časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo může pomáhat i škodit

Ing. Jiří Novotný | FCC Public | www.svetlo.info

Lidský zrak vědomě vnímá viditelné záření, avšak do očí vniká i neviditelná část optického záření blízká světlu, která také působí na kůži. Ultrafialové záření, zejména UV-C, může poškozovat jak oči, tak pleť a kůži. Infračervené záření může nadměrně ohřívat lidský organismus

Denní přírodní světlo, nezbytné pro život na naší planetě, je stále považováno za ideál, protože se mu příroda i lidé při svém vzniku a vývoji neustále přizpůsobovali. V posledních několika desetiletích je dennímu osvětlení ve vnitřních prostorech věnována zvýšená pozornost. Svědčí o tom odborné publikace, doporučení a nové normy, což též souvisí s tlakem na zdravé životní prostředí i s rostoucí životní úrovní ve vyspělejší části světa.

Umělé světlo, velmi dlouho lidmi používané a neustále zdokonalované, může rovněž dobře sloužit i škodit. Pouhý výčet nejrůznějších použití umělého světla by zabral celý článek. Zmiňme aspoň některé: osvětlení vnitřních a venkovních prostorů, operační a terapeutické zákroky ve zdravotnictví, užití laserů při zpracování plastů, kovů a při měření, užití světlovodných kabelů v komunikacích a dutých světlovodů pro přivádění denního světla do vnitřních prostorů, osvětlovací systémy dopravních prostředků, technologické osvětlení v potravinářství, chemii a výzkumu, osvětlení rostlin v oranžeriích, sklenících i biofilních interiérech atd. atd.

Zvýšená pozornost je v současné době věnována využití optického záření k desinfekci povrchů vystavených možné nákaze koronavirem. Tím se zabývá článek manželů Vikových v tomto čísle časopisu, který zároveň upozorňuje na nebezpečí zasažení očí ultrafialovým zářením při použití starých zářičů, tzv. horských sluncí.

Denní světlo za jasného počasí vědecká mikrobiologická veřejnost nepovažuje za účinný prostředek k hubení různých virů a bakterií ve venkovním prostředí. Slunce sice vysílá intenzivní záření též v ultrafialové oblasti spektra, to je ale podle odborníků pohlcováno atmosférickým ozonem a znečištěným ovzduším. Dovoluji si zaspekulovat, že s ohledem na ozonové díry v atmosféře a mnohem čistější vzduch při značném omezení veškeré výrobní činnosti, přece jen může při zabíjení virů také pomáhat.

Na závěr chci poděkovat všem firmám, které podpořily časopis formou inzerce a placených PR článků, bez nichž bychom nebyli schopni toto číslo časopisu vydat. Zde je třeba uvést, že téměř všechny předem objednané firemní prezentace byly z důvodu problémů souvisejících s pandemií covid-19 zrušeny, což časopis dostalo do velmi složité situace.

Za redakci Světla přeji všem podnikatelům ve světelné technice mnoho zdaru při obnovování výroby, obchodu a služeb.

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor