časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo na výstavě art & interior 2003

|

číslo 2/2003

Světlo na výstavě art & interior 2003

Od 3. do 6. dubna 2003 se již po čtvrté ve Veletržním paláci v Praze uskutečnil komplex výběrových výstav moderního designu nábytku, svítidel a bytových doplňků art & interior.

Obr. 1.

Letošní art & interior4 se stejně jako v předcházejících letech skládal z několika samostatných výstav. Byl tematicky rozdělen do čtyř sekcí: art & interior (obr. 1), nový letošní projekt offices&live (výstava kancelářského nábytku, doplňků a kancelářské techniky), přehlídka zahraničního a přehlídka českého designu.

Komerční část (první dvě sekce) výstavy byla prezentací vybraných špičkových českých a zahraničních firem z oboru moderního nábytkového designu, osvětlení a doplňků. Na čisté výstavní ploše přes 3 000 m2 se o zájem návštěvníků většinou velmi zajímavě a originálně (např. hydraulický stánek architektonického studia de.facto, prezentace – hudební show – firmy Miele) ucházely kromě známých českých firem také některé italské a britské společnosti. Návštěvníci (převážně z řad odborné i široké veřejnosti s víceméně vyhraněným zájmem o kulturu bydlení, architekturu a design), kterých letos přišlo opět více než 25 000, se zde rozhodně nenudili.

Nekomerční součástí komplexu byly tradičně výstavy – přehlídky českého a zahraničního designu, každoročně organizované ve spolupráci s Národní galerií v Praze. Tyto projekty mají přísná výběrová kritéria a představují především novinky a trendy v oblasti designu nábytku, bytové kultury a životního stylu. Exponáty jsou prezentovány přímo v prostorách sbírek Národní galerie v Praze. Ti, kteří navštívili i tyto prostory, měli co obdivovat. Jistě by ale stálo za úvahu zmíněné prostory oživit a přilákat tak i sem větší počet návštěvníků.

Design českého skla

O současném stavu sklářského designu návštěvníka informovala výstava Design českého skla. Na ploše 800 m2 byl představen výběr z prací 55 českých a sedmi zahraničních autorů, mezi nimiž zaujala např. svítidla tvůrčí skupiny Olgoj Chorchoj (obr. 2) a Bořka Šípka (obr. 3), kteří své návrhy realizovali v českých sklárnách. Při výběru byl u všech vystavených exponátů brán zřetel na to, aby je – v případě zájmu – bylo možné vyrobit.

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 5.

Svítidla a svítící objekty z corianu

Dalším tématem byly objekty, které mají tradičně ke sklu blízko, ale v tomto pojetí jsou sklu na hony vzdáleny. K účasti na projektu Svítidla a svítící objekty z corianu bylo osloveno deset designérů různého zaměření a věku. Cílem bylo hledání nových možností využití tohoto zajímavého moderního materiálu. Autorka svítícího objektu Eat me, studentka 4. ročníku VŠUP – Darja Podboj, získala cenu časopisů Pěkné bydlení a Domov.

Obr. 4.

Projekt sponzorsky podpořily firmy DuPont CZ a Etna – iGuzzini, Osvětlovací technika a Cortrade. Organizátoři komplexu osm vybraných exponátů z corianu představili v rámci své prezentace na milánském veletrhu Salone Satellite (podrobnosti o některých exponátech najdete na str. 10 ve článku Svítidla a svítící objekty z materiálu Corian® na veletrhu v Miláně).

Light E-Motion

Obsahem i instalací byla atraktivní výstava svítidel Light E-Motion, vzešlých ze soutěže vypsané známou a v designu svítidel vůdčí italskou firmou Fabbian pro proslulou školu designu, milánskou Domus Academy. Firma Fabbian přivezla vybrané exponáty do Prahy a ve spolupráci s firmou HAGOS s. r. o. tuto náročnou expozici, nazvanou Reflections (obr. 4), zrealizovala v respiriu Národní galerie. Jeden z vystavených objektů (obr. 5) – svítidlo z broušeného křišťálu BOEMIA (jako zdroj byla použita 100W žárovka s pozrcadleným vrchlíkem) od Renata Montagnera – obdržel cenu časopisu DOLCE VITA. Italští designéři Roberto Pamio a Prospero Rasulo v rámci doprovodného programu představili své práce pro italské firmy a informovali české designéry o stavu a vývoji italského designu.

