časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo na výstavě art & interior 2004

|

číslo 2/2004

Světlo na výstavě art & interior 2004

Ve dnech od 22. do 25. dubna 2004 se v prostorách Veletržního paláce v Praze uskutečnil jubilejní, pátý ročník komplexu výběrových výstav moderního designu nábytku, svítidel a bytových doplňků art & interior5 2004, organizovaný společností AC EXPO s. r. o.

Komerční část výstavy art & interior, umístěná do velké dvorany, veletržní pasáže a přilehlých prostor, malé dvorany, ochozu a mezaninu, byla prezentací vybraných špičkových českých a zahraničních firem z oboru moderního nábytkového designu, osvětlení a doplňků. Na čisté výstavní ploše větší než 3 000 m2 se o zájem návštěvníků ucházely kromě známých českých firem také zahraniční společnosti a firmy, především z Velké Británie, Itálie a Slovenska.

Obr. 1. Obr. 3. Obr. 4.

Ani letos nechyběly výpravné expozice tradičních vystavovatelů z nomenklatury svítidla (např. Hagos – obr. 1, Selene, Elios aj.). Nově své produkty představila společnost Alhambra (obr. 2). Správné osvětlení je nedílnou součástí vybavení interiéru. Rostoucí nároky kladené na jeho kvalitu nutí ty, kteří se světlem a osvětlováním zabývají, stále postupně doplňovat své znalosti. Zájem o informace (např. zavádění nových norem pro osvětlování aj.) přivedl i mnoho architektů, projektantů elektro a studentů středních a vysokých škol k expozici časopisu SVĚTLO (obr. 3). Vedle časopisů a odborných publikací budila ve stánku časopisu zaslouženou pozornost i vystavená maturitní práce Lukáše Pelecha ze SUPŠS Kamenický Šenov – obor design světelných objektů (obr. 4).

V exkluzivních expozicích vystavovatelů byly představeny poslední novinky z oblasti interiérového vybavení a současné světové trendy, na přednáškách a seminářích známá jména ze světa architektury a designu.

Obr. 2.

Nedílnou nekomerční součástí komplexu art & interior5 byly tradičně výstavy – přehlídky českého a zahraničního designu (22. 4. až 30. 5.), každoročně organizované ve spolupráci s Národní galerií v Praze. Tyto projekty, s přísnými kritérii výběru, představují především novinky a trendy v oblasti designu nábytku, bytové kultury a životního stylu. Exponáty byly instalovány přímo v prostorách sbírek Národní galerie v Praze (1. patro, respirium a východní křídlo, 5. patro, ochoz a respirium a střešní terasa VP). Ti, kteří navštívili i tyto prostory, měli co obdivovat. V rámci V. přehlídky českého designu v tomto roce organizátoři připravili tři projekty: Schránka pro tělo, duši a vzpomínky – Jindřich Halabala a Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně – Grafický design a produkty – TDC. V rámci V. přehlídky zahraničního designu to bylo projektů sedm: Vyrobeno v Itálii – sovětský avantgardní nábytek 20. let – 100 let vlámského designu – vlámské tvary – Od valchy po mikročip – Electrolux Design Laboratory – Nekonvenční domácnost – Afghánské koberce aksí – Design pro město.

Oproti loňskému roku se letos v nekomerční části podstatně méně „svítilo„. Se svítidly nebo světelnými objekty v roli exponátů se návštěvníci setkávali velmi málo. Nicméně stojí za to podrobněji přiblížit alespoň tři projekty, v nichž jsme nakonec přece něco ohledně světla objevili.

Schránka pro tělo, duši a vzpomínky

Na výstavu funerálního designu Schránka pro tělo, duši a vzpomínky se přicházelo tajemným černým tunelem, spoře osvětleným přerušovanými světelnými liniemi umístěnými v jeho spodní části po obou stranách těsně nad podlahou. Časová osa na zemi, na níž byly zaznamenány nálezy týkající se prvních rituálů pohřbívání, nedovolila čtoucím návštěvníkům zrychlit krok. Pomalá chůze, skloněné hlavy a zvláštní působivá atmosféra umocňovaly očekávání něčeho tajemného za tunelem… Osvětlený prostor však vrátil příchozí zpět do reality. V ojedinělém přehledu předmětů a objektů určených k pohřbívání sice nabídlo své zajímavé a zvláštní vize pohřbívání ztvárněné v návrzích nebo již realizovaných předmětech a objektech kolem třiceti českých umělců a designérů, ale klasické výstavní umístění předmětů na soklech v osvětlených prostorách nedovolovalo vyniknout velmi zajímavým světelným objektům Kateřiny Koláčkové (obr. 5) a Jitky Skuhravé (obr. 6).

