časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlomet Vari-Lite VL 500 – návrat legendy

|


Světlomet Vari-Lite VL 500 – návrat legendy

Mgr. Tomáš Pavlů

Světlomet Vari-Lite VL500 wash navazuje na legendární a populární VL5, který získal v roce 1994cenu Emmy. Nová výrobní řada je však výrazně vylepšena.

Obr. 1.

Tento vícebarevný světlomet nabízíme ve čtyřech základních modelech: VL500 s halogenovou žárovkou bez stmívače, VL500D s halogenovou žárovkou včetně integrovaného stmívače IBGT, VL500 – 80V s halogenovou žárovkou na napětí 80 V a VL500A s halogenidovou výbojkou o výkonu 575 nebo 700 W. Navíc, na přání zákazníka, všechny modely VL500 dodáme s pastelovými barevnými filtry místo obvyklých filtrů sytých barev. Pastelové odstíny poskytují měkčí barevnou stopu typu Broadway; často se používají při světelném designu divadelních vystoupení.

Patentovaný radiální měnič barev Dichro-Tune se skládá ze tří sad šestnácti hvězdicově instalovaných dichroických lamelových filtrů – modrá, jantarová a purpurová –, které vytvářejí jemné spektrum prolínajících se barev.

Šestnáct hvězdicově instalovaných rozptylových lamel zajišťuje rozptyl světelného svazku. Pro další regulaci toku světelného svazku může být VL500 dodán s pěti volitelnými vzájemně měnitelnými čočkami, včetně čirých, vroubkovaných, osmiřadých, dvanáctiřadých a speciálního skleněného filtru (Buxom).

Všechny modely VL500 jsou vybaveny konvekčním chlazením (žádné větráky); světlomet má extra tichý provoz, a tak je vhodný pro televizní a divadelní produkce nebo kdekoliv, kde je hluk nepřijatelný.

Obr. 2.

Dalším konstrukčním vylepšením je větší světelný výkon světelného zdroje, více volitelných světelných zdrojů, elektronická regulace výkonu zdroje, která umožňuje snížit teplotu, silnější motorek měniče, silnější a tišší motory pohybů a software pro zpětnou diagnostiku.

Světlomet VL500 je samostatná jednotka bez použití Smart Repeater Processing Unit. Stačí ho zapojit k DMX512 a připojit ke zdroji. VL500 je možné řídit s využitím protokolu DMX512 z různých osvětlovacích pultů.

Standardně je vybaven přehledným displejem. Displej má rozšířené dálkové ovládání, které dovoluje nastavit další pevné parametry. Na přání zákazníka je světlomet dodáván s dálkovým ovladačem, který je napájen z baterie.

Několik technických parametrů:

ovládáni intenzity: vnější stmívač
mixování barev: patentovaný hvězdicový světelný mechanismus Dichro-Tune
ovládání světelného svazku: výběr šesti snadno vyměnitelných předních čoček, které pracují s vnitřním rozptylovým mechanismem a zaručují rozmanitou velikost a tvar světelného svazku
chlazení: přirozené proudění vzduchu, které na přání zákazníka může být vylepšeno mikrovětrákem pro případ vysokých teplot
ovládání: kompatibilní s osvětlovacími pulty DMX512.
hmotnost: 19,5 kg

Přístroj může být zavěšen a funguje v jakékoliv poloze.

OSVĚTLOVACÍ TECHNIKA VÍT PAVLŮ
Bronzová 24/2
155 00 Praha 5
tel.: 235 517 311, 235 516 430
fax: 235 518 243
e-mail: otvpavlu@czn.cz
http://www.otvpavlu.cz