Obr. 6.

Lightscapes (Povrchy světla)

art & interior4 jako první v Praze a v České republice hostil vystavující britskou či v Británii sídlící skupinu současného designu. Součástí přehlídky British European Design Group byla expozice s názvem Lightscapes (Povrchy světla) (obr. 7). Zde se návštěvníci art & interior4 mohli posadit a „zklidnit se„ v prostředí moderního britského nábytku a osvětlení (obr. 6), které kombinují zábavu a funkčnost směrem k inspirování vzniku nových trendů životního stylu pro interiéry zítřka. Mimořádný důraz je tu kladen na osvětlení, ve kterém se britský design svými „pionýrskými„ postupy v osvětlení interiérů i exteriérů a v jeho projektech zavedl jako jeden z nejvíce experimentujících ve světě. Jeden z členů britské skupiny – Vienna (UK) Lighting (obr. 8)– přinesl vzpomínky na „velký design„ dvacátého století. Klasická nadčasová krása původní kolekce osvětlení Thonet nalézá svou současnou podobu v moderní jednoduchosti série čtvercových, obdélníkových a kulovitých podstavců svítidel s prototypovou sérií designérských stínidel, které zde byly poprvé představeny.

Design pro bezdomovce, Česká židle a Ex Eco – Zanussi Fun

Zadáním netradičního projektu – mezinárodní studentskou soutěží vypsanou Agenturou Carolina – design pro lidi na ulici, nazvaného On The Street 2002, bylo vytvořit věc, předmět nebo pomůcku, které pomohou řešit nebo usnadnit nějakou činnost či situaci lidem bez domova nebo jim zkvalitnit a zpříjemnit život „na ulici„. Obr. 7. Přihlášeno bylo 33 projektů, jež zastupovaly české, slovenské a dánské designérské školy. Pro výstavu Česká židle, pořádanou Design centrem České republiky, byly vybrány práce od více než tří desítek autorů a dvou desítek výrobců.

Zajímavou výstavu nazvanou Ex Eco – Zanussi Fun připravili organizátoři ve spolupráci s firmou Electrolux ČR pro přehlídku zahraničního designu. Studenti z různých zemí byli osloveni, aby z dílů praček Zanussi vytvořili něco úplně jiného.

Cena časopisu Světlo

Jako každý rok udělovali mediální partneři své ceny. Nově i časopis Světlo, který se tento rok výstavy poprvé aktivně zúčastnil. Odborná komise vybrala ve třech kategoriích tři exponáty z nomenklatury světelná technika, kterým byla udělena Cena časopisu Světlo. (Podrobnosti o oceněných produktech najdete v tomto čísle na str. 8 pod názvem Výrobky oceněné časopisem Světlo na výstavě art & interior.)

Obr. 8.

Díky stále přísnějším nárokům na kvalitu a úroveň osvětlení v souvislosti s estetickou stránkou svítidel a světelných objektů se v poslední době zájem o práci se světlem stále více dostává do popředí zájmu designérů a architektů. Tento trend potvrzuje i rozsah a kvalita projektů zaměřených na světlo a osvětlování na letošním komplexu výstav. Nastupující generace mladých designérů se ke své tvorbě snaží stále více využívat netradiční materiály – především lehké a recyklovatelné. Na rozdíl od klasického skla nabízejí autorům téměř neomezené možnosti tvorby. Otázkou zůstává, které z projektů získají i svého výrobce a které zůstanou pouze zajímavými solitéry.

Čtvrtý ročník skončil a my se můžeme těšit na nové projekty, které organizátor výstav AC EXPO s. r. o. připraví a představí v roce 2004 na komplexu výstav art & interior 2004.

Pozvánka

Jistě atraktivní součástí doprovodného programu art & interior4 bude výstava k loňskému stoletému výročí narození architekta a designéra Marcela Breuera. Sponzory této výstavy, která představí především práce Marcela Breuera pro Bauhaus, jsou firmy Tecta a Design fórum Praha. Výstava se bude konat v červnu 2003.

-jk-