časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla INGE Opava v novém

|

číslo 3/2004

Svítidla INGE Opava v novém

Pro stále se zvyšující požadavky na účinnost osvětlení a omezení oslnění vzhledem k požadavkům jednotného hodnocení oslnění UGR podle nově zavedené evropské normy ČSN EN 12464-1 Světlo a osvětlení – Osvětlení pracovních prostorů – Vnitřní pracovní prostory bylo přistoupeno k montáži kvalitních optických mřížek i do již zavedených typů zářivkových svítidel.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Jde o jedny z nejvíce oblíbených a vyráběných typů svítidel EPA, dále DELTA a OMEGA. Úpravy se týkají, kromě již dříve nabízených typů s elektronickým předřadníkem a zářivkami T5 s průměrem trubice 16 mm, hlavně zdokonalení optické části svítidel:

  • optická část svítidla s označením 89 (na 8. a 9. pozici objednacího čísla) je vybavena parabolickými reflektory i lamelami z leštěného hliníkového plechu,

  • optická část svítidla s označením 86 (na 8. a 9. pozici objednacího čísla) má parabolické reflektory i lamely z matného hliníkového plechu.

Firma INGE Opava při zavádění výroby těchto nových konstrukcí svítidel instalovala vlastní výrobní linku na vysekávání lamel a reflektorů. Tím podstatně vzrostla výrobní kapacita a zkrátila se doba dodávek těchto typů svítidel.

Obr. 4.

Srovnání svítidel s dvojitou parabolickou mřížkou v lesklém a matném provedení

Svítidla vybavená těmito mřížkami jsou ideální pro prostory s vysokými požadavky na omezení oslnění, např. pro prostory s výpočetní technikou se zobrazovacími jednotkami, projekci videozáznamů apod.

Mřížka je konstruována tak, aby průměrný jas nepřesahoval hodnotu 200 cd/m2 v úhlu 65°a větším v podélné i příčné rovině. K výrobě mřížek se používá vysoce leštěný nebo matný eloxovaný hliníkový plech s převážně směrovým a antiiridescentním povrchem, který zaručuje vysoký komfort osvětlení.

Matná mřížka více rozptyluje světlo, a má tudíž širší vyzařovací charakteristiku oproti mřížce lesklé, která má ostře ohraničenou vyzařovací charakteristiku s většími hodnotami svítivosti.

INGE Opava, spol. s r. o.
Stará Silnice 3
746 01 Opava
tel./fax: 553 602 199
e-mail: inge@inge.cz
http://www.inge.cz

INGE Opava, spol. s r. o.
obchodně-technická kancelář Praha
Modřanská 621/72
143 01 Praha12 - Modřany
tel./fax: 241 774 658
e-mail: ingepha@netforce.cz