časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo na výstavě art & interior 2005

|

číslo 3/2005

Světlo na výstavě art & interior 2005

Ve dnech 21. až 24. dubna 2005 se v prostorách Veletržního paláce v Praze uskutečnil šestý ročník komplexu výběrových výstav moderního designu nábytku, interiérového vybavení, svítidel a bytových doplňků art & interior6 2005 a VI. přehlídek českého a zahraničního designu. Akci pořádá společnost AC EXPO s. r. o. ve spolupráci s Národní galerií v Praze, Sbírkou moderního a současného umění.

Obr. 1.

Obr. 1. Pohled do hlavní dvorany (foto Ivan Hermel)

Komerční kontraktační část výstavy art & interior, umístěná ve velké dvoraně a přilehlých prostorách, v malé dvoraně a v mezaninu, na ochozu a v respiriu, byla prezentací vybraných špičkových českých a zahraničních firem v oboru moderního nábytkového designu, osvětlení a doplňků. Na čisté výstavní ploše větší než 3 000 m2 se o zájem návštěvníků ucházely kromě známých českých firem také zahraniční společnosti a firmy, především z Velké Británie, Itálie a Slovenska. Zatemněné přízemí dávalo vyniknout dobře osvětleným a zajímavě ztvárněným expozicím, v nichž byly představeny poslední novinky v interiérovém vybavení a rovněž současné světové trendy.

Nedílnou (a nekomerční) součástí komplexu art & interior6 byly prezentace české a zahraniční architektury a designu v tematických projektech VI. přehlídky českého a zahraničního designu (22. 4. až 30. 5.), každoročně organizované ve spolupráci s Národní galerií v Praze.

Obr. 2. Světelné sloupy firmy Fabbian ve stánku společnosti Hagos (foto J. Zikmund)
Obr. 3. Stánek časopisu Světlo (foto Ivan Hermel)
Obr. 5. Svítidlo neo-n, design Jaroslav Jerhot (foto Veronika Loušová)

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 5.

Nový projekt e-Light

Oproti loňskému roku bylo na výstavě mnohem více svítidel a světelných objektů. Pro letošní ročník připravili organizátoři nový samostatný projekt e-Light nultý ročník výstavy moderního designu svítidel, osvětlení, osvětlovací techniky a technologií, který byl umístěn v zatemněném mezaninu polopatra Veletržního paláce. Ztvárnění plochy projektu e-Light bylo architektonicky koncipováno jako velká černá krychle rozdělená na deset expozic různých rozměrů (od 20 do 50 m2) s černými stěnami a černými koberci. V těchto předem připravených expozicích vystavovatelé představili poslední novinky z oboru. V případě úspěchu chtějí organizátoři projekt e-Light opakovat s dvouletou periodicitou. Mediálním partnerem této sekce byl časopis SVĚTLO. Žlutý atypický stánek časopisu, postavený pořadatelem a osvětlený firmou ETNA světlomety iGuzzini, byl umístěn u vstupu do sekce e-Light. Zdobily ho světelné objekty firmy HAGOS a Osvětlení Vít Pavlů. Nápadná expozice zaslouženě přitahovala pozornost návštěvníků. Informace nejen z oboru osvětlení zde hledala odborná i laická veřejnost. Vybírat bylo možné z bohaté nabídky časopisů a publikací odborného vydavatelství FCC PUBLIC.

Obr. 4.

Obr. 4. Práce českých návrhářů v expozici CZECHDESIGN.CZ (foto Veronika Loušová)

V sekci e-Light nechyběla ani svítidla tradičních vystavovatelů, jejichž hlavní expozice byly umístěny v přízemí Veletržního paláce (Hagos, který měl v sekci e-Light rovnocennou expozici, Selene a Elios lighting). Hlavní expozice v části e-Light měly další významné firmy (Horizont, Osvětlení Vít Pavlů, Eurolux, Alhambra Ekva, Profilighting, Eco Design a Apro Lux).

Návštěvníky, kteří prošli tímto zajímavě ztvárněným prostorem, vybízela k příjemné relaxaci u dobré kávy kavárna obchodu Design Corso, navazující na tento nový projekt. Byla osvětlena svítidly českého výrobce, firmy Lucis. Design Corso na svém stánku také umístil dvě zcela nová svítidla od Reného Šulce, jež navrhl pro tuto firmu.

Nelze zapomenout na zajímavé světelné objekty a svítidla, které byly k vidění v expozici internetového serveru CZECHDESIGN.CZ. V zatemněných prostorách Veletržního paláce dobře vynikly práce návrhářů instalované na černém pozadí a osvětlené pouze těmito designovými výrobky.

Obr. 6. e-Light – ETNA (foto Petr Stupka)
Obr. 7. e-Light – HORIZONT – Mooi (foto Veronika Loušová)
Obr. 8. e-Light – Osvětlovací technika Vít Pavlů – objekty s diodami LED (foto Ivan Hermel)

Obr. 6. Obr. 7. Obr. 8.

VI. přehlídka českého designu

Český design 1990 až 2005 (Sny – cesty – realita)
Výstava je umístěna v pátém patře Veletržního paláce až do 29. května tohoto roku. Je sestavena z prací, které se v posledních patnácti letech umístily v soutěži Vynikající výrobek roku, pořádané Design centrem ČR. Na ploše téměř 2 000 m2 je představena tradice českého designu od známých tzv. thonetek, produktů padesátých a šedesátých let (např. felicie, šestsettrojka a tryskové stavy, tramvaje, letadla, sklo a porcelán), přes výrobky konce osmdesátých let po design devadesátých let a přelomu století. Výstava upozorňuje veřejnost na šíři a kvalitu české průmyslové produkce, na nápaditost a originalitu tvůrců a vysokou úroveň řemeslného zpracování vystavených exponátů. Je členěna do tematických okruhů podle zaměření. Bohužel však systém vyhledávání popisků na sloupku podle čísla exponátu komplikuje návštěvníkovi snadné propojení předmětu a informace. Někteří tak pouze projdou výstavou, prohlédnou exponáty a informace nečtou.

