časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla Aquarium firmy ATEH v interiéru

|


Svítidla Aquarium firmy ATEH v interiéru

Pojedete-li kamkoliv ve světě a budete si všímat situace v osvětlení, velmi rychle dojdete k závěru, že státy západní Evropy jsou světovým lídrem v osvětlovací technice. Běžná jednoduchá technická svítidla (ostatně všude ve světě velmi podobná) jsou často výrobky místních dodavatelů, avšak jestliže uvidíte jakékoliv zajímavé, funkčně nápadité designové svítidlo, ve většině případů zjistíte, že bylo vyrobeno v Itálii, Španělsku, Dánsku, Německu, Belgii nebo v jiné západoevropské zemi. Špičkové evropské firmy často mají své prodejny ve velkých amerických nebo asijských městech, zatímco opačné případy jsou výjimečné (nepočítáme-li prodejny levných asijských svítidel, kde o vlastním designu nebo nápaditosti lze stěží hovořit).

Obr. 1. Obr. 4.

Obr. 1. Hair City, Nové Butovice
Obr. 4. Použití svítidel Aquarium – kuchyň

Jestliže ke skutečnosti, že se nacházíme v sousedství „osvětlovacího obra„, připočteme to, že v naší zemi zlikvidoval komunistický plánovač téměř všechny výrobce dekorativních svítidel s výjimkou v podstatě monopolního Osvětlovacího skla ve Valašském Meziříčí, vyjde nám, že startovací pozice našich potenciálních výrobců po roce 1989 nebyla lehká. Relativně rychle se přizpůsobili výrobci technických svítidel, která lze na stavby dodávat ve velkých sériích, ale s výrobou dekorativních svítidel to vypadá bledě doposud.

Jednou z mála výjimek je brněnská firma ATEH lighting, která nabízí svůj sortiment typových dekorativních svítidel od minulého roku. Tato firma se zabývá osvětlením od roku 1992, dosud ale převážně pracovala na jednotlivých projektech, kam dodávala osvětlení „na klíč„. Jako jeden z mála dodavatelů se kromě dovozu svítidel ze zahraničí zabývala také jejich výrobou; vyráběla ale pouze atypické, jednotlivé kusy, nejčastěji podle návrhu architekta.

Obr. 2.

Obr. 2. Hair City, Nové Butovice
Obr. 3. Hair City, Nové Butovice – plán rozmístění svítidel 3_01 svíticí sloup

V minulém roce firma ATEH poprvé představila svá sériová svítidla: v březnu na veletrhu Amper v Praze, v září se s rozšířenou nabídkou účastnila i veletrhu For Arch. Začátkem letošního roku obdržela řada svítidel Aquarium v soutěži o Vynikající design cenu od Design centra České republiky. V dubnu byla opět rozšířená nabídka předvedena na veletrhu Light & Building ve Frankfurtu nad Mohanem.

Nyní v několika realizovaných projektech představíme právě oceněnou řadu svítidel Aquarium. Tato svítidla nejsou neobvyklá svým tvarem, materiálem (plech z korozivzdorné oceli a opálové organické sklo – plexi) nebo funkcí. Od jiných podobných výrobků se ale liší důrazem na jednoduchý, elegantní detail a především neobvyklou šíří nabídky. Firma ATEH má v základní řadě k dispozici jedenáct různých velikostí svítidel, přičemž některá z nich jsou dodávána také jako závěsná. Mimo tuto typovou řadu je možné objednat svítidla libovolné velikosti a osazení světelnými zdroji (pokud to umožňují technické podmínky), popř. stojanová a stolní svítidla, opět podle návrhu a technických možností. Samozřejmostí je možnost svítidla vybavit stmívatelnými předřadníky, Obr. 3. některé typy navíc umožňují instalaci senzoru pro udržování konstantní úrovně osvětlení bez ohledu na proměnlivé přírodní světelné podmínky (lze instalovat buď pro jedno, nebo pro skupinu svítidel). Svítidla lze rovněž osadit svíticími diodami (LED) v monochromatickém provedení nebo v provedení RGB.

