časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla a světelné objekty z materiálu Corian

|

číslo 1/2003

Svítidla a světelné objekty z materiálu Corian®

Corian® je originální povrchový materiál, jehož výhradním výrobcem je americká firma DuPont, založená roku 1802 (dnes působí v 70 zemích světa a má více než 85 000 zaměstnanců). Corian® do České republiky od roku 1991 dováží firma Cortrade. Tento materiál byl vynalezen v polovině 60. let minulého století a dnes je využíván v mnoha oborech. Používá se v domácnostech, v komerčních interiérech, vyrábí se z něho nábytek. Pro své výjimečné hygienické vlastnosti se stále více prosazuje také v nemocnicích, laboratořích a zubních ordinacích. Je vyráběn z přírodních minerálů (bauxitu), pojivem je polymetyl-metakrylátová pryskyřice.

Obr. 1. Obr. 2.

Corian® je pevná, homogenní a masivní hmota, mimořádně odolná a trvanlivá, s rovnoměrně rozloženou barvou a texturou v celém průřezu. Má velmi dobré mechanické vlastnosti (tvrdost, houževnatost, otěruvzdornost), pevný, celistvý a neporézní povrch, není nasákavý, a tudíž vykazuje značnou odolnost proti znečištění. Je také velmi odolný proti mechanickému poškození, extrémním teplotám a chemikáliím. Nelze jej štípat, není tříštivý ani křehký. Snadno se udržuje čistý a jeho vzhled je pěkný po celou dobu životnosti. Škrábance a drobné vrypy je možné odstranit prostým přebroušením a přeleštěním, aniž by utrpěl vzhled a celistvost barevné plochy.

Corian® v sobě spojuje trvanlivost a robustnost kamene s možnostmi opracování dřeva. Lze jej řezat, frézovat, brousit, lepit. Je možné jej snadno kombinovat s dalšími materiály (např. s korozivzdornou ocelí či dřevem). Díky své snadné opracovatelnosti nabízí architektům a designérům netušené možnosti atypicky jej tvarovat. Ohýbá se a tvaruje ve formách při teplotách 150 až 180 °C. Vyspělou technologií lepení a následného broušení se při zpracování corianu dosáhne bezespárového spojování, a tak i sebevětší plochy či tělesa vypadají, jako by byly vyrobeny z jednoho kusu.

Obr. 3.

Corian® díky svým vlastnostem dovoluje uskutečnit hru se světlem a vytváří příjemné dekorativní efekty. Proto se zdá mimořádně vhodným i k výrobě svítidel.

Podívejme se na několik zdařilých pokusů ze zahraničí. Autorem tří monumentálních svítidel Squeeze (obr. 1) výšky 178 cm z produkce firmy VIA, Paříž, je Claudio Colucci. Každé z nich je zhotoveno z jednoho kusu corianu. Světlo prochází celým svítidlem. Dekorativní a funkční prvky, které jsou umístěny uvnitř svítidla, lze spatřit, pouze je-li rozsvíceno. Ve vypnutém stavu vypadá jako socha s hladkým povrchem ve tvaru vertikální trubky uprostřed zmáčknuté. Světelný objekt Krychle (obr. 2) představil na výstavě Interieur 2002 v Kortrijku v Belgii Michael Young. Svítidla a Corian®, to je rovněž jedno z témat letošní výstavy Salone del Mobile v italském Milánu, která se uskuteční v dubnu t. r.

Nicméně za příklady není třeba chodit tak daleko. Již na druhé výstavě českého designu v roce 2001 mohli návštěvníci v expozici Nábytek a svítidla z corianu kromě nábytku a řady solitérů předních českých designérů spatřit i designové svítidlo – Světelný květináč českého architekta Tomáše Valenta (obr. 3), které roku 2000 vyrobila firma Cortrade. Tento světelný objekt má výhradně dekorativní účel. Jako světelný zdroj jsou použity dvě 9W kompaktní zářivky.

Ale vraťme se do současnosti.
Koncem roku 2002 byli přední čeští designéři a studenti designu a architektury vyzváni, aby se zúčastnili projektu nazvaného Svítidla a svítící objekty z materiálu Corian®. Navržené objekty z corianu budou vyrobeny českými firmami s autorizací pro zpracování tohoto materiálu. Představeny budou v rámci výstavy art & interior 2003 na IV. přehlídce českého designu (Národní galerie, Veletržní palác). Tato nekomerční část výstavy potrvá celý měsíc, tzn. od 3. 4. do 4. 5. 2003. Již první návrhy těchto svítidel naznačují, že oslovení autoři vidí velkoryse a navrhují je bez ostychu ke konvenčnímu vidění designu. Tento projekt sponzorsky podporují firmy DuPont CZ, Etna-iGuzziny, Osvětlovací technika a Cortrade.

[Podle tiskových zpráv firmy DuPont.]
Foto: archiv firmy DuPont, Corian®

-jk-