časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo – zdroj evoluce i pokroku

|

Světlo – zdroj evoluce i pokroku Od velkého třesku probíhala podle současných poznatků na Zemi evoluce za působení elektromagnetického záření Slunce, gravitace, rotace, vulkanické činnosti a formování naší planety. Postupně vznikaly složitější soustavy molekul, buněk, jednoduché rostliny a další prvky života. Rozšiřující se flóra spotřebovávala oxid uhličitý s využitím fotosyntézy a uvolňovala stále více kyslíku, což přispělo k vytváření ovzduší přijatelného pro vývoj živočichů a nakonec i nás lidí. Samozřejmě, že tento nástin vývoje není zdaleka přesný a vyčerpávající, zdá se však jisté, že od samotného počátku vesmíru existuje gravitační a elektromagnetické pole a jeho velmi důležitá část pro valnou část fauny – světlo.
 
Fotony – létající kvanta energie, jsou nejen zdrojem energie pro život a všechny možné přijímače včetně zraku, ale také nosiči informací a řídícím prvkem života na zemi. Zde připomeňme aspoň syndrom sezónní deprese a potíže pasažérů tryskových dopravních letadel překonávajících v krátké době mnoho časových pásem. Světlo různé barvy, intenzity a spektrálního složení se používá ve fototerapii, telekomunikacích, v průmyslové výrobě, ve výzkumu, k zábavě i v reklamě.
 
Obraťme pozornost k tomu nejdokonalejšímu smyslu, který se vyvinul u většiny živočichů spolupůsobením světla k jeho příjmu a všestrannému využití – zraku. Schopnosti zraku jsou fascinující – vnímáme tisíce barevných odstínů, nepatrné předměty od velikosti desítek úhlových vteřin, velmi rychlé pohyby, intenzitu světla v širokém rozsahu už od několika fotonů až po jasy o hodnotách tisíců kandel na metr čtvereční a pomocí zraku je synchronizován denní rytmus našeho života. Zrak je očividně náš nejdůležitější smysl, naše ochrana před blížícím se nebezpečím a zároveň nenahraditelný prostředek komunikace s okolním světem. Všechny tyto vlastnosti zraku jsou odjakživa využívány, ale i zneužívány.
 
Velký pokrok světelné techniky byl učiněn již v minulém století a zdá se, že dále pokračuje. Svědčí o tom mimo jiné pořádání a zvětšující se rozsah veletrhů, výstav, vědecko-technických konferencí a zpráv zaměřených právě na tento obor. Jen v České republice se letos konala úspěšná výstava Světlo v architektuře v Praze, bude uspořádána konference Lumen V4 v Brně, Technika osvětlování v Nečtinech a pravidelný podzimní Kurz osvětlování v Dlouhých Stráních v Jeseníkách. Rovněž veletrhy Pragointerier, Amper 2010, ForArch a Tendence v Praze, Stavební veletrhy v Brně mají ve své nomenklatuře světelnou techniku. Z akcí pořádaných na Slovensku je nutné uvést veletrhy Elo Sys v Trenčíně a Elektro Expo v Bratislavě.
 
Časopis Světlo bude o domácích i zahraničních světelnětechnických událostech své čtenáře informovat.

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor