časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla iGuzzini pro architektonické osvětlení

|

číslo 2/2004

Svítidla iGuzzini pro architektonické osvětlení

Ing. Petr Žák, Ph.D.,
Etna, s. r. o.

V následujícím textu jsou popsána vybraná svítidla firmy iGuzzini použitá k architektonickému osvětlení historického centra Karviné (viz čl. na str. 22 až 25).

Edge

Světlomety Edge (obr. 1) se skládají z hliníkové konstrukce a patentovaného optického systému, který vytváří vějířovitý světelný svazek s úhlem poloviční svítivosti 8°/120°. Jsou osazeny dvěma halogenovými reflektorovými žárovkami 50 nebo 75 W. Hliníková žebra plní funkci optické clony a současně slouží jako mechanická ochrana optické části svítidel. Ke svítidlům jsou dodávány úchyty pro upevnění na zem, stěnu nebo dlažbu. Světlomety jsou určeny pro osvětlení rovných horizontálních i vertikálních ploch z krátké vzdálenosti (např. fasád) nebo pro osvětlení ostění oken.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 6.

Radius

Světlomety Radius (obr. 2) jsou tvořeny konstrukcí z tlakově litého hliníku a optickým refraktorovým systémem. Vyrábějí se v provedení pro halogenové žárovky 150 W nebo vysokotlaké sodíkové či halogenidové výbojky 70 W. Jejich optický systém vytváří světelný svazek vějířovitého tvaru s úhlem poloviční svítivosti 13°/120°. Světlomety je možné připevnit na okenní římsy, zem a stěnu nebo je lze částečně zapustit. Světlomety Radius jsou určeny pro osvětlení rovných horizontálních i vertikálních ploch nebo pro osvětlení ostění oken.

Woody

Světlomety Woody (obr. 3) jsou k dispozici v provedení pro halogenové žárovky na 230 nebo 12 V. Svítidla jsou vyrobena technologií tlakově litého hliníku. Optická část je uzavřena hliníkovým rámečkem s ochranným sklem. Svítidla se vyrábějí se dvěma typy rotačně symetrických optik: úzkou a širokou. Optický systém umožňuje nastavení šířky světelného svazku: typ s úzkou optikou v rozsahu 5 až 15°, typu se širokou optikou v rozsahu 15 až 50°. Zmíněné světlomety jsou určeny pro osvětlování architektonických detailů, menších venkovních objektů a zeleně.

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Platea

Venkovní světlomety Platea (obr. 4) jsou sestrojeny z hliníkové konstrukce, optického systému, elektrovýzbroje a čelního skla. Světlomety lze osadit halogenovými žárovkami, kompaktními zářivkami, vysokotlakými sodíkovými, rtuťovými a halogenidovými výbojkami. Vyrábějí se v široké řadě optik – asymetrická, velmi úzká, úzká, středně široká, široká, vějířová podélná, vějířová příčná, asymetrická a optika pro komunikace. Nabídka různých optických systémů dovoluje využít svítidla Platea pro akcentové osvětlení architektonických detailů, osvětlení rozsáhlých fasád i pro osvětlení veřejných prostranství a komunikací.

Lingotto

Světlomety Lingotto (obr. 5) tvoří tělo z tlakově litého hliníku, reflektor z velmi čistého hliníku a hliníkový rámeček se sklem. Jsou dodávány se čtyřmi typy optik: asymetrickou, středně širokou, širokou a úzkou. Lze je osadit halogenovými žárovkami 300 W a halogenidovými nebo sodíkovými výbojkami 150, 250 a 400 W. Světlomety jsou určeny pro venkovní osvětlení středně velkých a velkých objektů.

Light Up – Walk

Základními díly zemních svítidel Light Up – Walk (obr. 6) jsou konstrukce z korozivzdorné oceli, optická část a montážní pouzdro. Ochranné sklo odolává statickému zatížení do 3 500 kg (malé provedení) a do 5 000 kg (velké provedení). Svítidla lze osadit halogenovými žárovkami, kompaktními zářivkami, vysokotlakými sodíkovými, rtuťovými a halogenidovými výbojkami. Vyrábějí se s úzkým, středně širokým nebo asymetrickým optickým systémem. Svítidla jsou určena pro osvětlování fasád menších objektů, pro akcentové osvětlení architektonických děl a pro osvětlení zeleně.