Použití svítidel Aquarium v síti kadeřnictví Hair City v různých nákupních střediscích na území České republiky a Slovenska vychází z návrhů pražského architektonického studia NOON. Typová svítidla (osazená z důvodu požadavku na nižší světelný tok kruhovou zářivkou 55 W, 2GX13) zde atypicky doplňují prosvětlené nábytkové prvky (sloupy, bočnice pultů a v některých případech také stropní hranoly z materiálu Corralit). Nejsou zde hlavním osvětlením, ale mají za úkol dát prostoru rozměr, ohraničit ho, vytvořit atmosféru provozovny.

Při návrhu osvětlení podkrovních kanceláří v objektu firmy Olympus v Praze (studio ATX architekti, Ing. arch. Jakubec) bylo zadání zcela jiné. Bylo nutné osvětlit pracovní plochu na úroveň nejméně 500 lx, jak stanovuje norma (svítidla Aquarium jsou zde jediným osvětlením), ale zároveň se vzhledem a výrazem osvětlovací soustavy podřídit tvarosloví řešeného prostoru. Samozřejmostí byl požadavek na stmívání celé osvětlovací soustavy. Řada svítidel typu AQS11 je umístěna vždy mezi trámy krovu, výškově na jejich úrovni a vytváří jakýsi světelný podhled.

Obr. 8. Jednotlivé typové řady svítidel firmy ATEH

Obr. 8.

Dalším typem prostoru, kde byla popisovaná svítidla instalována, je vstupní hala kolejí MZLU v Brně (Ing. arch. Maňák). Zde byly pro rozlehlost a relativně malou výšku místnosti použity přisazené typy svítidel, a to záměrně různé velikosti. Výsledek působí (společně s barevnou podlahou) hravým, veselým dojmem. Stejně zde bylo řešeno nouzové osvětlení, kdy nouzové zářivkové moduly byly vestavěny do korpusů svítidel řady Aquarium.

Obr. 5.
Obr. 6.
Obr. 7.

Obr. 5. Kanceláře v objektu firmy Olympus (ve výstavbě)
Obr. 6. Vstupní hala kolejí MZLU
Obr. 7. Použití svítidel Aquarium – obývací pokoj

Zatímco předešlé realizace byly z hlediska vhodnosti použitých světelných zdrojů zcela v pořádku, vybavení obytného prostoru zářivkovými svítidly zdaleka tak jednoznačné není. V domácnosti lze doporučit zářivkový zdroj (a tedy i svítidlo Aquarium) do místností, kde probíhá náročná zraková činnost (pracovna, kuchyně, jistě také dětský pokoj). Zda rovněž ostatní místnosti (obývací pokoj, jídelna, ložnice), kde by mělo světlo spíše napomáhat relaxaci a působit útulně, osadit svítidly, která svítí spíše intenzivně a stejnoměrně, je sporné a záleží na osobě konkrétního uživatele. Vždy by mělo být toto osvětlení regulovatelné.

Závěrem lze říci, že v každém případě je pozitivním jevem, když česká firma svými výrobky poskytne architektům i stavebníkům možnosti v osvětlení, které dříve neměli – protože žádný jiný výrobce takto rozsáhlou řadu svítidel nenabízí.

Prezentační prostory:
Brno
Štefánikova 33, 602 00
Czech Republic
tel.: +420 541 241 044
fax: +420 549 246 980
mobil: +420 777 304 460
ateh@ateh-lighting.cz
www.ateh-lighting.cz
Praha
Dělnická 53/1272, 170 00
Czech Republic
tel./fax: +420 233 374 305
mobil: +420 777 304 471
kamila.bartoskova@ateh-lighting.cz

Výroba a sklad
Brno
Geislerova 20, 615 00
Czech Republic
tel.: +420 548 210 239
fax: +420 548 210 088
mobil: +420 777 304 466, +420 777 304 463
ivo.cepicky@ateh-lighting.cz

Kancelář
Žďár nad Sázavou
Havlíčkovo nám. 2, 591 01
Czech Republic
(budova KB, kancelář č. 323)
tel./fax: +420 566 681 208
mobil: +420 777 304 472
filip.pruzinec@ateh-lighting.cz