časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo v architektuře

|

Ve dnech od 8. do 12. března 2010 v budově Mánes na Masarykově nábřeží v Praze se bude konat nová specializovaná výběrová výstava svítidel, designu a příslušenství Světlo v architektuře.
 
Na výstavě se odborné veřejnosti představí nejlepší a nejvýznamnější české a světové značky z oboru svítidel a osvětlovací techniky. Jde např. o českou společnost Eco-Design, která při výrobě svých svítidel používá ekologické materiály, jako jsou keramika, ekolit, porcelán nebo speciální sádra, dále společnost Erco, která vyvíjí své produktové řady pro všechny obory architekturního osvětlení a světlo chápe jako čtvrtou dimenzi architektury, neboť interpretuje prostor a určuje náladu.
 
Výstavy se zúčastní rovněž společnost Ingo Maurer, která je jednou z nejvýraznějších v oboru designu svítidel. V jejím čele stojí dnes již 77letý německý designér Ingo Maurer, který své první svítidlo, nyní již legendární Bulb ve tvaru klasické žárovky, navrhl v roce 1966 jako poctu Edisonovi za jeho geniální vynález. Toto svítidlo mu přineslo mnohá ocenění za design. I. Maurer považuje tvar běžné žárovky za perfektní „spojení techniky a poezie“, proto sestavil tým mladých designérů, který pod jeho vedením navrhl více než 130 originálních svítidel, z nichž se již mnohé staly typickými představiteli moderního designu. Některá jsou nedílnou součástí sbírek v muzeích designu po celém světě.
 
Další zúčastněnou společností je Lasvit. Navrhuje a vyrábí luxusní svítidla a originální designérské objekty ze skla, křišťálu a dalších ušlechtilých materiálů. Společnost pokračuje ve známé tradici českých uměleckých řemesel, především sklářství. Výsledkem jsou originální artefakty, vyjadřující pocity a myšlenky současné doby, ale zároveň nadčasové umělecké hodnoty.
 
Německá společnost Axelmeiselicht zastoupená společností Williams Galerie světla představí originální řadu svítidel Occhio, která je prvním opravdu modulárním osvětlovacím systémem. Otočné tělo svítidla může být kombinováno s několika výměnnými reflektory, a nabízí tak svému uživateli nepřeberné množství způsobů osvětlení. Společnost tento systém stále rozvíjí a může nabídnout řešení pro každou situaci a každý prostor.
 
Na výstavě bude představeno i švýcarské svítidlo Spirit of Senses, v němž je zabudován senzor pohybu a které dokáže reagovat na změny světla okolí. Například se v přítomnosti osoby samo rozsvítí, a jestliže v místnosti nikdo není, může svítit na 50 %, za denního světla samo zhasne. Lze s ním zacházet i jako s klasickým svítidlem a rozsvítit je nebo zhasnout vypínačem.
 
Zahraniční značky na výstavě představí i řada dalších firem, jako např. společnosti Artechnic - Schréder, AULIX lighting, Delta Light Czech, Philips, Fagerhult, Hagos, Selene, WAGO-Elektro, Zumtobel Lighting. Z českých výrobců dále jmenujme například společnosti Osmont nebo Brokis.
 
Součástí výstavy bude rovněž modelový byt, navržený architektonickou kanceláří Mimosa architekti a zařízený předními designérskými společnostmi. V bytě bude kladen důraz na světlo a správné osvětlení jednotlivých místností, podle charakteru činností, které v daném prostoru probíhají.
 
Výstava bude také doprovázena firemními prezentacemi, přednáškami a odbornými semináři. K akci vydávají organizátoři katalog s rejstříkem značek.
 
Hlavním mediálním partnerem akce je časopis Světlo, odbornými partnery ČSO (Česká společnost pro osvětlování) a SRVO (Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení). Záštitu akci poskytla Česká komora architektů, ČKAIT, Nadace české architektury a Obec architektů, partnery se staly společnosti Rendl Light Studio a časopis Facility manager.
 
Tato výjimečná akce je určena odborné veřejnosti – architektům, projektantům, stavebním inženýrům a developerům.
 
Bližší informace najdete na www.architectureweek.cz.

Helga Hrabincová