časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo na veletrhu Tendence 2010

|

V září minulého roku se konal jubilejní, patnáctý ročník mezinárodního kontraktačního a prodejního veletrhu interiéru, designu, nábytku, osvětlení, dekorací a dárků Tendence 2010. Tentokrát to bylo poprvé na Výstavišti v Praze-Holešovicích. Od 9. do 12. září sem přišlo 30 600 návštěvníků, aby si vybrali z bohaté nabídky 267 vystavovatelů z Česka a zahraničí. Ti zde na výstavní ploše 15 900 m2předvedli nábytek, bytový textil, osvětlení, drobné interiérové doplňky, kuchyně a elektrické spotřebiče aj. 450 značek.
 
Jednou z nejvyhledávanějších nomenklatur jsou na tomto veletrhu již tradičně svítidla. V loňském roce byla poprvé vyčleněna do nové samostatné části nazvané Světlo a design. Své produkty zde představily společnosti Artemide, Orion Praha, Elkom Říčany, Aldit, Eglo, DT Glass, Hagos, StarDeco, PK Interiér, Ratiobona, Convenient service, Archilight, Alhambra a Lightstar. Informace z oboru osvětlení mohli zájemci již tradičně získat ve stánku mediálního partnera veletrhu, časopisu Světlo. Kvalitně byla zastoupena také soutěž o nejlepší účelové svítidlo, In Light.
 

In Light, soutěž o nejlepší účelové svítidlo

 
Hlavním úkolem soutěže je představit svítidlo, které by co nejlépe odpovídalo účelu svého použití. Přihlásit se mohli prodejci svítidel, dekoratérská studia a designéři. Hodnocenými parametry byla funkčnost, vhodně zvolený materiál, technické údaje, originálnost, design a rovněž finanční dostupnost s ohledem na účel použití. Svítidla byla aranžována do jednotně koncipovaného prostoru, u kterého byla hosteska nabízející zájemcům tiskové materiály k vystaveným svítidlům. Letos se přihlásilo sedm firem s osmi exponáty, které hodnotila odborná komise. Svítidla posuzovala jak odborná porota, tak i návštěvníci. Pro odbornou porotu stejně jako v předcházejícím roce nebyl výběr oceněných svítidel vůbec jednoduchý, protože všechny přihlášené exponáty měly velmi dobrou úroveň. Nakonec odborná porota (Ing. arch. Luboš Sekal – A. A. L. S. Atelier architektury, Václav Zeman – odborný učitel, Střední průmyslová škola strojní a dopravní v Děčíně VI (dlouholetý odborný učitel oboru design světelných objektů na sklářské průmyslovce v Kamenickém Šenově), a Ing. Jana Kotková – zástupce šéfredaktora časopisu Světlo) pod vedením prof. Ing. Jiřího Habela, DrSc., vedoucího světelné laboratoře FEL ČVUT, udělila tři ceny In Light a jednu zvláštní cenu poroty.
 
Jednu z cen In Light získalo tvarově zajímavé stropní závěsné dekorativní svítidlo s plastovými segmenty Hope (výrobce Luceplan, přihlašovatel Hagos), které zaujalo světelnými efekty stínicích optických průsvitných prvků, snadno vyjímatelných pro účely běžné údržby. Další cena In Light byla udělena Plnospektrálnímu simulátoru slunce (přihlašovatel Ratio Bona). Toto jednoúčelové svítidlo (viz Světlo 6/2010, str. 58) pro terapeutické účely je určeno k léčení syndromu sezonní deprese vyplývající z nedostatku slunečního záření. Poslední z udělených cen In Light získalo svítidlo Tris (výrobce i přihlašovatel Elkom Říčany). Tvarově jednoduché kompaktní svítidlo svými jednoduchými organickými tvary vhodně doplňuje moderní interiér. Zvláštní cena poroty byla udělena svítidlu Jacque 6 (výrobce i přihlašovatel Aldit) za vynikající řemeslné zpracování skleněného materialu tradiční technologií v soudobém designu.
 
Návštěvníci udělili hlavní cenu závěsnému barevně variabilnímu (8 barevných kombinací) skládacímu svítidlu Silvia (výrobce Vita Living APS, přihlašovatel Alhambra) osazenému žárovkou max. 60 W nebo kompaktní zářivkou 11 W, E27. Letošní, již šestnáctý ročník Tendence 2011 se uskuteční ve dnech 15. až 18. září, opět na výstavišti v Praze-Holešovicích.
 
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Nabídka českého výrobce, společnosti Aldit
Obr. 2. Pohled do části sekce svítidel v levém (provizorním) křídle Průmyslového paláce
Obr. 3. Svítidlo Hope (výrobce Luceplan, přihlašovatel Hagos) získalo cenu In Light i cenu návštěvníků
Obr. 4. Plnospektrální simulátor slunce (přihlašovatel Ratio Bona) získal cenu In Light
Obr. 5. Svítidlo Tris (výrobce i přihlašovatel Elkom Říčany) získalo cenu In Light
Obr. 6. Svítidlo Jacque 6 (výrobce i přihlašovatel Aldit) získalo zvláštní cenu In Light
Obr. 7. Svítidlo Silvia (výrobce Vita Living APS, přihlašovatel Alhambra) získalo hlavní cenu návštěvníků
Obr. 8. LED svítidlo LuxSphere (výrobce i přihlašovatel DT Glass) získalo cenu návštěvníků