časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla dánské firmy MARTIN umějí mnohem víc než jen měnit barvy

|

číslo 1/2004

Svítidla dánské firmy MARTIN umějí mnohem víc než jen měnit barvy

Svítidla se schopností měnit barvy jsou již dlouho součástí divadelních aplikací. Avšak teprve docela nedávno odborníci tuto techniku úspěšně začlenili do architektonického osvětlování.

Obr. 1.

Příkladem nových možností jejich využití jsou produkty dánského výrobce MARTIN. Tato společnost je vedoucí firmou ve vývoji a prodeji tzv. inteligentních svítidel v uvedené oblasti. Základem zmíněné techniky je míchání barev systémy RGB, CMY a CTC.

Řada CYCLO (obr. 1), to jsou nová zářivková svítidla, která ke změně barvy využívají míšení a korekci barev RGB. K tomu je třeba kombinace zářivek Osram 28 W T5 s regulací výkonu v hlavních barvách červená, zelená a modrá, tedy v procesu známém také jako aditivní míšení barev. Při plné intenzitě všech tří barevných zářivek se vytvoří bílé světlo. To může být dále korigováno pomocí čtvrté zářivky – v bílé barvě a s náhradní teplotou chromatičnosti světla 4 000 K.

Další verze CYCLO byla vytvořena jako měnič teploty chromatičnosti v systému CTC.

Obr. 2.

Zařízení se skládá ze dvou zářivek s regulací výkonu, a to teple bílé 2 700 K a denní 6 000 K. Nastavením různých výkonů obou zdrojů může být dosaženo jakékoliv teploty chromatičnosti. To tedy je ideálním řešením osvětlení pro změny „nálady„ v restauracích či konferenčních místnostech.

Princip svítidel řad ALIEN 02 a EXTERIOR (obr. 2) spočívá v systému míšení barev CMY. Zde jsou použity výbojky o příkonu 150 W, popř. 575 W, které jsou uloženy ve skleněném reflektoru a jejichž světlo se promítá přes speciální optický prvek. Barvy se zde mísí s využitím speciálních filtrů cyan (azurový), magenta (purpurový) a yellow (žlutý). Poměrným zastoupením plochy těchto filtrů je barva světelného svazku přesně nastavena podle zadání. Svítidla jsou k dispozici v úpravě pro interiéry i exteriéry s krytím IP65. Měnit barvy lze také podhledovým, resp. úzkoúhlým svítidlem ALIEN 05 (obr. 3). To ke změně barvy využívá motorizovaný kotouček s osmi různými barevnými filtry, který je vyměnitelný podle potřeby. V tomto případě je použita reflektorová halogenová žárovka 12 V/50 W MR16.

Obr. 3.

Při použití projektoru IMAGER je možná projekce textury či loga zadavatele. Pomocí kovových či barevných kotoučků, tzv. gob, lze promítat cokoliv s motivem, který může rotovat. Díky skenovacímu zrcátku se může zobrazení také pohybovat v prostoru v osách x a y.

Každé z těchto svítidel lze ovládat datovým signálem v protokolu DMX. Tato technika poskytuje možnost regulovat výkon s plynulým přechodem od plné intenzity k vypnutí. Rovněž lze zvolit programovatelnou změnu barvy v až milionových kombinacích. Komplexnější programování, např. interaktivní nebo sezonní osvětlení, může být nastaveno pomocí PC či notebooku, popř. jednoduchým mechanickým ovladačem s pamětí.

Výhodou všech zde uvedených nových produktů je možnost jednoduché instalace bez potřeby komplikovaného ovládacího systému. Právě to bylo předpokladem pro jejich úspěšné využití v komerčních centrech, obchodech, předváděcích salonech (showroomech), hotelech, restauracích a v kancelářském prostředí.

Více informací lze nalézt na www.martin-architectural.com nebo v prezentaci firmy LUMITECH – www.lumitech.cz, která je generálním dovozcem produktů zmíněné dánské firmy do České republiky.

Lumitech s. r. o.
Tomkova 3166/1
150 00 Praha 5
tel./fax: 251 562 754
e-mail: info@lumitech.cz