při stropní instalaci mohou plošně osvětlovat např. komerční prostory.
 
Krytí svítidla: IP66 (Hal)/IP40 (HIT)
Třída ochrany: II (Hal), I (HIT)
Značka: F
Certifikát: ENEC
 

2. Pro venkovní prostory

Svítidla iTeka pro venkovní prostory se vyrábějí v provedení pro halogenové dvoupaticové žárovky do příkonu 150 W, halogenidové výbojky 20 a 35 W a pro kompaktní zářivky 13 W. Svítidla pro halogenidové výbojky a kompaktní zářivky jsou osazena elektronickými předřadníky. Svítidla jsou k dispozici se dvěma typy optických systémů. První optický systém vytváří asymetrickou křivku svítivosti, druhý křivku svítivosti pro osvětlení komunikací.
Svítidla lze instalovat na stěnu přímo nebo na hliníkovou konzoli (l = 1 m), rovněž na typový hliníkový sloup s pravoúhlým průřezem (h = 1 m, 2,5 m) nebo na sloup s kruhovým průřezem (d = 40 až 80 mm), a to s využitím montážního úchytu. Dále je lze upevnit montážní kotvou na betonový základ na zemi nebo pomocí bodce do terénu. Pro povrchovou úprava je použita šedá akrylátová barva s vysokou odolností proti atmosférickým vlivům a UV záření. Dvojice kabelových průchodek umožňuje průběžné zapojení svítidel. Při jejich vodorovné montáži je světelný tok vyzařovaný do horního poloprostoru nulový.
Jako příslušenství se dodávají barevné filtry, rozptylná skla, ochranné mřížky, příčné a podélné lamelové clony, úchyt na sloup, bodec pro montáž do terénu a zemní kotva pro montáž na betonový základ.
 

Montáž nástěnná

Svítidla s asymetrickou křivkou svítivosti jsou vhodná pro osvětlování menších prostranství. Svítidla pro halogenidové výbojky 20 a 35 W jsou vhodná pro osvětlení menších veřejných prostorů nebo pro nepřímé osvětlení podchodů a podloubí. Svítidla pro halogenové žárovky a kompaktní zářivky jsou vhodná pro krátkodobý provoz a nižší úroveň osvětlení, čemuž charakterem odpovídají soukromé objekty. Nástěnná svítidla s asymetrickou optikou na konzoli jsou především určena pro osvětlení vertikálních ploch, např. reklamních panelů. Svítidla s optikou pro komunikace se vyrábějí pouze pro halogenidové výbojky a jsou vhodná pro osvětlení komunikačních prostorů pro chodce v zúžených prostorech.
 

Montáž na sloup

Svítidla lze upevnit na sloup jednostranně i oboustranně. Svítidla pro montáž na typové sloupy (h = 1 m, 2,5 m) jsou především určena pro osvětlování soukromých a menších venkovních prostorů u restaurací, kaváren a hotelů. Při použití typové příruby je lze instalovat na sloupy o průměru 40 až 80 mm. V těchto případech je možné svítidla použít pro osvětlení méně frekventovaných pěších komunikací ve stísněnějších prostorech a tam, kde je snaha vytvořit intimnější charakter osvětlení.
 

Montáž na zem

Při montáži na zem pomocí zemní kotvy nebo bodce lze svítidla použít pro plošné osvětlení menších objektů z malé vzdálenosti nebo pro osvětlení zeleně a dalších přírodních prvků.
 
Krytí svítidla: IP66
Třída ochrany: II (I na požádání)
Mechanická odolnost: IK09
Značka: F
Certifikát: ENEC
 
ETNA spol. s r. o.
Mečislavova 2/307
140 00 Praha 4
tel.: 257 320 595 (97)
fax: 257 310 604
e-mail: etna@etna.cz
http://www.etna.cz
Obr. 1. Nástěnné svítidlo iTeka pro halogenovou žárovku 150 W
Obr. 2. Křivka svítivosti svítidel s asymetrickým vyzařováním
Obr. 3. Použití svítidel iTeka pro plošné osvětlení (simulace)
Obr. 4. Svítidla iTeka ve venkovním provedení
Obr. 5. Svítidlo iTeka na sloupku
Obr. 6. Použití svítidel iTeka ve venkovním prostředí (simulace)