časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo porozumění

|


Světlo porozumění

Mgr. Tomáš Pavlů

„Noc, kdy skončila válka. Magický čas porozumění a sounáležitosti. Noc naděje. Noc bez bariér. SVĚTLO POROZUMĚNÍ je oslavou této magické noci plné nadějí a víry.“ Tato slova byla mottem akce v Španělské synagoze a v kostele Svatého ducha v Praze při příležitosti výročí konce druhé světové války.

Půlnoční koncert se uskutečnil 8. května 2006 a organizovaly ho: Bejt Praha, Židovské muzeum a kostel Svatého ducha. Hudební vystoupení probíhalo souběžně na obou místech, ve Španělské synagoze i v kostele Svatého ducha. Vystoupili na něm mimo jiné: Iva Bittová, Marian Varga, dětský pěvecký sbor Větrník, Alexandr Shonert a chrámový pěvecký sbor kostela Svatého ducha.

Obr. 1. Obr. 2.

Společnost Osvětlovací technika Vít Pavlů zajišťovala ozvučení a osvětlení ve Španělské synagoze a venkovní osvětlení obou historických budov. Přáním organizátorů bylo propojit oba domy nejen hudebním programem, ale i tak, aby bylo zřejmé, že jde o společnou akci. Volba padla na exteriérové osvětlení.

Protože z architektonického hlediska jde o dvě rozdílné stavby, řešení osvětlení se stalo skutečnou výzvou. Bylo rozhodnuto použít decentní slavnostní osvětlení inteligentními světlomety, které obě stavby zalily rastrovaným světelným svazkem. Pro dynamické světelné propojení budov byly použity inteligentní pohyblivé světlomety, jejichž paprsky přejížděly z jedné budovy na druhou. Nasvícení kostela i synagogy přispělo k jedinečné atmosféře večera.

Bez nadsázky lze říci, že bez kreativního venkovního osvětlení by šlo o další zajímavou, ale běžnou akci. Všem návštěvníkům i náhodným chodcům však bylo zřejmé, že je to mimořádné a atraktivní představení.

Foto: Tomáš Pavlů