Obr. 9. Obr. 10. Obr. 13.

Obr. 9. e-Light – ALHAMBRA-EKVA (foto Veronika Loušová)
Obr. 10. e-Light – HAGOS – Fontana Arte (foto J. Zikmund)
Obr. 13. Design zone – turecká svítidla, design Ozlem Yalim (foto Petr Stupka)

Design do tmy design pro zrakově postižené
Je to výstava pomůcek pro slabozraké a nevidomé. Výstava je završením dlouhodobého projektu, do kterého se zapojilo více než sto designérů. Ti během práce konzultovali jednotlivá řešení se zrakově postiženými. Výsledkem jsou návrhy a modely předmětů, které by zrakově postiženým a nevidomým občanům zlepšily nebo zpříjemnily život. Podobný projekt dosud nebyl nikde na světě vytvořen. Výstava se koná v Národním technickém muzeu a v Muzeu hlavního města Prahy do 29. května 2005.

Obr. 11.

Obr. 11. Bright Ideas – Světelný design (foto Petr Stupka)

VI. přehlídka zahraničního designu

Bright Ideas a Design a dress
Mimořádně návštěvnicky atraktivní byla také rozsáhlá expozice vystavovatelů – designérů z Velké Británie: projekt Bright Ideas (Chytré nápady) – Světelný design. Vystavovatelé z Velké Británie se představili i v projektu Design a dress (Šaty pro design) – Oblékni svůj nábytek a rovněž v jednotlivých expozicích. Tyto dvě výstavy britských návrhářů a designérů pro premiérovou prezentaci v Praze připravila organizace BEDG British European Design Group, která zde tradičně vystavuje.

Zolotoje sečenije (Zlatý řez)
Ve spolupráci s Obcí architektů ČR organizátoři připravili výstavu ruské, především moskevské architektury Zolotoje sečenije (Zlatý řez). Před deseti lety se v Moskvě poprvé konala soutěž, která si postupně vybudovala vrcholně prestižní postavení. Soutěž, v níž se oceňuje skutečně kvalitní architektura, Zolotoje sečenije, ukazuje atraktivní architekturu, jasně vyhraněnou, která registruje současné dění a nakládá s ním po svém. Soutěž se koná jako bienále a její účastníci jsou vybíráni ve dvou kolech. První kolo tvoří každoroční Přehlídky architektonických prací Moskvy. Laureáti přehlídek se stávají účastníky soutěže Zlatý řez (stavby a projekty se tedy nepřihlašují volně, účast v přehlídkách je prvním předpokladem k získání titulu). Tato výstava předchází každoročnímu vyhlašování cen Grand Prix Obce architektů ve Veletržním paláci.

Obr. 12.

Obr. 12. Bright Ideas; a) Solar Plexus, design John Wischhusen (foto archiv BEDG); b) Plaz, design John Wischhusen (archiv BEDG); c) Světelné objekty, Isamu Tokizono (foto Petr Stupka)

TRANSFURNITURE What do I transfer with me? (Co přenáším?)
Deset vítězných projektů zajímavé soutěže TRANSFURNITURE What do I transfer with me?, které vybrala mezinárodní porota, bylo prezentováno v internetové kavárně Veletržního paláce. Soutěž byla určena projektantům, umělcům, architektům a designérům bez omezení věku nebo původu, kteří ze studijních či pracovních důvodů pobývají v České republice a na Slovensku. Vítěz se zúčastnil workshopu v milánském týdnu v Zona Tortona.

art & interior point

Ke komplexu výstav již tradičně patří projekt art & interior point. Prezentace firem moderního interiérového designu a státních muzeí a galerií na jejich stálých adresách přináší každý rok interiérový design do ulic Prahy. V prostorách a tzv. showroomech označených vlajkou projektu mají návštěvníci jistotu, že zde naleznou kvalitní český a zahraniční interiérový design nejen v době konání komplexu výstav art & interior, ale po celý rok.

Obr. 14.

Obr. 14. Svítidlo Ontario, prototyp, design René Šulc pro LUCIS (foto Ing. Jana Kotková)

Závěr

Mezinárodní komplex výběrových výstav art & interior každoročně nabízí příležitost seznámit se s nejnovějšími světovými trendy, s posledními novinkami na českém i zahraničním trhu. Rovněž představuje českým zájemcům nové firmy, které si úrovní a kvalitou dovážených výrobků nebo vlastní špičkovou produkcí vydobyly místo mezi známými a renomovanými společnostmi, účastnícími se této prestižní akce již v předcházejících letech. Bohužel se tato akce koná příliš brzy po veletrhu v Miláně, a tak některé firmy nestačí dovézt „horké“ novinky do Prahy. Nicméně velká účast návštěvníků (především v sobotu a neděli) a pozitivní ohlas (nejen na nový projekt e-Light), který jsme ve stánku časopisu zaznamenali, je předpokladem, že akce opět svůj účel se ctí splnila.

Redakce časopisu SVĚTLO se těší na nový ročník komplexu a přeje organizátorům hodně sil při jeho realizaci.

-jk-