Obr. 5. Obr. 6. Obr. 8.

Obr. 4. Nástěnné svítidlo, autor Lukáš Pelech, SUPŠS Kamenický Šenov

Jindřich Halabala a Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně

Výstava ke 100. výročí narození Jindřicha Halabaly seznámila zájemce s ukázkami nábytku Spojených UP závodů z období 30. let dvacátého století. Spojené uměleckoprůmyslové závody v Brně byly ve své době největším výrobcem nábytku v tehdejším Československu. Vyráběl se zde dřevěný úložný, sedací a stolový nábytek, ale i nábytek z ohýbaných trubek a bytové doplňky. Designér, teoretik, publicista a pedagog Jindřich Halabala zde působil od roku 1930 ve funkci hlavního architekta. Jeho vlastní designérskou tvorbu nejlépe vystihuje např. polohovací křeslo jednoduché konstrukce z ohýbaného dřeva nebo originální návrhy trubkového nábytku a doplňků (obr. 7 – stojanové svítidlo). Halabalova představa o kvalitě bydlení, o nábytku, který má být tvarově elegantní, dokonale zpracovaný, bezchybně funkční, skladebný, variabilní, mobilní a přitom dostupný nejširším vrstvám obyvatelstva zůstává stále inspirujícím a nadčasovým odkazem.

Vyrobeno v Itálii – sovětský avantgardní nábytek dvacátých let

Výstava se pokusila 21 replikami jednotlivých produktů, které vyrobili podle zachovaných skic veronští výrobci nábytku, přiblížit současnému světu designu tvořivé přístupy sovětského avantgardního hnutí 20. let minulého století. Nadějné sovětské konstruktivistické hnutí nemělo dlouhého trvání a bylo státními úřady brzy zcela bojkotováno. Na výstavě se představil nábytek navržený pod vlivem stylistického hnutí suprematismu (charakteristické abstraktními geometrickými tvary a použitím pouze tří barev – bílé, červené a černé), nábytek z pozdějšího období pro minimální byty (výklopný, rozkladatelný, stohovatelný a multifunkční) a nábytek pro dělnické kluby. Na obr. 8 je ukázka stolních svítidel.

Obr. 7.

Ceny mediálních partnerů

Jako každý rok udělovali mediální partneři své ceny. Odborná komise časopisu SVĚTLO letos vybrala dva exponáty z nomenklatury světelná technika, kterým byla bez udání pořadí udělena Cena časopisu SVĚTLO. Podrobnosti o oceněných produktech jsou v tomto čísle na str. 3 pod názvem Výrobky oceněné časopisem SVĚTLO na výstavě art & interior.

Obr. 7. Stojanové svítidlo z 30. let, autor Jindřich Halabala

Doprovodný projekt art & interior point (1. 4. až 30. 5.) – prezentace firem moderního interiérového designu, kulturních institucí a škol na jejich stálých adresách, který propagoval výstavu také v pražských ulicích, rozšířili organizátoři v letošním roce na další důležitá města v České republice. Zapojilo se do něj také větší množství společností a státních a kulturních institucí než v předcházejících letech.

Komplex výstav art & interior podporuje zájem laické veřejnosti o interiér, jeho vybavení, o kulturu bydlení v České republice a celkově informuje o historii, vývoji a současnosti bytového nábytku, vybavení a doplňků a upozorňuje na ně. Návštěvníci (převážně z řad odborné i široké veřejnosti s víceméně vyhraněným zájmem o kulturu bydlení, architekturu a design) se zde rozhodně nenudili. Již nyní se spolu s nimi můžeme těšit na nové projekty, které organizátor výstav AC EXPO s. r. o. připraví a představí v roce 2005 na komplexu výstav art & interior 2005.

Obr. 5, 6, 7, 8: foto Veronika Loušová, CZECHDESIGN.CZ

-jk-