časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo jako šperk?

|


Světlo jako šperk?

Představte si šperk tvořený několika světelnými zdroji. Až doposud to byla představa mírně komická. Pohled na dámu ověšenou petrolejkami, žárovkami či zářivkami by musel být atraktivní. Do sortimentu světelných zdrojů však přišly diody LED a rázem je tato představa realizovatelná.

V zahraničí se již objevily náhrdelníky, ozdobné opasky a náramky, v nichž jsou instalovány LED o průměru 1 až 5 mm. Tyto světelné zdroje vydávají světlo různého zbarvení. Jsou zabudovány do stříbrných součástí šperků nebo do drahokamů a polodrahokamů v nich upevněných. Napájení elektrickou energií zajišťují miniaturní akumulátorky. „Světelné šperky„ na jedno nabití fungují asi 40 hodin. Světelný efekt ještě násobí jejich pohyb při nošení.

Autorkou zmíněných šperků je architektka Nina Jerochová, narozená v ghanské Akře a nyní žijící v Německu. Její kolekce, již před časem prezentovala, se nazývá Serie Starlech.

Podrobnosti lze nalézt v časopisu Licht č. 9/2004.

Zmíněný nápad by mohl inspirovat i naše výrobce šperků. Úroveň výroby šperků u nás je vysoká, jsou zde i naleziště drahých kamenů, např. českých granátů. Při spolupráci se světelným technikem by naši šperkaři něco podobného mohli realizovat.

Pro úplnost dodejme, že N. Jerochová se věnuje světelné architektuře prostorů, přičemž přednostně využívá právě LED. Její činnost zasahuje i do běžných oblastí výtvarného umění, např. sochařství.

(DVĚBÉ)