časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla iRoll, iGuzzini

|


Svítidla iRoll, iGuzzini

Ing. Petr Žák, Ph.D., Ing. Jan Jiruška, Etna s. r. o.

Na jaře letošního roku představila firma iGuzzini na milánském veletrhu Euroluce novou ucelenou řadu svítidel iRoll, jejichž společným motivem je efektivita. Jednoduchý a čistý design umožňuje jejich použití v téměř libovolném prostoru od průmyslových hal a obchodních center až po reprezentativní prostory s vysokými estetickými nároky.

Velká pozornost byla věnována optickým systémům, které spolu s širokým výběrem světelných zdrojů umožňují dosáhnout vynikajících výsledků. Samozřejmostí jsou vysoká účinnost, snadná instalace a údržba. Svítidla jsou určena pro osvětlení vnitřních i venkovních prostorů a vyrábějí se v provedení pro stropní montáž, nástěnnou montáž nebo zavěšení.


iRoll, svítidla pro vnitřní osvětlení
design: iGuzzini

Svítidla iRoll určená pro vnitřní prostory lze použít jak pro celkové osvětlení veřejných prostorů, výstavních prostorů nebo komunikačních tras, tak i pro osvětlení pracovních prostorů s přísnými požadavky na omezení jasu. Svítidla se dodávají ve dvou velikostech (Ø 140 mm, Ø 240 mm) a ve dvou základních barevných odstínech (bílá, šedá). Z nabídky světelných zdrojů je možné použít halogenové žárovky na malé napětí do příkonu 50 W, halogenové žárovky na síťové napětí v rozsahu 60 W až 250 W, kompaktní zářivky o příkonu 18 W až 32 W a halogenidové výbojky 35 W, 75 W a 150 W.

Svítidla pro kompaktní zářivky a halogenové žárovky na síťové napětí se vyrábějí ve dvou provedeních – standardním a s omezeným jasem, vhodná do kancelářských prostorů a pracovišť s monitory. Svítidla pro halogenidové výbojky se dodávají v provedení s elektronickým nebo elektromagnetickým předřadníkem. Svítidla pro kompaktní zářivky jsou navíc k dispozici se stmívatelným elektronickým předřadníkem (DALI) a v provedení s nouzovým modulem. Dodávané příslušenství umožňuje svítidla původně určená pro stropní montáž upevnit na stěnu nebo zavěsit na lankový závěs.


iRoll 65, svítidla pro venkovní osvětlení
design: iGuzzini

Svítidla pro venkovní osvětlení vyráběná pod označením iRoll 65 jsou vhodná pro osvětlení krytých pěších komunikací, kolonád, čekáren, podchodů, obchodních středisek apod., ale také pro osvětlení sportovních prostorů, neboť splňují požadavky normy DIN/VDE 0710, část 13. Stejně jako typy určené pro vnitřní osvětlení se vyznačují jednoduchým vzhledem a vysokou účinností optického systému. Svítidla se dodávají ve dvou velikostech (Ø 165 mm, Ø 218 mm) a v jednom základním barevném odstínu (šedá). Z nabídky světelných zdrojů je možné použít halogenové žárovky na síťové napětí o příkonu 75 W a 100 W, kompaktní zářivky o příkonu 18 W až 42 W a halogenidové výbojky o příkonech od 20 W do 150 W. Svítidla pro výbojové zdroje mohou být vybavena elektromagnetickým i elektronickým předřadníkem, svítidla pro kompaktní zářivky jsou dodávána také v nouzovém provedení.

Svítidla iRoll 65 nejsou určena pouze pro funkční osvětlení venkovních prostorů. Díky široké nabídce příslušenství (barevné filtry, refraktory pro eliptické rozložení světelného toku, clony atd.) je lze použít také pro vytvoření světelných efektů na vertikálních plochách. Svítidla se dodávají v provedení pro stropní a nástěnnou montáž, provedení pro nástěnnou montáž je navíc k dispozici ve variantě s přímým nebo přímo-nepřímým vyzařováním.


Optické systémy svítidel

V závislosti na typu světelného zdroje mohou mít svítidla různé typy optických systémů, všechny vyrobené z extrémně čistého hliníku (99,96 %). Těchto systémů je celkem šest typů podle úhlů poloviční svítivosti (úzký 7° až 15°; střední 16° až 25°, středně široký 26° až 45°, široký 46° až 60°, velmi široký ?60° a asymetrický).

Úzká optika
Při stropní montáži se používá pro osvětlení prostorů s výškou 10 až 15 m, jako jsou nádražní haly, letištní haly, atria nákupních center a víceúčelových budov. Při nástěnné montáži lze svítidla s touto optikou použít pro zvýraznění vertikálních prvků a architektonických detailů.

Široká optika
Svítidla se širokou optikou jsou vhodná pro montážní výšky 4 až 10 m a jsou určena pro celkové osvětlení vstupních prostorů nákupních center, kancelářských budov a tranzitních prostorů.

Podélná asymetrická optika
Inovativní optický systém s přímo-nepřímým vyzařováním a možností samostatného ovládání přímé a nepřímé složky umožňuje vytvořit rovnoměrné osvětlení horizontálních ploch i při velkých roztečích mezi svítidly.

U venkovního provedení svítidel iRoll je využito nové členění svítidel, používané firmou iGuzzini, na tzv. běžnou verzi (light) a profesionální verzi (professional). Základní rozdíl je ve výběru světelných zdrojů, v konstrukci optického systému a technických možnostech. Zatímco u běžné kategorie je optický systém pevný a svítidla jsou dodávána ve třídě izolace I, u profesionální kategorie je optický systém směrovatelný (±20° okolo vertikální osy a 360° v horizontální rovině) a svítidla jsou dodávána ve třídě izolace II.


Montáž

Pokrokový způsob montáže zrychluje a zjednodušuje jak samotnou montáž, tak i údržbu svítidel. Po připevnění základny k podkladu a připojení kabelů do svorkovnice se zavěsí tělo svítidla k základně pomocí ocelového lanka. Takto může svítidlo zůstat bezpečně zavěšeno až do dokončení instalace. Nyní je možné elektricky propojit tělo se základnou pomocí svorek pro rychlou instalaci. Tělo se k základně připojí pantem a zajistí svorkou s pojistným šestihranným šroubem proti krádeži. Při demontáži je postup opačný.

ETNA spol. s r. o.
Mečislavova 2/307
140 00 Praha 4
tel.: 257 320 595 (97)
fax: 257 310 604
e-mail: etna@etna.cz
http://www.etna.cz

Obr. 1. Svítidla iRoll pro stropní montáž
Obr. 2. Svítidla iRoll pro nástěnnou montáž a zavěšení
Obr. 3. Ukázka použití svítidel iRoll v historickém a kancelářském prostoru
Obr. 4. Nástěnné svítidlo iRoll 65, v horní části svorka s pojistným šestihranným šroubem proti krádeži
Obr. 5. Nástěnné svítidlo iRoll 65, čelní pohled
Obr. 6. Schématické znázornění optických systémů svítidel iRoll (stropní s úzkou optikou, stropní s širokou optikou, nástěnné s úzkou optikou, nástěnné s přímo-nepřímým vyzařováním a podélnou asymetrickou optikou)
Obr. 7. Způsob montáže svítidel iRoll 65

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde