časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo č. 6, ročník 10

|

Tímto číslem končí první desetiletí časopisu. Dětství tohoto periodického odborného časopisu přechází do pubertálního věku a všichni jeho spolutvůrci mohou vzpomínat a bilancovat.
Záměr vydávat časopis pro světelné techniky, projektanty a provozovatele osvětlení, pracovníky hygienického dozoru a vůbec pro všechny zájemce o nejrůznější poznatky z oboru výroby a užití umělého světla, jakož i pro stavitele a architekty zabývající se návrhy budov z hlediska správného využití denního přírodního světla se vedení vydavatelství podařil.
Od samého počátku se redakce ve spolupráci s redakční radou snažila o publikování původních příspěvků českých, slovenských i dalších zahraničních autorů. Tomu odpovídá také hlavní obsahové zaměření. Nejlépe se daří získávat články o osvětlení, o prezentacích firem a nabídce výrobků, o zajímavých veletrzích a výstavách. Méně jsou zastoupeny informace o nových světelných zdrojích, o práci odborných organizací, jejichž činnost oproti minulosti již nepodporuje stát, i o provozu a hospodárnosti osvětlení, jako by dnes byly tyto problémy automaticky řešeny tržním hospodářstvím. Ještě chudší jsou zprávy z výzkumu a vývoje světelných zdrojů, svítidel i osvětlování. Je zřejmé, že po likvidaci holešovické Tesly u nás téměř zanikla výroba světelných zdrojů a řada nově vzniklých domácích výrobců svítidel má zatím zcela jiné starosti. O výzkumu osvětlování, který nepřináší rychlý zisk, není možné hovořit vůbec. Je proto dobře, že si můžeme čas od času v rubrice Pro osvěžení paměti připomenout slavné podnikatele, vynálezce, designéry i výzkumníky, z nichž mnozí pocházeli z naší země.
Světelná technika se však vyučuje na technických univerzitách v Brně, Bratislavě, Ostravě, Plzni i na ČVUT v Praze. Umělecká zaměření na design svítidel a světelných objektů jsou na středních i vysokých školách rovněž zastoupena. Světelná technika má zjevně svou budoucnost a s ní, jak doufáme, i naše mladé desetileté Světlo.
Veřejné oslavy desátých narozenin jsou již za námi. Ještě jednou je však třeba poděkovat všem autorům, inzerentům a odběratelům časopisu, kterým se snažíme sloužit, redakční radě za cenné podněty a rady. Za současnou grafickou, jazykovou i obsahovou úroveň patří zvláštní uznání grafickému studiu, jazykové redakci a všem spolupracovníkům, jmenovitě pak kolegyni Janě Kotkové.
S přáním úspěšného nového roku všem příznivcům Světla
Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor