časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo žije

|

Přes všechny rány osudu se nám podařilo připravit nové vydání časopisu. To je zázrak. Asi nemá smysl připomínat, jaké všechny veletrhy, výstavy, konference a další akce byly bez náhrady zrušeny. Následně byly odvolány také mnohé PR příspěvky, na což jsme nebyli připraveni. Na tomto místě nemá smysl rozebírat situaci odborných časopisů po postupném obnovení demokracie a tržního hospodářství v naší zemi. V rozhlase, televizi i v denním tisku někdo neustále upozorňuje na skupiny profesí, podnikatelů a obyvatel, které by bylo třeba podpořit, a to často dlouhodobě. Ukazuje se, že téměř nikdo nemá rezervy – ani stát, ani většina podnikatelů, ani chudší lidé. To vše se v plné míře týká rovněž odborných časopisů.

Díky spolupracujícím firmám, jejichž příspěvky jsou v tomto čísle časopisu zveřejněny, mohlo místo dvou samostatných čísel 4 a 5 vzniknout alespoň jedno rozsáhlejší vydání – dvojčíslo 4-5. To umožnilo publikování i odložených odborných příspěvků, na které mnozí naši čtenáři dlouho čekali.

Vzniklá situace přirozeně opět vede k zamyšlení o budoucnosti papírových odborných časopisů: zatím se nenabízí nějaké jednoduché řešení.

Zatímco se na internetu vedou zasvěcené debaty o politice, zdravotnictví, zdravé výživě a nejvýhodnějších nákupech, skutečně odborné diskuse jsou velmi málo zastoupeny. Mnozí, hlavně laici, řeší, kudy mají nebo nemají vést různé pozemní komunikace, jak řešit železniční dopravu, jak vylepšit české zdravotnictví, a hlavně co všechno dělají naši volení zástupci špatně. Domnívám se, že existuje mnoho přízemnějších problémů, jejichž řešení by vedlo ke zlepšení života této společnosti.

Konkrétní recepty pro obor světelné techniky a časopis Světlo bychom rádi řešili s pomocí vás čtenářů, ať již odebíráte papírové, nebo sledujete internetové vydání. Již v minulosti byla na webových stránkách nakladatelství FCC Public s. r. o., které časopis Světlo vydává, k dispozici možnost uvádět své postřehy, připomínky a diskutovat. Tato možnost však nebyla vůbec využívána, a proto byla zrušena. Tím ovšem není uzavřena možnost obracet se přímo na redakci e-mailem nebo dopisem pro všechny, kteří mohou a chtějí něčím přispět. Velmi rádi se budeme vašimi náměty zabývat

Za redakci bych rád připomněl, že všechny přijaté podklady velmi pečlivě k publikování připravujeme, to znamená, že podléhají odborné a jazykové korektuře i konečné korektuře po sazbě autorem i redakcí. Domnívám se, že velmi dobrá kvalita časopisu je zřejmá a všem pracovníkům, kteří se na tom podílejí, patří pochvala a dík. Ti hlavní jsou uvedeni v tiráži.

Závěrem bych chtěl ještě jednou velmi poděkovat všem firmám, které se podílejí na vydávání časopisu, a zejména těm, které přispěly k vydání tohoto dvojčísla.

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor